UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-03-01 09:03

Ezeregyszáz felett a fiatalok játékperce az NB I 21. fordulójában

A labdarúgó NB I 21. fordulójában összesen 1121 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; kilenc klubban tizenhat ifjonc bizonyíthatott.

Az OTP Bank 21. fordulóját követően, szokásunkhoz híven összegyűjtöttük, mely 2002-es vagy annál fiatalabb magyar futballisták kaptak lehetőséget a bizonyításra. Ezúton jelentjük: tizenhat játékos felelt meg az említett kritériumnak, teljesítményüket az InStat Scout adatelemző segítségével vizsgáltuk.

A forduló pénteki nyitómérkőzését, a Mezőkövesd és a Honvéd gól nélküli találkozóját a hazaiaknál Kállai Kevin jobbhátvédként játszotta végig. A korosztályos válogatott védő passzainak 76 százaléka volt pontos, egy pontatlan beadása volt, párharcainak 55 százalékát nyerte meg, kettőből egy szerelése volt sikeres, hétszer szerzett labdát, ötször pedig eladta (kétszer a saját térfelén). A vendégeknél első NB I-es meccsét játszotta a 2002-es születésű Dúzs Gellért, a fiatal kapus Szappanos Péter helyét vette át, s kapott gól nélkül hozta le az összecsapást, egy védése volt. Szintén a kezdő tizenegybe jelölték Kocsis Dominikot, a jobb oldali támadónak egy kaput nem találó lövése volt, passzainak 76 százaléka volt pontos, párharcainak 59 százalékát nyerte meg, nyolc cseléből hat jött be, kétszer szerzett, s négyszer vesztett labdát. Az ő helyére cserekélték be Átrok Istvánt, ám nem tudott lendíteni együttese játékán.

Szombaton délután rendezték a Zalaegerszeg és a Mol Fehérvár bajnokiját (2–1), amelyen

a 2002-es születésű Szalay Szabolcs volt a főszereplő.

A jobb oldali csatár előbb gólpasszt adott Csóka Dánielnek, majd húsz méterről elvégzett szabadrúgásból vette be a székesfehérváriak kapuját, az MLSZ szerint a forduló gólját szerezte – ez volt a harmadik találata az NB I-es idényben. Rendkívül aktív volt, hét lövést eresztett meg, ötször találta el a kaput, párharcainak 23 százalékát nyerte meg, tízszer vesztette el a labdát, s egyszer szerezte meg. A hazaiak kezdőként vetették be Németh Dánielt is, aki bal oldali támadót játszott, öt lövéséből háromszor talált kaput a labda, párharcait 19 százalékban nyerte meg, egy sikertelen csele volt, a labdát nyolcszor adta el. A vendégeknél az NB I-ben debütáló Pető Milán lépett pályára, a középpályás párharcainak 30 százalékát nyerte meg, hét passzából öt volt pontos, négy labdaszerzése, egy szerelése, valamint egy jó csele volt, a labdát egyszer adta el.

A Puskás Akadémia és a Paks találkozóján (1–4) felcsúti oldalon bal oldali támadóként kezdett Gruber Zsombor, akinek egy kaput találó lövése volt, passzainak 77 százaléka volt pontos, párharcainak 46 százalékát nyerte meg, mind az öt csele jó volt, míg a labdát tízszer adta el. Csereként állt be Dusinszki Szabolcs, a neki jutott 21 percben 94 százalékos hatékonysággal passzolt, négy párharcából hármat megnyert. A vendégek kapuját Simon Barnabás védte, s bár az első gólban valamelyest benne volt, két szép védést azért bemutatott. Belső védőként kapott lehetőséget Vas Gábor, aki a párharcainak a 41 százalékát nyerte meg, 63 százalékos volt a passzpontossága, két jó csele, két sikeres szerelése, négy labdaszerzése, valamint öt labdavesztése volt (abból egy a saját térfelén).

A Vasas és a Kisvárda bajnokiján (2–2) csak egy utánpótláskorú magyar fiatal kapott szerepet, az angyalföldiek védelmében Iyinbor Patrick játszott jól: párharcainak 79 százalékát megnyerte, passzainak 88 százaléka volt pontos, két jó csele, három szerelése és öt labdaszerzése mellett négyszer adta el a labdát (abból egyszer a saját térfelén).

Vasárnap a Kecskemét és az Újpest mérkőzésén (2–2) a hazaiaknál Horváth Krisztofer a bal oldali támadó szerepkörében kezdett, három lövéséből egy találta el a kaput, három kulcspasszt adott, passzainak kétharmada talált társat, négy beadásából egy volt pontos, párharcainak 57 százalékát nyerte meg, háromból két csele volt sikeres, háromszor szerzett labdát, s nyolcszor adta el (egyszer a saját térfelén). A második félidőben becserélt Katona Bálintnak jobb oldali támadó létére nem volt lövése, passzainak 91 százaléka volt pontos, abból egy volt kulcspassz, három cseléből egy jött be, párharcainak 13 százalékát vívta meg sikerrel, egyszer szerezte meg és háromszor adta el a labdát (egyszer a saját térfelén).

Az újpesti Varga Balázs bal oldali szélsőként futballozva szerezte meg pályafutása első NB I-es gólját.

Emellett egy pontatlan beadása volt, passzainak 60 százaléka taált társat, párharcainak negyedét nyerte meg, egy rossz csele volt, egy sikeres szerelése mellett kétszer szerzett labdát, amit ötször adott el (egyszer a saját térfelén). A jobbhátvéd posztján kezdőként vetették be Szabó Bálintot, aki 31 százalékban nyerte meg a párharcait, passzainak 71 százaléka volt pontos, két cseléből egy sem sikerült, két jó szerelése volt, nyolcszor szerezte meg a labdát és ugyanannyiszor adta el (ebből egyszer a saját térfelén).

A Debrecen és a Ferencváros rangadóján (0–2) nem lépett pályára utánpótláskorú magyar fiatal.

A 2002-ES VAGY ANNÁL FIATALABB MAGYAR LABDARÚGÓK JÁTÉKPERCEI
AZ NB I 2022–2023-AS ÉVADÁNAK 21. FORDULÓJÁBAN:

Csapatonként

Paks: 97+97=194 perc
Bp. Honvéd: 96+63+32=191 perc
Zalaegerszeg: 95+72=167 perc
Újpest: 72+54=126 perc
Vasas: 101 perc
Kecskemét: 57+42=99 perc
Mezőkövesd: 96 perc
Puskás Akadémia: 69+21=90 perc
Mol Fehérvár: 57 perc

Játékosonként
Iyinbor Patrick (Vasas): 101 perc
Simon Barnabás (Paks): 97 perc
Vas Gábor (Paks): 97 perc
Kállai Kevin (Mezőkövesd): 96 perc
Dúzs Gellért (Bp. Honvéd): 96 perc
Szalay Szabolcs (Zalaegerszeg): 95 perc
Németh Dániel (Zalaegerszeg): 72 perc
Szabó Báint (Újpest): 72 perc
Gruber Zsombor (Puskás Akadémia): 69 perc
Kocsis Domink (Bp. Honvéd): 63 perc
Horváth Krisztofer (Kecskemét): 57 perc
Pető Milán (Mol Fehérvár): 57 perc
Varga Balázs (Újpest): 54 perc
Katona Bálint (Kecskemét): 42 perc
Átrok István (Bp. Honvéd): 32 perc
Dusinszki Szabolcs (Puskás Akadémia): 21 perc
ÖSSZESEN: 1121 perc

(Kiemelt képen: Szalay Szabolcs gólöröme. Forrás: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport)