UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-04-16 09:05

Rosta Péter a Real Madrid ellen is megvillantotta képességeit

A Vasas Akadémia 15 éves centere, Rosta Péter több statisztikai mutatóban is vezeti a kadét kosárlabda-bajnokság toplistáját, a teljesítményével pedig nagyban hozzájárul a pasarétiek kiváló szerepléséhez. Eközben a nyári Eb-re készülő korosztályos válogatottnak is vezéregyénisége – ezt legutóbb a Real Madrid és a Stellazzurra Roma ellen is igazolta.

Mint arról beszámoltunk, az U16-os fiú kosárlabda-válogatott az ötödik helyen zárta az április eleji, székesfehérvári Szent István-kupát, amelyen Faragó Péter csapata többek között európai legjobb csapataival, a Real Madriddal és a Stellazzurra Romával is szoros meccset vívott – a spanyoloktól 86–74-re, az olaszoktól 88–81-re kaptak ki a magyar fiúk. Közös a két mérkőzésben, hogy egyaránt Rosta Péter volt a mieink legjobbja, ráadásul mindkét meccsen dupla-duplát ért el.

A Vasas fiatal centere a Stellazzurra Roma ellen 20 pontot, 13 lepattanót, 5 gólpasszt, 2 blokkot és 11 (!) kiharcolt faultot jegyzett, míg a Real Madrid ellen 13 ponttal, 10 lepattanóval és 4 szerzett labdával végzett.

„Ezek a meccsek elsősorban a nyári Európa-bajnokságra való felkészülésünket szolgálták. Ebből a szempontból tényleg nagyon hasznos meccseket játszottunk, minőségi ellenfelekkel találkoztunk – kezdte Rosta az Utánpótlássportnak. –

A nálunk papíron erősebb csapatokkal is felvettük a versenyt, megszorongattuk őket, a gyengébb ellenfelekkel szemben pedig tudtunk dominálni, és sima győzelmeket arattunk. Mind a Real Madrid, mind a Stellazzurra Roma nagyon magas szintet képvisel, rendkívül gyors, futós kosárlabdát játszanak.

Ebből akadtak is problémáink még az első meccsen az olaszok ellen, aztán a Real ellen már jobban sikerült alkalmazkodni ehhez, és a negyedik negyed néhány percét leszámítva végig partiban voltunk velük.”

A válogatott a másik két meccsen a Cibona Zagrebet 44, az amerikai Strength N’ Motion együttesét 43 ponttal verte. Ezzel a jelenlegi felállásában az U16-os nemzeti csapat már a harmadik felkészülési tornáján van túl: decemberben előbb veretlenül megnyerte az ORV-t (a torna All-Star csapatába Rosta Pétert is beválasztották), majd januárban Görögországból újabb négy győzelemmel tértek haza a fiúk. Vagyis az eddig lejátszott 11 mérkőzésükből 9 megnyertek, és csupán 2 alkalommal szenvedtek vereséget.

„Ennek a válogatottnak a magja már az U14-es központi kiválasztó-képző edzőtáborokban megvolt, szóval már több éve együtt játszunk, kicsit hasonlítunk egy klubcsapathoz, ami az összeszokottságot illeti – mondta Péter. –

Ez a három felkészülési torna mindenképpen biztató a nyári B divíziós Eb-re előretekintve, ahol első körben a csoportból való továbbjutást tűztük ki célul, majd pedig szeretnénk a feljutásért is harcban lenni.

A centerreménység a válogatott mellett a klubjában, a Vasas Akadémiában is hétről hétre remekel: a kadét bajnokság rájátszásában 23,7 pontot, 11 lepattanót, 2,3 szerzett labdát, 3,7 blokkot és 36,7-es VAL-mutatót átlagol meccsenként. Ráadásul a pontok, a blokkok és a teljesítményindex terén is legjobb a teljes mezőnyben a korosztályában. A Vasas veretlenül, az alapszakasztcsoportját megnyerve zárta az őszi idényt, idén viszont már kétszer is kikaptak, a Sopron és a Pécs ellen, így Kárpáti Dániel alakulata jelenleg a második helyen áll a rájátszásban.

„Alapvetően jó formában vagyunk, persze sosem jó kikapni, de összességében jót tett nekünk ez a két szoros vereség, sokat tanultunk belőlük. Még két meccsünk van hátra a rájátszásból, azokat pedig mindenképpen szeretnénk megnyerni ahhoz, hogy önbizalommal, és lehetőleg minél jobb pozícióból vághassunk neki az országos döntőnek. Jelenleg a második helyen állunk, de még megvan az esélyünk arra, hogy befogjuk az éllovas Sopront.

A végső célunk természetesen a bajnoki cím. Két évvel ezelőtt a serdülők között már bajnokok lettünk, szeretnénk ezt idén a kadétok között is megismételni.

(Kiemelt képen: Rosta Péter (fehérben, 15-ös számmal) Forrás: Sportopus)