UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-02-23 09:02

Sok élvonalbeli klub keretébe kerültek fiatalok

Húsz utánpótláskorú labdarúgóval bővültek az NB I-es klubok keretei, a legtöbben az NB III-ban szereplő tartalékcsapatokból kerültek fel a felnőttekhez, de a kölcsönvétel is népszerű volt.

Február 14-én véget ért a magyar futballban a téli átigazolási időszak. Az OTP Bank Ligában az előző idényhez képest minimálisan kisebb volt a játékosmozgás, de megállapíthatjuk, hogy az utánpótláskorú, tehát 2002. január 1-jén vagy az után született labdarúgók iránt nagy volt a kereslet. A Transfermarkt adatbázisa szerint a 67 új kerettag közül húszan tekinthetők fiatalnak, közülük tizennyolcan magyarok – a megoszlás szerint tízen kerültek fel a tartalékegyüttesekből az első keretbe, hatan kölcsönbe érkeztek, ketten kölcsönjátékból tértek vissza, két játékos pedig klubot váltott.

A sláger tehát az volt, hogy a klubok fiatalokat vittek fel NB III-ban szereplő második számú együtteseikből az elsőbe. Ebben a Puskás Akadémia jár az élen, hiszen Babós Levente, Nathaniel Noel, Dusinszki Szabolcs és Kern Martin is így jutott el a felcsútiak felnőttcsapatáig. Jó hír, hogy Hornyák Zsolt vezetőedző bátran bedobja őket: Dusinszki Szabolcs és Kern Martin is bemutatkozhatott már az NB I-ben, utóbbi kétszer is a kezdő tizenegy tagja volt, s az a megtiszteltetés érte, hogy 16 éves kora ellenére rábízták a szabadrúgások elvégzését. Az újpesti Varga Balázs játszotta eddig a legtöbbet a húsz játékos közül, a lila-fehérek mind a négy bajnokiján szerepet kapott, ebből háromszor kezdőként – a szélső támadó a Ferencváros elleni, idegenbeli, vesztes derbin is megkapta a lehetőséget Milos Kruscsics vezetőedzőtől: 58 percet töltött a pályán. A Mol Fehérvár és a Debrecen is két-két saját nevelésű tehetségét vitte fel a felnőttekhez, előbbi egyesületben az ősszel már olykor-olykor becserélt Menyhárt Zsombor és Pető Milán, utóbbiban pedig a tűzkeresztségen szintén átesett Farkas Tamás és Erdélyi Benedek bizonyíthat, csakúgy, mint a Zalaegerszeg fakóját megjárt Papp Csongor.

A DVSC-től kölcsönvett Baráth Péter tavasszal a Ferencvárosban bizonyíthat. Forrás: fradi.hu

Nem csak az utánpótláskorúakat, hanem a magyarországi játékosmozgás egészét figyelembe véve az egyik legnagyobb durranást Baráth Péter ferencvárosi kölcsönszerződése jelentette. A Luxemburg elleni, idegenbeli felkészülési mérkőzésen a felnőttválogatottban bemutatkozó 20 éves középpályás a DVSC-től érkezett fél évre a hazai rekordbajnok Ferencvároshoz, amely ebben az idényben még nem szerepeltetett az MLSZ által a fiatalokra vonatkozó ajánlásnak megfelelő magyar játékost. Érkezésével minden esély megvan rá, hogy tavasszal pörögjenek a zöld-fehéreknél a fiatalpercek, hiszen Aissa Laidouni távozásával és Muhamed Besic súlyos sérülésével két kulcsjátékosukat is elvesztették a posztján. Bármekkora szerepet is kap Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzőtől a bajnokságban,

az Európa-ligában biztosan nem láthatjuk pályára lépni,

mivel az FTC a nevezési határidőt követően vette őt kölcsön, és már nem tudta regisztrálni.

A Kecskemétnél Horváth Krisztofer lehet nagy fogás. A 21 éves, támadó szellemű középpályásnak nem jött be a debreceni kaland, anyaklubja, az olasz élvonalbeli Torino ezért visszarendelte, hogy aztán kölcsönadja az NB I meglepetéscsapatának, amelyben nem mellesleg remekül építik be a fiatalokat.

A technikás futballista lila-fehérben megszerezte pályafutása első NB I-es gólját – a listavezető FTC otthonában begyakorolt figurából lőtt parádésan a kapuba.

A télen tíz új játékost szerződtető Mezőkövesd két magyar fiatallal kötött kölcsönszerződést: az MTK Budapesttől a már egy élvonalbeli bajnokin bevetett Lehoczky Rolandot, a DVSC-től pedig Baranyai Nimródot vette kölcsön. Szintén ilyen jellegű megállapodást kötött a Loki a nigériai korosztályos válogatott Hamzat Ojedirannal, a 19 éves védekező középpályás az albán élvonalbeli KF Egnatia alapembereként érkezett, ahogyan Balázs József is kölcsönbe ment az MTK-tól a Pakshoz.

Győri kölcsönjátéka végeztével visszatért a Bp. Honvédhoz Benczenleitner Barna; a 19 éves védő már az NB I-ben is bemutatkozhatott kezdőként, a Szegedtől a Debrecenhez visszatérő Sipos Szabolcs azonban még vár a debütálásra. Az ősszel szabadon igazolható státuszúként klub nélküli Török Kevin csapatot talált, az olasz Lecce utánpótlását megjárt kispesti nevelésű középpályás a ZTE labdarúgója lett, a tavasszal a másodosztályú Szentlőrincben kaphat játéklehetőséget. Szintén a Honvéd neveltje Polyák Imre, aki a télen a Kecskemét futballistája lett, s a lila-fehéreknél bemutatkozott az élvonalban, ezzel is gyarapítva az NB I-es fiatalperceket.

(Kiemelt kép: Horváth Krisztofer a tavasszal Kecskeméten villoghat. Forrás: Koncz Márton/Nemzeti Sport)