UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-02-03 18:15

Szentgyörgyi Zita két év után U18-as csúccsal tért vissza

Ez gyors volt: a 16 éves Szentgyörgyi Zita két év után visszatért a versenypályára, és egyből U18-as rekordot futott fedett pályás 60 méteren.

A 16 éves Szentgyörgyi Zita a múlt hét végén a BOK-csarnokban rendezett Budapest Régió fedett pályás atlétikai bajnokságon

60 méteres síkfutásban 7.50 másodpercre javította a magyar U18-as benti országos csúcsot.

(A korábbi rekordot Nguyen Anasztázia futotta, még 2010-ben.) 

Ez a tény már önmagában elismerésre méltó, de ha azt is idevesszük, hogy az ígéret két éve semmilyen versenyen nem vett részt, még inkább megsüvegelendő a teljesítmény, és az érte járó ezüstérem a felnőttmezőnyben.

A versenyen ezüstérmes Szentgyörgyi Zita (balra), a győztes Csóti Jusztina és a görög Bern Alanna Forrás: MTK Budapest 

Zita ugyanis 2021-ben még az Ikarus BSE színeiben rajthoz állt a fedett pályás szezonban, ám azt követően hátproblémái jelentkeztek, és az edzője, Soltész Renáta – aki 12 éves kora óta foglalkozott vele – is vidékre költözött magánéleti okokból. A kislány felhagyott a sportolással, de miután tavaly nyáron az edzőnő visszatért a fővárosba, és az MTK Budapestben kezdett dolgozni, Zitának is ismét megjött a kedve a munkához. És ez volt az első megméretése az újrakezdése óta, immáron az MTK-t képviselve. 

„Igazi meglepetésként ért ez az eredmény! – mondja az újdonsült korosztályos rekorder. – Már az előfutamban elért 7.52 másodperccel sem számoltam, a döntőben pedig a részemről teljesen váratlan volt a 7.50.

A környezetemben mindenki nagyra tartja, hogy már az én nevem mellett is ott egy korosztályos országos csúcs, de én még nem fogtam fel igazán.

Kell kis idő, amíg leülepedik bennem ez a dolog, de természetesen nagyon örülök. A sportolás abbahagyásában egyszerre játszott közre a sérülésem, az edzőm távozása és a motivációm elveszítése. Fáradtnak éreztem magamat és nem vágytam a versenyzésre. Viszont tavaly úgy döntöttem, hogy újra megpróbálom, és jó ismét Renivel dolgozni. Az ideális edző-tanítvány kapcsolat mellett a baráti viszony is megvan köztünk. Megbízhatok benne, megoszthatom vele a problémáimat, odafigyel rám.” 

Zita kiváló eredménye azért nem a semmiből jött, hiszen 2020-ban

80 méteres gát-, valamint 100 méteres síkfutásban is U16-os országos bajnokságot nyert.

Ha Soltész Renátát kérdezzük, mégis hogyan lett ebből rögtön az első versenyen U18-as rekord, akkor habozás nélkül rávágja:

Tehetség!

Aztán persze, bővebben is beszél tanítványáról: 

„Amikor tavaly nyáron visszajöttem Budapestre, megkerestem az anyukáját, és felvetettem neki, hogy mi lenne, ha... Zita érezte magában a lelkesedést, és július óta folytatjuk a munkát. Az év elején láttam rajta, hogy jó állapotban van, és úgy gondoltam, kár lenne veszni hagyni az utolsó U18-as versenyszezonját. Jót tett neki a szünet, nagyjából 175 centire nőtt, és a gyógytornász segítségével a háta is rendbe jött.” 

Szentgyörgyi Zita és edzője, Soltész Renáta remek összhangban dolgoznak együtt Forrás: MTK Budapest

Az edzőnő naná, hogy büszke az országos csúcsra, de nevetve azért megjegyzi: 

„Én 7.49-et szerettem volna! Közel volt hozzá, így mondtam is neki, hogy dolgozzon még kicsit! Ezen a hétvégén 60 méteres gátfutásban fog indulni fedett pályán.

Ezzel a sebességgel jó gátfutó is válhat belőle. Biztató, hogy a vele egykorú lányok többségétől eltérően nem fél a gáttól, ténylegesen meri támadni azt.

Nagyon kitartó és szorgalmas versenyző, így bízunk a legjobbakban!” 

Az idén a legjobb U18-as atléták a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) mérhetik össze a tudásukat. Zita még nem járt nagy, korosztályos nemzetközi eseményen, de nem támaszt magával szemben különösebb elvárásokat. Még úgy sem, hogy ez a 7.50 az aktuális U18-as európai ranglistán a holtversenyes ötödik helyet jelenti. 

„Nagyon új még az is, hogy két év után újra futottam egyet. Nem tudom megmondani, hogy mi lehetséges a számomra, és mi nem, de igyekszem a legtöbbet kihozni magamból.” 

(Kiemelt képen: Szentgyörgyi Zita és edzője, Soltész Renáta Forrás: MTK Budapest)