UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Vívás

2023-03-16 16:03

Februárban Galli Zsolt vívótréner A hónap utánpótlásedzője

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője februári díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Galli Zsolt vívóedzőé lett.

A tavaly alapított díj idei második – egyben a szeptemberben kezdődött második évad hatodik – kiírásának három jelöltje Fischer Mihály karate-, Galli Zsolt vívó- és Varga Ádám atlétaedző volt.

A kuratórium döntése alapján a februári elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – a leány kadét párbajtőrvívó-válogatott 62 éves keretedzője, a Szolnoki SC-SI trénere vehette át.
Galli Zsolt Fotó: Mura László

Galli több mint 35 éve kezdte el edzői pályafutását Békéscsabán. Hamar kiderült, hogy kiváló pedagógiai érzéke mellett nagyfokú türelemmel és önzetlenséggel fordul a fiatalokhoz. Nem csoda, hogy a gyerekek előszeretettel jelentkeztek az edzéseire, és közülük jó néhány ért el kimagasló eredményt. Legsikeresebb tanítványai sorát Tóth Hajnalkával kell kezdeni, aki 1994-ben, Mexikóvárosban indította el a békéscsabai éremlavinát a világversenyeken azzal, hogy csapatban junior-világbajnoki címet szerzett. Később egyéni junior Eb-t nyert, majd nevelőegyesületét elhagyva, felnőttként kétszeres világ- és Európa-bajnok, valamint olimpiai ötödik lett csapatban. A tavaly Újvidéken rendezett kadét és junior Európa-bajnokságon az akkor 15 éves Gachályi Gréta a magyar küldöttség legeredményesebb tagja lett. Az ígéret előbb az idősebbek között egyéniben bravúros bronz-, míg csapatban aranyérmet szerzett, majd a korosztályában (melyben a fiatalabb évjáratot képviselte) nagyszerű formát mutatva, a mezőnyt szinte leiskolázva nyert egyéni Eb-t. A mesternek nem mellesleg nevelőedzőként elévülhetetlen szerepe van Keszthelyi Zsombor – aki kilenc év Galli Zsolttal való közös munka és csapatban elért kadét Eb-ezüst után 2021 nyarán igazolt a Budapesti Honvédba – a juniorok között Újvidéken megszerzett Európa-bajnoki, majd a Dubajban kiérdemelt világbajnoki címében. A továbbiakban csak a Galli nevéhez fűződő jelentősebb nemzetközi eredményeket említve: tanítványának mondhatta magát a kadét Európa-bajnok és junior-vb-ezüst-, valamint bronzérmes Bohus Réka, az egyéniben kétszeres kadét-vb-bronzérmes és csapatban kadét Európa-bajnok Petri Renáta, a csapatban kadét Eb-győztes Kazár Dóra, valamint a csapatban kadét Európa-bajnok, U23-as Eb-bronzérmes, egyéniben pedig kadét Eb-ezüstérmes Dékány Kinga. Galli a vívószövetség elnökségi tagja, tavaly februártól pedig a kadét leány párbajtőrválogatott keretedzője is. A békéscsabai Alföld Vívó Akadémia vezetőedzői posztjáról a múlt év végén távozott, munkáját a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola kötelékében folytatta. Békéscsabai tanítványa, Gachályi Gréta követte Keszthelyi Zsombort a fővárosba, és januártól a Honvéd színeiben vív tovább.

Ami a februári eredményeket illeti:

a kadét vívók tallinni Európa-bajnokságán a Galli Zsolt által irányított – Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Nagy Blanka, Terhes Hanna összetételű – leány párbajtőrcsapat aranyérmet szerzett.

Az együttes kiemeltként nagyon simán jutott túl a lett és a románokon, a franciák elleni elődöntő viszont annál izgalmasabban alakult. Nagyobb előnyre egyik csapat sem tudott szert tenni, végül Nagy Blanka 42:43-ról fordított a hajrában, és a mieink 45:43-mal jutottak döntőbe. Ott a lengyelek vártak a magyarokra. Gachályiék a fináléban hamar magukhoz vették a kezdeményezést, és egy pillanatra sem engedték ki a kezükből a vezetést. A válogatott koncentrált vívással, 45:39-es diadallal nyerte el a kadét Eb-trófeát. A siker azért sem mindennapi, mert Horváth Lotti csupán 14 évesen remekelt a két korosztállyal idősebbek között, Terhes Hanna pedig a küldöttség második legfiatalabb tagjaként még a serdülőkhöz tartozik. A lányok meggyőző teljesítménnyel, abszolúte megérdemelten szereztek kadét Európa-bajnoki címet.

Balról: Nagy Blanka, Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Terhes Hanna, Galli Zsolt Fotó: Bizzi Team

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Csabai Edvin sportigazgató, a Porsche Hungariát Bujáki Zsolt kommunikációs igazgató, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük Boczkó Gábor olimpiai ezüst- és bronzérmes, egyszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok párbajtőröző, a vívóválogatott szövetségi kapitánya méltatta a díjazottat.

„Az, hogy valaki három és fél évtizede utánpótlásedzőként dolgozik, önmagában is minden elismerést megérdemel, ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy Galli Zsolt hány és hány kiválóságot nevelt a magyar sportnak, akkor végképp nem lehet semmi kétségünk: a legjobb kezekbe került a díj” – összegzett Csaba Edvin.

Zsolt példamutató alázattal dolgozik évtizedek óta, a békéscsabai műhely pedig mindvégig ontotta magából a sikeresebbnél sikeresebb fiatalokat. Tallinnban azt is megtapasztaltam, hogy milyen higgadtan, empatikusan foglalkozik a versenyzőivel, a korosztályos Európa-bajnokágon egy hangos szót nem lehetett hallani a párbajtőröző lányoktól, miközben végiggázoltak az egész mezőnyön – értékelt Boczkó Gábor.

A díjazott kiemelte, hogy nagyon büszke a díjra, majd így folytatta: „Az egész pályafutásomat az jellemezte, hogy a nálam felnövő fiatalok végül odébb álltak, ami persze teljesen érthető, hiszen jobb körülmények közé kerültek, több edzőpartnerrel készülhettek, nem beszélve arról, hogy nálunk egyetem sem volt. Úgyhogy emiatt semmiféle rossz érzés nincs bennem, ellenkezőleg: örömmel látom, ha a korábbi versenyzőim kiteljesednek. Békéscsabáról majdnem harminchat év után jöttem el, és ennek az volt az oka, hogy egyre kevesebb energiám maradt a műhely fenntartásával, működésével kapcsolatos ügyintézésekre. Végtére is én edző vagyok, és most, Szolnokon kizárólag a szakmával kell foglalkoznom.”

(Kiemelt képünkön, balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója, a februári győztes Galli Zsolt, Boczkó Gábor, a vívóválogatott szövetségi kapitánya és Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója Fotó: Mura László)