UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-03-20 19:11

Beérni látszik a munka az idén még veretlen DEAC junior fiúcsapatánál

Sorozatban nyolc meccset nyerve a DEAC U18-as fiú kosárlabdacsapata jelenleg a második helyen áll a korosztályos bajnokság rájátszásában. A remeklő debreceniek vezetőedzőjét, Faragó Pétert kérdeztük a december eleje óta tartó sikerszéria hátteréről.

Mint beszámoltunk róla, az éllovasok közül a Soproni Sportiskola és a DEAC csapata is győzött a junior fiú kosárlabda-bajnokság legutóbbi fordulójában. Ráadásul a kiváló formában játszó debreceniek – a Dávid Kornél Akadémia elleni sikerrel – sorozatban már nyolcadik győzelmüket aratták, és két fordulóval a rájátszás vége előtt 10/2-es mérleggel a második helyen állnak az U18-asok legerősebb Piros csoportjában – egyetlen győzelemmel lemaradva a 11/1-gyel álló Sopron mögött. A címvédő, listavezető soproniak tökéletes mérlegét pedig nemrégiben éppen Faragó Péter együttese tudta elvenni.

„Az első és legfontosabb tényezője a győzelmi szériánknak, hogy az ősz óta sokat fejlődtünk magunkhoz képest mind egyénileg, mind csapatként – mondta az Utánpótlássportnak Faragó Péter, aki tavaly nyáron vette át a DEAC U18-as alakulatát, és a debreceni feladatai mellett az U16-os válogatott szövetségi edzője is. –

Nagyon erősen vagyunk hazai pályán, itthon eddig veretlenül állunk, ami mindenképpen jó alapot ad a teljesítményünkhöz. Az őszi szezonhoz képest vártam javulást a fiúktól a rájátszásra, de ilyen rövid idő alatt ekkorát nem reméltem – igencsak kiugróra sikeredett ez az előrelépés.

A lepattanózásban és a dobáspontosságban is látványos fejlődésen mentünk keresztül, valamint a mentalitást emelném még ki, sokkal jobb hozzáállással megyünk bele a meccsekbe az elmúlt időszakban. Szépen összeérett ez a gárda, annak ellenére, hogy több az első-, mint a másodéves junior játékos a keretben.”

A debreceni gárda legutóbb december 6-án, a Vasas vendégeként kapott ki, azóta viszont nem találtak legyőzőre. A Faragó-csapat egyik legfőbb erőssége a sokoldalúság, az egységesség – ezt igazolja az is, hogy bár a bajnokság pontlistáján az élmezőnyben nem igazán találkozunk debreceni fiatallal, viszont a csapat keretéből egyébként hatan is tíz pont felett átlagolnak meccsenként.

Bár a pontlistán valóban nincs debreceni az elitben, a lepattanó- és a gólpasszrangsorban már fel-feltűnnek játékosaink, hiszen például Varga Feri vezeti az asszisztlistát.

Más csapatoktól eltérően nálunk senki nem játszik harmincöt percet vagy afelett, nálunk a legjobbak is húsz-huszonöt perc körül átlagolnak.

A mi csapatunkban mindenki valami másban erős, és tesz hozzá fontosat a sikerhez, ez pedig így van jól, a fiúk remekül kiegészítik egymást. Abszolúte homogén társaságról beszélünk.

Ahogy fentebb is írtuk, a DEAC az egyetlen csapat eddig, amely képes volt megverni az első Sopront. Az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban februárban sima, 84–53-as hazai siker született az első és a második összecsapásán. A soproni visszavágót pedig éppen ezen a héten, csütörtökön játsszák majd.

Bizonyára, a Sopron nagyon készül a revansra, mivel nem jellemző rájuk, hogy ilyen nagyarányú vereséget szenvedjenek.

Arra számítok, hogy a sportszerűség keretein belül mindenféle segítséget meg fognak kapni, amit a hazai pálya jelent. Éppen ezért nekünk nagyon észnél kell lenni, de természetesen ugyanúgy mindent megteszünk majd a győzelemért, felkészülten fogunk érkezni a találkozóra. A két csapat stílusából adódóan várhatóan nem a védekezésekről, hanem sokkal inkább a támadójátékokról szólhat a mérkőzés.”

(Kiemelt kép forrása: DEAC Kosárlabda Akadémia)