UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-04-19 09:00

Ők lehetnek az U17-es válogatott húzóemberei a korosztályos Eb-n

A kapus Yaakobishvili Áron, a védekező középpályás Fenyő Noah, valamint a támadóbb szellemű középpályás, Kern Martin játéktudása alapján meghatározó tagja lehet a magyar korosztályos nemzeti csapatnak a hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokságon.

Egyre közeleg az év egyik legjelentősebb labdarúgó-eseménye az utánpótlásban, május 17. és június 2. között rendezik hazánkban az U17-es Európa-bajnokságot, amelynek automatikus résztvevője lesz a magyar korosztályos együttes. Belvon Attila szövetségi edző csapatával kegyes volt a sors (vagy inkább a sorsoláson közreműködő Dzsudzsák Balázs), ugyanis a többi csoporthoz viszonyítva könnyebb kvartettbe került: május 17-én Wales, 20-án Lengyelország, 23-án pedig Írország lesz az ellenfele. A négyesekből az első két helyezett jut tovább a nyolc közé, míg a négy elődöntős, illetve a negyeddöntőből a legjobb eredményekkel kieső csapat kijut a korosztály november 10. és december 2. között esedékes világbajnokságára.

A magyar válogatott célja egyértelmű: tovább szeretne jutni csoportjából. Bár a tornára csak májusban kell leadni a kerettagok névsorát, s a nevezési határidőig még háromnapos összetartáson vesz részt az együttes (amely szerda délben tartja Eb-főpróbáját Szerbia ellen Telkiben), megelőlegezzük: a cikkben kiemelt három labdarúgóra biztosan fontos szerep hárul, vezérszerepet várhatunk tőlük.

A 17 éves Yaakobishvili Áron 2017-ben költözött családjával Spanyolországba, a kapus 2018 nyara óta tartozik a Barcelona kötelékébe. A Magyarországon született ígéret édesapja grúz származású, a spanyol válogatott is érdeklődött iránta, ám ő hazánk korosztályos csapata mellett tette le a voksát, amelyben tavaly ősszel debütált. Alighanem sok fantáziát látnak benne a katalán klubnál, hiszen 2025-ig érvényes profi szerződést kötöttek vele.

Tehetségéről sokat elárul, hogy fiatal kora ellenére már tavaly márciusban együtt gyakorolhatott a felnőttcsapattal, és azóta többször meghívta őt az egykori kiváló labdarúgó, a jelenleg vezetőedzőként ténykedő Xavi a „nagyok” edzésére – legutóbb március végén mutathatta meg magát az első keretben.
Yaakoboshvili Áron az U17-es válogatottban Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport 

A katalán, illetve a spanyol sajtó szerint a pályán kívül zárkózott típus, ám a kapuba állva igazi vezér, aki irányítja a csapatot. Legfőbb erénye a lábbal való játék, de a reflexeit is dicsérik. A Barcelona U17-es, valamint U18-as csapatában számításba vett kapus információink szerint egyértelműen az első számú a magyar korosztályos válogatottban – azzal együtt, hogy kissé „bogaras”, akire apróbb fegyelmezetlenségei miatt oda kell figyelni.

A szintén 17 esztendős, kiskunhalasi születésű Kern Martin a hatodik idényét tölti a Puskás Akadémián, ahol nagyon jó véleménnyel vannak róla, Hornyák Zsolt vezetőedző szerint világszinten a húsz legnagyobb reménység egyike a belső középpályások között a saját korosztályában. Nem véletlen tehát, hogy a téli alapozást már a klub első keretével dolgozta végig, s két mérkőzésen pályára lépett az NB I-ben is. Lövőtechnikáját dicséri, hogy a két bajnokin ő végezte el az együttes szöglet-, illetve sarokrúgásait, és az is szembetűnő volt, hogy kemény fából faragták, nem volt megilletődve, ha oda kellett lépnie a nála rutinosabb, idősebb futballistáknak.

Kern Martin a norvégok ellen is megmutatta tehetségét Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

A kiváló helyzetfelismerési képességgel és játékintelligenciával megáldott ballábas ígéret a korosztályos válogatottban húzóember, példás hozzáállása, nyitottsága és a korához képest különösen érett személyisége miatt ő a csapatkapitány. Tehetsége már külföldön is feltűnt,

az átigazolásokkal, illetve a labdarúgók becsült piaci értékével foglalkozó Transfermarkt a 2005-2006-os korosztály legnagyobb reménységeit felvonultató cikksorozatában mutatta be olvasóinak, játékstílusát a Bayern München és a német válogatott kiválóságáéhoz, Joshua Kimmichéhez hasonlította.

A Németországban született Fenyő Noah magyar édesapja, Fenyő László Liszt-díjas csellista, német édesanyja pedig hegedűművész, az ugyancsak 17 éves fiatal azonban a labdarúgásra tette fel az életét. Kilencéves kora óta az Eintracht Frankfurt utánpótlásában nevelkedik, az U17-es együttes csapatkapitánya, akit már az U19-esek között is számításba vesznek, és bemutatkozhatott már az UEFA Ifjúsági Ligában, vagyis az ifi BL-ben is.

Fenyő Noah csapatkapitányként az olaszok ellen Forrás: mlsz.hu

Posztja szerint védekező középpályás, univerzális, párharcerős, a védekezésben és a támadásépítésben egyaránt fontos labdarúgó, akinek a mentalitása szintén példaértékű, hozzáállása profizmusról tanúskodik. Játéktudása mellett alázatosságának tulajdonítható, hogy többször készülhetett már a Bundesligában szereplő, Európa-liga-győztes felnőttegyüttessel, amellyel a múlt év novemberében Japánba utazhatott edzőtáborba, s felkészülési mérkőzésen be is mutatkozhatott az első csapatban.

Korábban a német korosztályos válogatottnál is járt összetartáson, ám közel sem érezte magát olyan jól, mint a magyarban; hazánkat szeretné képviselni a jövőben is.

(Kiemelt kép: Fenyő Noah Forrás: mlsz.hu)