UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-04-03 08:56

Az utánpótlás-nevelésben is nélkülözhetetlen a tudomány

Hovatovább tudományos közhelynek is tekinthetjük már, hogy a sportban sem mellőzhető a tudomány. Nagyon is jelen van például a Duna Arénában, ahol külön szakmai csapat végzi azt a háttérmunkát, mely segíthet a magyar úszósportnak megőriznie előkelő helyét a világban.

Az egykori kiváló versenyzőből lett mesteredzőt, Sós Csabát nem csupán az úszóválogatott szövetségi kapitányaként kerestük meg, hanem mint a TF tanszékvezető egyetemi tanárát is kértük véleményformálásra az úszósport szolgálatába állított, a sportág hátországát is segítő tudomány ügyében.  

„Hosszú Katinka felkészülését nézve, de már jóval korábban, Darnyi Tamásnál is jelen volt a tudomány – bocsátotta előre a szakember két olimpiai bajnok példáját és eredményességét véve elő hivatkozási alapul.  –  Régen azt mondták, hogy az edző szeme nélkülözhetetlen, ami igaz, de manapság már a tudományos háttér is ugyanannyira szükséges.

Az úszáshoz különösen érteni kell, s főleg a mozgáselemzés, a teljesítménydiagnosztika az, amely elengedhetetlen része a tudományos felkészülésnek.

Fontos az is, hogy megfelelő rendszerek épüljenek ki, utána lehet a módszerekkel okoskodnunk.

Kiemelt terület volt korábban az utánpótlás rendszeres szűrése, a tehetségkiválasztás is – vetettük fel.

„Jelen pillanatban ott tartunk, hogy aki hajlandó vállalni azt, hogy reggeltől estig úszik éveken keresztül, azzal foglalkozunk... A sporttudományos haladáshoz ugyanakkor rengeteg adat kell, az előzetes gyűjtés önmagában hasznos, hozzájön a mozgásanalízis is, mert ugye tudvalevő, hogy nem olyan jól rajtolunk, meg fordulunk, bár mondjuk a célba érkezésünk viszont a világon a legjobb.

A hiányosságainkat illetően volt és van is előrelépésünk, aztán ehhez olyan rendszert tettünk oda, amelyből a világon három van, az egyik idehaza, a Duna Arénában.  

Ennek az egésznek a feje az egykori kiváló úszó, Horváth Péter, az ő irányítása mellett most rengeteg adatgyűjtés és elemzés folyik a csúcstechnológia segítségével. Bizonyos dolgokat már most is tudunk, aztán majd meglátjuk, hogy a legjobbak nagy átlaga mit mutat.

Prof. dr. Sós Csaba, a TF tanszékvezető egyetemi tanára, az úszók szövetségi kapitánya
Forrás: tf.hu

Az úszósport és a tudomány együttélésében napjainkban a regeneráció és a rehabilitáció a leginkább fejlődő terület.

„Mindkettőben nagy tapasztalatunk van. Mindenkinek más a jó, de vannak alapelemek, ilyen a jégkád, mérjük a tejsavat, tudjuk, milyen iramban kell levezetni, mennyit kell úszni, s ami még szükséges, azt mind figyeljük. Minden országnak megvannak a sajátosságai, nekünk a felkészülési rendszerünk az továbbra is a világ élén van, de – hogy visszakanyarodjak – itt a rajt-forduló tekintetében bőven tudunk előrelépni.

Az utánpótlás, a sportág hátországa, és az élsport szemszögéből sem mindegy, hogy a tudomány jelenléte mennyire folyamatos és hatékony az úszásban.

„Az Úszó Nemzet Programunk kapcsán is most erőteljes a törekvés, hogy bevonjuk az összes olyan egyetemet, ahol testkulturális képzés van, tehát Pécset, Szegedet, Nyíregyházát, Debrecent, Egert, Szombathelyt, Győrt. Ezt fogja követni a MÚSZ a tudomány területén is. Az említett városok sorába, ahol komoly egyetemi háttér van, Pécs is beletartozik, s az említett törekvés jegyében kötötte meg novemberben szövetségünk együttműködési szerződését a Pécsi Tudományegyetemmel. Ezt követhetik az újabb hasonló megállapodások, melyek keretében közösen szervezünk például országos oktatói konferenciákat, a tudomány kínálta lehetőségek feltárásának és hasznosításának a szándékával is.”

(Kiemelt képünkön: Sós Csaba Forrás: tf.hu)