UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2023-03-08 09:01

Salim-érmek Las Vegasból

Miközben Eb-bronzérmesünk, Józsa Levente négy győzelemmel a háta mögött, világbajnokot is verve legjobb magyarként végül második lett a Szófia Openen 68 kg-ban, aközben tekvondós válogatottunk másik fele Las Vegasban, az amerikai kaszinóvárosban próbált szerencsét. Nem a játékteremben, hanem a küzdőtéren, ahol egy arany és egy ezüst jutott a piros-fehér-zöld színek képviselőinek.

Las Vegas hosszú esztendők óta így, év elején ad otthont az Egyesült Államok tekvondószövetsége égisze alatt zajló US Opennek, amelyen rendre világbajnoki méretű és minőségű mezőny sereglik össze a föld megannyi szegletéből, és nem volt ez másképpen az idén sem.

Mi is ki tudtunk állítani egy világsztárt az olimpiai ötödik, világ- és kétszeres Európa-bajnok Salim Omar személyében, aki másodikként végzett az 58 kilósok súlycsoportjában.  

Az áprilisban 20 esztendős kiválóság egy amerikai riválison jutott túl elsőként, amikor az ő ágára sorsolt báty, Salim Sharif következett – volna, de fivérével a családi belső előírásoknak megfelelően nem küzdött meg, testvére visszalépett az ő javára. Omar a negyeddöntőben spanyol versenyzőt búcsúztatott, az elődöntőben pedig egy mexikói vetélytárssal csapott össze, akit – a viadal honlapjának eredményközlő oldala szerint – két menetben intézett el, s jöhetett a döntő, ahol a dél-koreai Park Te Dzsun várt rá. Kiélezett küzdelmük hárommenetes volt, s 1–1 után a harmadik két percben az ázsiai ellenfél bizonyult „találékonyabbnak”, így Omarnak az ezüst jutott. 

Salim Omar (pirosban) és bátyja, Sharif a küzdőtérre felment, de a fivérek nem csatáztak egymással Fotó: MTK Budapest

A Los Angelesben élő Salim család harmadik tagja, a korosztályos Európa-bajnok Kamilah nem indult az idei US Openen, bemutatkozott viszont a família legifjabb sarja, Salim Nala, aki élete első nemzetközi megméretésén rögtön aranyérmet harcolt ki magának, s – mivel ő is a színeinkben indul – egyszersmind Magyarországnak is. A 8-9 évesek küzdelmi kategóriájában, a 25 kilós ifjú hölgyek között debütált, mindkét meccsét megnyerve. Elébb egy hazai versenyzőt gyűrt le három menetben, majd a döntőben a szintén amerikai Reese Lait már kétszer két percben intézte el, nagyszerű sikerrel indítva tekvondós pályafutását abban a famíliában, amelyben a családfő is nagyon magasra ért: Salim Gergely annak idején, Magyarország reprezentánsaként, világbajnoki bronzéremig jutott. A jelek szerint a tradíció minden családtagot kötelez, úgyhogy várjuk Nalától is az eredményes folytatást... 

A Las Vegas-i viadalon a juniorkorosztályba tartozó, Madridban élő és készülő 17 esztendős Márton ikrek a felnőttek között próbálkoztak, ezúttal kevésbé sikeresen. Mindketten már az elején rendkívül nehéz ellenféllel akadtak össze, s egyformán a kiesés sorsára jutottak. A tavaly 62 kilóban U21-es Európa-bajnok Luana, miután egy kanadai tekvondóst 2–0-ra vert, a korábban ellene egyszer már nyerni tudó dél-koreai Hanna Livel, a 2022-es ifjúsági világbajnokkal mérkőzött. Ha ezúttal három menetben is, de megint az ázsiai győzött, s lépett tovább, bronzérmesként zárva a viadalt az 57 kilósok súlycsoportjában. 

Márton Viviana az első fordulóban a korábbi ifjúsági Európa-bajnok, majd korosztályos és felnőtt vb-harmadik, 28 éves német Anna-Lena Frömminggel küzdött meg, aki két menetben jobbnak bizonyult, hogy aztán már meg se álljon az ezüstéremig a 62 kilogrammos kategóriában. 

Józsa Levente ezüstérmet érő szófiai szerepléséről ITT olvashat.

(Kiemelt képen: Mindenki tekvondózik a hattagú Salim családban)