UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2023-03-28 14:38

Vitorlázás: Héder Benedek Barna nyerte az ILCA 4 Ek-sorozat első versenyét

Héder Benedek Barna nyerte a 18 év alatti vitorlázók Európa-kupa-sorozatának első, koperi versenyét az ILCA 4 hajóosztályban.

A múlt hét végén a szlovéniai Koperben rendezték az ILCA 7, az ILCA 6 és a 18 év alatti vitorlázók ILCA 4 hajóosztályában az Európa-kupa-sorozat első versenyét. 

A viadalon 143 vitorlázó állt rajthoz, és a nagyon változékony, forgolódó szél ellenére szinte a teljes programot sikerült teljesíteni: a 26 hajóból álló ILCA 7 mezőny mind a nyolc kiírt futamot végig tudta vitorlázni, a 60 fős ILCA 6 és a 57 fős ILCA 4 csapatnak hét futam alapján hirdettek végeredményt. 

Héder Benedek Barna az ILCA 4 versenyt remek, egyenletes teljesítménnyel nyerte meg: a hét futamból ötben a legjobb hatban végzett, ezek között egy futamgyőzelme is volt.

Rajta kívül még négyen fértek be az első tízbe: Pintér Kristóf a 4. lett (ő is tudott futamot nyerni), Rácz Mihály a 7., Lackó Sára a 9., Koch Péter a 10. helyen végzett.  

ILCA 6 fiú kategóriában Sigmond Soma a kitűnő abszolút 5. helyen végzett  – U19-ben harmadik lett –, úgy, hogy futamot is tudott nyerni. A magyarok közül még Cserveni Dániel került a legjobb 10 közé, ő a 9. helyen zárt.  A ILCA 7 hajóosztályban nem volt magyar induló. 

„Most Koperben csak két futamban fújt 12-13 csomós szél, alapvetően gyengébb, forgolódó szelekben versenyeztünk, nagyon oda kellett figyelni – nyilatkozta Héder Benedek Barna. – Tavaly még Optimisteztem, sokat gondolkodtunk a továbblépés irányán. Szóba jött a 29er, elsősorban a súlyom miatt, ami Laserben tavaly még kevés volt. Voltunk még 2022-ben egy edzőtáborban is Valenciában, de ott

ismét rá kellett jönnöm, hogy én alapvetően egyszemélyes hajóban érzem magamat otthon igazán.

Szerencsére télen a kemény edzések sokat segítettek, hogy erősödjek és a súlyom is nőtt. Idén már két edzőtáborunk volt Splitben és Valenciában, és úgy érzem, hogy jó döntés volt a Laserben maradni. Jövőre még ILCA 4-ben, aztán ILCA 6-ban… A mostani koperi győzelem jelezte, hogy jó úton haladunk az edzőmmel, Arató Ricsivel. Az az érdekes helyzet, hogy a Spartacus színeiben versenyzem, de a felkészülésem a Procelero SE keretei közt folyik. A következő nagy erőpróba májusban lesz a Gardán, az Európa-kupa második fordulója, addig pedig keményen edzünk!”  

(Kiemelt kép forrása: @simonvidmar @jkjadro #eurilcaeuropacup2023 @slolasersailing)