UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-02-18 20:35

Külön-külön és közösen is remekelnek a Flasár fivérek a korosztályos bajnokságokban

A soproniak 17 éves kosárlabdázója, Flasár Botond a junior- és az U20-as bajnokságban teljesít nagyszerűen, míg két évvel fiatalabb öccse, Zalán a kadétok között tartozik a legjobbak közé. Ugyanakkor a testvérpár tagjai nemcsak külön-külön játszanak jól, hanem mostanában egyre gyakrabban közösen is szerepelhetnek az éllovas U18-as csapatban.

A Soproni Sportiskola junior és kadét fiú kosárlabdacsapata is remek fél szezont tudhat maga mögött. Az idősebbek az eddigi 13 meccsükből mindössze egyszer kaptak ki az évadban (12/1), és vezetik a tabellát a legerősebb Piros rájátszáscsoportban. Eközben az U16-os együttes teljesítményére sem lehet panasz: ugyancsak szinte tökéletes mérleggel áll, csupán a Vasastól szenvedett vereséget, így a harmadik helyen kezdheti meg a playoffot (az első Vasas Akadémia és a második NKA Pécshez hasonlóan 5/1-es mérleggel áll jelenleg). A soproni csapatok sikereiben pedig kulcsszerepet vállalnak a korosztályos válogatott Flasár fivérek: a 17 esztendős Botond, illetve a 15 éves Zalán.

„Mint az idősebb testvér, kettőnk közül én kezdtem el előbb kosarazni, hat-hét éves lehettem ekkor, szóval már lassan már tizenkét éve ennek, de akkor még nem a jelenlegi klubomban, hanem a Soproni Tigrisekben játszottam – idézte fel a sportággal kapcsolatos első élményeit Botond az Utánpótlássportnak. – Majd miután elkezdtem, egy évre rá Zalán is követett engem.

Szerencsére viszonylag hamar kiderült mindkettőnkről, hogy van érzékünk a játékhoz, és fokozatosan fejlődtünk. Egészen 2019-ig mindketten a Tigrisek csapataiban játszottunk, aztán közösen a Sportiskolába igazoltunk.

A fejlődésük pedig azóta is töretlen: az elsősorban centerként bevethető

Botond a juniorok között 25,7 pontot, 12,3 lepattanót és 4,4 gólpasszt átlagol meccsenként.

Eközben pedig az országos döntős szereplésért küzdő U20-as csapatban is egyre nagyobb szerepet osztanak rá, amelyet 12,6 ponttal és 6,4 lepattanóval hálál meg találkozónként. Míg az erőcsatárként játszó öccse,

Zalán hasonlóan kiemelkedő számokat produkál a saját korosztályában (U16): 21,7 pont, 9,6 lepattanó és 5,1 gólpassz.

„Bár mindketten magasposzton játszunk, de összességében a játékstílusunkban nem sok hasonlóság akad, más-más az erőssége mindkettőnknek – vette át a szót Zalán. –

Boti inkább a gyűrű környékén érzi otthon magát, és jobban épít a fizikai erejére, míg én pedig a gyorsaságomra, de ez természetes, mivel nekem alapvetően négyes a posztom, így gyakrabban megfordulok a mezőnyben is.

A személyiségünket tekintve szintén megvannak a különbségek: amíg én a pályán kicsit visszafogottabban, halkabban viselkedem, addig ő sokkal hangosabb, jóval többet beszél meccs közben. Mindent egybevéve, jól kiegészítjük egymást.”

Amelyet az elmúlt hetekben több alkalommal igazoltak a pályán, ugyanis a vezérszerepet magára vállaló Botond mellett Zalán (4,4 pont és 2,8 lepattanó) is mind gyakrabban feltűnik a juniorbajnokságban. Így a címvédő Soproni Sportiskola színeiben közösen, vállt vállnak vetve küzdhetnek a korosztályos bajnoki aranyért.

Bár az eddigiekben csupán néhány meccsen szerepelhettünk együtt, iszonyatosan élvezem ezeket a játékperceket. Nagyon nagy öröm és büszkeség számomra, hogy az öccsémmel játszhatok!

– mondta ismét Botond.  Erre a pályafutásunk korábbi szakaszában – főleg a korkülönbség miatt – nem igazán adódott lehetőség, szóval ez most mindkettőnknek fontos mérföldkő. Nyilván, a juniorok között Zalánnak még kisebb a szerepe, de szerencsére egyre jobban megy neki, igyekszik élni a lehetőséggel.”

(Kiemelt képen: a remeklő Flasár fivérek, Botond (balra) és Zalán / Forrás: Soproni Sportiskola)