UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás Kadét és junior vívó-világbajnokság

2023-04-05 19:35

A tőröző Rubin Mattia bronzérmes a kadét-vb-n

A 16 éves Rubin Mattia bronzérmet szerzett a plovdivi kadét vívó-világbajnokság tőrmezőnyében; Kollár Anna a kilencedik lett.

A plovdivi kadét és junior vívó-világbajnokság ötödik napján is született magyar érem. A kadét tőrözők mezőnyében a 16 éves Rubin Mattia teljesített kiválóan, és végül

a dobogó harmadik fokára állhatott fel.
Rubin Mattiáé az újabb magyar érem a korosztályos vb-n Forrás: FIE

A Zalaegerszegi VE ígérete februárban megnyerte a korosztály tallinni Európa-bajnokságát, és most is a legjobb volt az európai kontinensről, hiszen mellette egyiptomi, kínai, valamint koreai versenyző jutott a négy közé.

Kárpáthy Krisztián és Fekete Gábor tanítványa az elődöntőig nagyszerű vívással jutott el. A főtáblán tajvani, majd holland ellenfél legyőzésével kezdett, és a 16 között 15:9-cel ejtette ki azt az izraeli Eitan Lembergert, akivel nemrégiben a kadét Eb döntőjét vívta. Ezután az olasz Elia Pasin sem tudta megakadályozni a magyar fiút, hogy érmet nyerjen, Rubin 15:10-zel jutott az elődöntőbe. Ott aztán a korei Csoj Hjokjun alaposan bekezdett, és 8:0-ra elhúzott. Innen már nagyon nehéz dolga volt Rubinnak, aki 15:6-ra kikapott, és értékes bronzéremnek örülhetett.

Rubin gratulál a végül ezüstérmes Csojnak az elődöntő után Forrás: FIE

A tőröző fiúk versenyében Gergely Zoltán az 55., Orovecz Gergely a 74. lett. A magyarok pechére ők a csoportkört követően egyből összekerültek. A döntőt a kínai Guo Jifan (15:13) nyerte Csoj ellen.

A tőrvívó lányok között a korosztályban elsőéves Kollár Anna állt a legközelebb a bravúrhoz. Beliczay Sándor a Törekvésben edződő tanítványa kezdésnek georgiait vert a főtáblán, majd egy tussal volt jobb tajvani vetélytársánal. A 16 között megint egy találat döntött, de akkor már a hongkongi ellenfél javára.

Kollár Anna a dicséretes 9. helyen zárt.
Kollár Anna nagyon közel járt a negyeddöntőhőz Forrás: FIE

Badár Szonja a 42., Sperka Jázmin az 53. lett. Az aranyérmet az amerikai Amelie Tsang érdemelte ki az olasz Greta Collini (15:11) ellen.

Csütörtökön a junior tőrözők csapatversenyeivel folytatódik a korosztályos vb Bulgáriában.

A részletes eredmények ITT érhetők el.
A kadét- és junior-világbajnokság hírei ITT érhetők el.

(Kiemelt képünkön: Rubin Mattia Forrás: FIE)