UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás Kadét és junior vívó-világbajnokság

2023-04-03 19:17

Junior-világbajnok a női kardcsapat!

A Battai Sugár Katinka, Csonka Dorottya, Keszei Kíra, Spiesz Anna alkotta női kardválogatott aranyérmet szerzett a plovdivi junior vívó-világbajnokságon.

A Battai Sugár Katinka, Csonka Dorottya, Keszei Kíra, Spiesz Anna

alkotta női kardválogatott nem mindennapi izgalmak után, Battai szenzációs fordításával 45:44-re győzte le az olaszokat a plovdivi junior-világbajnokság döntőjében. 

Balról: Battai Sugár Katinka, Keszei Kíra, Spiesz Anna, Csonka Dorottya Forrás: FIE

Az aranyért zajló összecsapáson Keszei 5:1-gyel kezdett, és egy ideig úgy tűnt, a finálé végén sem kell izgulni, ám 30:21 után Michela Landi 14:2-t vívott az egyéni bronzérmes Spiesz ellen, megfordítva a mérkőzést. Battai 40:34-es hátrányban lépett a pástra Carlotta Fusettivel szemben, és ihletett formában vívva, elképesztő koncentráltságról téve tanúbizonyságot hozta vissza a csapatot. A vb-címről 44:44 után egyetlen tus döntött, melyet Battai adott az olasznak. Gulácsi Ferenc keretedző és

a junior női kardválogatott a korosztály tallinni Európa-bajnoksága után a világbajnokságot is megnyerte!

Tavaly Dubajban a Battai Sugár Katinka, Beviz Dorottya, Keszei Kíra és Szűcs Luca négyes ezüstérmes lett a vébén. Női kardban a legutóbbi junior-vb-arany 2019-ben Torunban született, akkor Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina összeállításban.

Az utolsó korosztályos világversenyén résztvevő Battai Sugár Katinka így nyilatkozott a döntőt követően az Utanpotlassport.hu-nak.

„A döntő elején nagyon magabiztosak voltunk, aztán jött egy kis megingás, de az összes edzőnk azt mondta, hogy ezzel ne foglalkozzunk, csak magunkkal törődjünk.

Arra figyeltem, hogy amikor utoljára felmegyek a pástra, ne tudjam az eredményt se, csak hozzak ki magamból mindent a csapatért, Kíráért – akivel régóta együtt vívunk és megérdemelt már egy ilyen sikert –, az edzőmért, Dávid Laciért, az egész Magyarországért.

Úgyhogy csak vívtam. Felszabadult voltam, írányítottam az asszót, és valahogy éreztem, hogy meg tudom fordítani. Na, meg nagyon meg is akartam! A csapat titka a világbajnokságon az egységesség volt. Ha valakinek nem jött ki a lépés, a többiek kisegítették a jó vívással. Nagyon boldog vagyok, hogy így zárhatom az utánpótláséveimet!”

Battai Sugár Katinka az edzője, Dávid László nyakában Forrás: FIE

Egyébként a magyar csapat a 16 között kezdte a vébét, és a japánok (45:34) után egyből a mindig nagyon erős Egyesült Államok együttese következett. Battaiék az amerikaiakon is magabiztosan jutottak túl (45:36), és jöhetett az üzbégek elleni elődöntő. A lányok jól kezdték az összecsapást, négy kör után 20:8-ra vezettek, ám az üzbégek Perdibajeva vezérletével folyamatosan csökkentették a hátrányukat, és 39:39 után Keszei egytusos előnyben adta át a pástot Battainak, aki végül 45:42-es sikerhez segítette a válogatottat. Ezután jött a felejthetetlen olaszok elleni diadal.

A magyar lányok döntője 1:17:00-től:

Közben a Péch Kornél, Petrucz Mirkó, Tóth Bertalan, Vigh Benedek alkotta férfi kardcsapatnak nem alakult szerencsésen a sorsolása, hiszen a kolumbiaiak elleni bemelegítés (45:18) után az amerikai gárda következett, amely 45:30-ra jobbnak bizonyult a magyaroknál. Innen már csak a 9. hely megszerzése lehetett a cél, és a Neuhold Sándor keretedző által vezetett válogatott ezt el is érte az ukránok (45:41), a lengyelek (45:29) és a bolgárok (45:27) legyőzését követően.

Szerdán a tőrözők veszik át a pástot Plovdivban, a juniorok egyéni versenyeivel folytatódik a korosztályos vb.

A részletes eredmények ITT érhetők el.

(Kiemelt képünkön: a lányok és a csapatot segítő Kósa Miklós öröme Battai vb-győztes tusa után Forrás: FIE)