UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-04-06 08:55

Ezek a csapatok várnak az U17-es Európa-bajnokságon a magyar válogatottra

Megnéztük, milyen ellenfelekkel csap össze a magyar korosztályos válogatott a május 17. és június 2. között esedékes, hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokság csoportkörében.

Mint arról lapunk is beszámolt, hétfő délután Budapesten kisorsolták a hazai rendezésű U17-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportbeosztását; a Belvon Attila szövetségi edző vezette magyar válogatott Írországgal, Lengyelországgal és Walesszel került egy négyesbe. Cikkünkben bemutatjuk, mit érdemes tudni Belvon Attila együttesének csoportellenfeleiről a május 17. és június 2. között rendezendő tornán.

Kern Martinék mellett Írország a kvartett 1. kalapos gárdája. A szigetország válogatottja az Eb-selejtezők első körében Norvégia mögött, Fehéroroszországot és Örményországot megelőzve kvalifikált veretlenül az elitkörbe, ahol hét ponttal zárt az élen, maga mögé utasítva Olaszországot (2–2), Ukrajnát (3–0) és Ciprust (3–2). Legeredményesebb játékosa a négygólos Mason Melia volt, a St. Patricks Athletic FC tizenöt éves ígérete már a felnőttek között is pályára lépett, góllal debütált klubjában. A feladatait március óta ellátó Colin O'Brien szövetségi edző a Liverpool, a Crystal Palace, a Hull City és a Derby County utánpótlásából is hívott meg játékost az elitkörbe. Érdekesség, hogy irányításával

a csapat mindhárom mérkőzésén más-más felállást választott, 4–3–3-at, 4–5–1-et és 3–4–3-at játszott, s mindegyikkel eredményes volt.

A kapura veszélyes együttesnek nevezhető, hiszen a selejtezősorozatban meccsenként átlagosan 2.5 gólt szerzett, s minden második lövése után kaput talált a labda. A magyar korosztályos együttes januári spanyolországi edzőtáborában kétszer is összemérte erejét Írországgal, előbb 1–0-s vereséget szenvedett, majd 0–0-s döntetlent játszott. Az íreknek ez lesz a hatodik U17-es Eb-szereplésük, legutóbb a 2019-es tornán, rendezőként vettek részt, ám a csoportkör jelentette számukra a végállomást – nem úgy 2017-ben és 2018-ban, amikor negyeddöntőbe kerültek, ebben a korosztályban ez a legjobb eredményük.

A 2. kalapból került a magyarok csoportjába Lengyelország, amely az Eb-selejtezők első körében Montenegró mögött, Ausztriát és Andorrát megelőzve jutott az elitkörbe, ahol hat ponttal, csoportmásodikként váltott jegyet a földrésztornára: bár Portugáliától vereséget szenvedett (0–1), Szlovákiát (5–0) és Csehországot (1–0) legyőzte. 

Érdemes lesz figyelni Oskar Tomczykra, a szárnyait a Lech Poznan tartalékegyüttesében bontogató középcsatár ugyanis hétszer vette be az ellenfelek kapuját a selejtezőkben, a Transfermarkt adatbázisa szerint a korosztályos válogatottakban 18 fellépésen 22 gólt szerzett.

A tavaly júliusban kinevezett Marcin Wlodarski zömében a lengyel csapatok legtehetségesebb labdarúgóinak szavazott bizalmat az elitkörben, többek között csapatában tudhatta Karol Boryszt, aki Slask Wroclawban 16 éves kora ellenére hat bajnokin játszott támadó középpályásként, de a Dortmundból, a Stuttgartból, a Parmából és a PAOK-ból is hívott be fiatalt. Irányításával 3–5–2-es felállást játszanak a lengyelek, akiknek ez lesz a negyedik U17-es Eb-jük. Legutóbb 2022-ben vettek részt a tornán, akkor a csoportkörben estek ki. Történetük legjobb szereplése 2012-es évhez köthető, az elődöntőig meneteltek.

Dzsudzsák Balázs szintén a 2. kalapból húzta ki hazánknak Walest. Az ország nemzeti csapata az Eb-selejtezők első körében Horvátországot, Albániát és Svédországot maga mögé utasítva lett veretlenül csoportgyőztes, az elitkört pedig szintén vereség nélkül abszolválta, kvartettje élén végzett: Skócia ellen győzött (4–2), Izland (1–1) és Montenegró (2–2) ellen pedig a döntetlen is elég volt a kvalifikációhoz. Legeredényesebb játékosa a selejtezőkben Iwan Morgan volt, a Swansea neveltje három gólt szerzett. Az elitkörben pályára lépő futballisták mindegyike a Swansea-ban, a Cardiff Cityben vagy angol klubban pallérozódik, a Manchester City, a Manchester United, az Everton és a Leeds is ad játékost az együttesnek, amely a tavaly nyáron kinevezett Craig Knight szövetségi edző vezérletével rendszerint 4–3–3-as felállást választ.

A nyolc mérkőzés óta veretlen Wales Magyrországon debütál, ez lesz az első U17-es Eb-részvétele. 

Mint ismert, a csapatok az érmek és helyezések mellett az idei vb-szereplésért is küzdenek a tornán. A novemberben esedékes perui világbajnokságra öten kvalifikálnak: a négy Eb-elődöntős csapat mellett a negyeddöntő vesztesei közül a két legjobb csoporteredményt elérő együttes egymás elleni rájátszásos mérkőzésének a győztese utazhat. A korosztályos magyar válogatott a rajt előtt még egy felkészülési mérkőzést játszik: április 19-én a B-csoportba beosztott szerbeket fogadja Telkiben.

Az U17-es labdarúgó Európa-bajnokság (helyszínek: Balmazújváros, Budaörs, Budapest, Debrecen, Felcsút és Telki) csoportbeosztása
 
A-csoport:
1.Magyarország
2. Írország
3. Lengyelország
4. Wales

B-csoport:
1. Szerbia
2. Spanyolország
3. Olaszország
4. Szlovénia

C-csoport:
1. Portugália
2. Franciaország
3. Skócia
4. Németország

D-csoport:
1. Horvátország
2. Hollandia
3. Svájc
4. Anglia

(Kiemelt kép forrása: MLSZ)