UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-02-12 20:50

Kovács Ferenc Soma 42 éves U20-as csúcsot döntött meg

A veszprémi SVSE 18 éves középtávfutója, Kovács Ferenc Soma 42 éves U20-as rekordot adott át a múltnak fedett pályás 1500 méteren.

Ezen a hétvégén a Magyar Atlétikai Szövetség a fővárosi BOK-csarnokban rendezett fedett pályás versenyén több kiváló eredmény született. 

Ezek közül emelkedik ki a 18 éves Kovács Ferenc Soma teljesítménye. A veszprémi SVSE középtávfutója 3:43.31 perces időeredménnyel nyerte meg az 1500 méteres versenyt,

ezzel a távon megdöntötte az U20-as korosztály benti országos csúcsát, melyet Bereczki József 1981 óta, azaz 42 éve tartott 3:44.3 perccel. 

Tóthné Stupián Anikó tanítványa így már a szabadtér után fedett pályán is beíratta a nevét a korosztály valaha volt legjobb magyar 1500-as időeredménye mellé.  

Tóthné Stupián Anikó és tanítványa, Kovács Ferenc Soma Forrás: MASZ

„Az elmúlt négy hetem elég furcsán alakult – kezdi az újabb csúcsa után Kovács Ferenc Soma. – A nyíregyházi edzőtáborban csonthártyagyulladásom lett, amely két hétig akadályozta meg a munkámat, aztán összeszedtem egy komolyabb vírusos fertőzést is. Még az is szóba került, hogy kihagyom a teljes fedett pályás szezont, de ezt a 1500-as csúcsot szerettem volna megfutni. Erre a versenyre épphogy helyrejöttem, de gyakorlatilag egy hét tényleges edzésmunkával értem el ezt az eredményt. A csapattársamnak, Kubasi Jánosnak köszönöm, hogy nyulazott nekem.

Az ilyen csúcsok tökéletesek arra, hogy a mindennapos munka egyik céljaként szolgáljanak.

A fedett pályás rekord kisebb értékkel bír, mint a szabadtéri, de így is kellőképpen motivál. A futásom gyorsabb is lehetett volna az említett hátráltató tényezők nélkül, de nem szeretnék telhetetlennek tűnni. Jövőhéten a felnőtt fedett ob-n 3 ezer méteren akarok nagyon jó eredményt elérni, aztán pár hónap múlva szabadtéren tervezek nagy időket futni.” 

Kovács Ferenc Soma – aki jövőre a Harvardon folytatja a tanulmányait – 3:43.31 perces időeredménnyel jelenleg az U20-as világranglista harmadik helyére jött fel fedett pályás 1500 méteren. 

(Kiemelt képen: Kovács Ferenc Soma/Forrás: MASZ)