UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-04-11 12:37

Szász-Kovács Emese örömmel nézi a fiatalok tündöklését

A plovdivi korosztályos vívó-világbajnokságon megszerzett kilenc magyar éremről az olimpiai bajnok párbajtőröző, Szász-Kovács Emese véleményét is kikértük.

Mint arról beszámoltunk, négy arany- és öt bronzéremmel zárták a magyar vívók a plovdivi kadét- és junior-világbajnokságot. A kadétok között világbajnok lett a kardozó Domonkos Emese, a párbajtőröző Nagy Blanka és Pelle Domonkos, valamint bronzérmes a tőröző Rubin Mattia. A juniormezőnyben nyert a női kardcsapat (Battai Sugár Katinka, Csonka Dorottya, Keszei Kíra, Spiesz Anna), továbbá bronznak örülhetett kardozó Spiesz Anna, a tőröző Szemes Gergő, a párbajtőröző Somody Soma és a férfi párbajtőr-válogatott (Csabai Máté, Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, Somody Soma). 

A magyar vívóutánpótlás sikerességének hátteréről a 2016-os riói olimpia bajnokától, Szász-Kovács Emesétől érdeklődtünk. A korábbi klasszis párbajtőröző a Vasas vívószakosztályának társelnökeként követi nyomon a feltörekvő generáció szereplését. 

„Nagyon örülök, hogy ismét hat erős fegyverneme van a magyar vívásnak. Mindkét korosztályban kitűnően teljesítettek a fiatalok a vébén.

A versenyzőkkel kiváló szakemberek dolgoznak, és vidéken is remek nevelőmunka folyik.

Párbajtőrben eredményesen működik a mesterem, Kulcsár Győző kezdeményezésére 2006-ban elindított Olimpici sorozat, amelynek köszönhetően hétvégenként a legfiatalabbak is versenyen tanulhatnak, fejlődhetnek. A mostani férfi párbajtőr-válogatottból is mindenki itt nevelkedett. Hasonló versenysorozat van kardban és tőrben is, mindemellett pedig már rengeteg iskolában jelen van a vívás, több helyen a tantervben is szerepel, így a merítési lehetőségek is kedvezőek. Fontos továbbá a válogatott összetartások szerepe; ezeken a kerettagok rendszeresen vívhatnak egymással, azaz a korosztályuk legjobbjaival.” 

A magyar érmesek a plovdivi kadét- és junior-vb-n Forrás: Magyar Vívszövetség

Szász-Kovács Emese egyébként 1998-ban maga is junior-világbajnok csapat tagja volt a venezuelai Valenciában, ám a megméretésen kadétként csak egy asszót vívott, így ebből az évből a szívéhez közelebb áll a Pozsonyban szerzett egyéni junior Európa-bajnoki ezüstérme. Sokak példaképének a korosztályos évei alatt ugyanúgy volt része kimagasló sikerekben, mint kudarcokban, de természetesen olimpiai bajnokként már úgy tekint vissza erre az időszakra, hogy semmin sem változtatna rajta. 

„Bármelyik szakaszára nézek vissza a pályafutásomnak, azt mondom, minden úgy volt jó, ahogyan alakult.

A kadét- és a juniorévek a tanulásról, a tapasztalatszerzésről szólnak, még ha az adott pillanatban, fiatalként élet-halál kérdésnek is gondolunk egy-egy szereplést.

És ha az utánpótlásversenyeken jó vagy, még korántsem biztos, hogy a felnőttmezőnyben is egyből az leszel. Én 2001-ben öregedtem ki a juniorkorosztályból, aztán 2004-ig kellett várnom az első világkupaérmemre. De jó példa erre a jelenlegi világranglistán is a legjobbak között jegyzett párbajtőröző, Kun Anna, aki 2015-ben nyert junior Eb-t, és tavaly állt először világkupa dobogóján, az idén pedig már aranyat is kiérdemelt. Ha valaki elhivatott, hisz az edzőjében és a munkában, akkor az előbb-utóbb sikeressé is válik.” 

(Kiemelt képünkön: Szász-Kovács Emese Fotó: Tumbász Hédi)