UtánpótlásSport
2023. szeptember 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-03-02 09:01

Két korosztályban is világranglista-vezető a gyalogló Kovács Alexandra

A 17 éves Kovács Alexandra a felnőtt és a korosztályos fedett bajnoki címe után az U18-as, valamint az U20-asok között is vezeti a benti világranglistát 3 ezer méteres gyaloglásban.

A 17 éves Kovács Alexandra februárban a nyíregyházi fedett pályás magyar atlétikai bajnokság legfiatalabb aranyérmese lett, miután először győzött a felnőttek között 3 ezer méteres gyaloglásban, majd a korosztálya, az U18-asok benti ob-ján is nyert a fővárosi BOK-csarnokban. 

A Kopp Békéscsabai AC ígérete az utóbbi sikerét remek, 13:14.55 perces időeredménnyel érte el, ezzel a saját addigi egyéni, egyben U18-as hazai rekordját (13:34.74) javította meg húsz másodperccel. Urbanikné Rosza Mária tanítványának eredménye nemzetközi szinten is kiemelkedő, hiszen a gyaloglólány

nemcsak az U18-as, hanem az U20-as korosztályban is a fedett pályás világranglista élére került. 
Kovács Alexandra felnőtt és U18-as fedett bajnoki címmel kezdte az évet Forrás: Nyíregyházi Atlétikai Centrum/nyac.hu

„Nagyon jól sikerült az alapozás, és ez a második verseny eredményén látszott is – mondja Kovács Alexandra. – A felnőtt országos bajnokság még nem úgy sikerült, ahogyan akartam, de örülök az első felnőttbajnoki címemnek. Legutóbb viszont elértem a célt, amelyet kitűztem. Bizonyítottam magamnak, hogy meg tudom csinálni, amit szeretnék, és megéri dolgozni. Természetesen az egyéni csúcsjavítás volt a terv.

Jó érzés ránézni a világranglistára. Bárki, aki látja magát az elején, elmondaná, hogy mennyire örül, és mennyi energiát, erőt, lendületet ad a folytatáshoz ez az eredmény.

Én is ezt teszem.” 

Kovács Alexandra az idén is bizonyítana az EYOF-on Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

Kovács Alexandra tavaly a jeruzsálemi U18-as Európa-bajnokságon a negyedik, a besztercebányai EYOF-on pedig az előkelő harmadik helyen zárt 5 ezer méteres gyaloglásban. Utóbbi eseményen úgy lett bronzérmes, hogy félperces büntetés után kellett visszakapaszkodnia a dobogóra. 

„Nagy élmény volt ezeken a versenyeken részt venni. Az EYOF-on a gyalogló-pályafutásom első kiállítását kaptam, de nem törtem meg, sőt, még gyorsabban mentem tovább, mint előtte. A hátrány ellenére sikerült bronzérmet nyernem, amely boldogsággal tölött el. Persze, azért foglalkoztatott, hogy: mi lett volna, ha nincs a kiállítás? Viszont az idén is lesz EYOF, és szeretnék a tavalyinál is jobb teljesítményt nyújtani. Továbbá szívesen megméretném magamat az U20-as Európa-bajnokságon is, amelyen már tíz kilométer a táv.” 

(Kiemelt fotó: Szalmás Péter/Magyarock)