UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2023-04-22 20:39

Bíró Attila csak dicsérni tudja a női válogatott fiataljait

Több utánpótláskorú játékos is remekelt a magyar női vízilabda-válogatott világkupa-selejtezőjén, Bíró Attila szövetségi kapitány a 15 évesen bevetett Tiba Pannával is nagyon elégedett.

A magyar női vízilabda-válogatott világkupa-selejtezőjének második, athéni körére öt olyan játékost is magával vitt Bíró Attila szövetségi kapitány, aki az idén még korosztályos világeseményen is szerepelhet.

Az utánpótlást képviselők közül Neszmély Boglárka, Dömsödi Dalma, Szegedi Panni és Hajdú Kata már korábban is bizonyíthatott a felnőtt nemzeti együttesben, Tiba Panna számára pedig a görög fővárosban jött el a debütálás ideje.

A csupán 15 éves Tiba egyből a mély vízben találta magát, hiszen az olimpiai és világbajnok amerikaiak ellen játszotta élete első meccsét a felnőttválogatottban, de mint kiderült, a helyzet nem hatotta meg túlságosan, és remek teljesítményt nyújtott, sőt, egy gólt is vállalt.

Tiba Panna 15 évesen remekelt a női válogatottban Forrás: waterpolo.hu

Ezt a meccset a magyarok 10–8-ra elveszítették, de aztán 12–11-re legyőzték a hollandokat, majd 13–3-ra lelépték az olaszokat. Utóbbi meccsen először szerepelt kezdőként a 19 éves kapus, Neszmély Boglárka, aki parádés védéseket mutatott be, Hajdú Kata pedig meg sem állt három gólig. A válogatott második legfiatalabb tagját, az alig 17 esztendős Hajdút a mérkőzés MVP-jének választották. Tiba egy gólt lőtt az olaszoknak.

„Az utánpótláskorúak fantasztikusan játszottak, Hajdú Kata az olaszok ellen különösen remek teljesítményt nyújtott – mondja Bíró Attila. – Nem véletlenül lett a meccs legjobb játékosa.

Hiszek abban, hogy a fiatalok jó versenyhelyzetet teremtenek és a lendületük pozitív hatással lesz a többiekre.

A jó szereplésük sem most, sem korábban nem lepett meg, hiszen komoly személyiségfejlesztő cég elemzi őket, és tudom, hogy mire számíthatok tőlük. Kicsit sem voltak megijedve, nem látszott rajtuk, hogy egyébként fontos tétmeccseken játszanak.”

Bíró Attila hisz a fiatalokban Forrás: waterpolo.hu

A kapitány arra a kérdésre, hogy Tiba Panna 15 évesen milyen tulajdonságaival vívta ki a kerettagságot, azt válaszolta, hogy:

„A fizikuma és a játékintelligenciája is adott ahhoz, hogy a válogatottban szerepeljen. Gondolhatnánk, hogy ő még túl fiatal ehhez a szinthez, de nem így van. A tokiói olimpián ezüstérmes spanyolonál tizenhét éves lány is játszott, de korábban Rióban és Londonban ugyanúgy voltak húsz év alattiak az olimpiai bajnok amerikaiaknál is. A lányok egy-két évvel hamarabb érnek a fiúknál, és ennyivel korábban be is lehet őket rakni a csapatba. Akik lehetőséget kaptak nálam, nem okoztak csalódást.”

(Kiemelt képünkün: Hajdú Kata az olaszok ellen MVP lett Forrás: World Aquatics)