UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-05-01 18:55

Beérett a munka a DEAC-ban – történelmi U20-as bajnoki cím lett a debreceniek jutalma

Házigazdaként a DEAC nyerte meg az U20-as férfi kosarasok szombaton véget ért országos döntőjét. A debreceniek vezetőedzőjét, Nemes Pétert kérdeztük a diadal után.

Ahogyan arról beszámoltunk, a Sopron legyőzésével a DEAC kosárlabdacsapata szerezte meg az U20-as férfi bajnoki címet az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban. A hazai pályán szereplő debreceni együttes hosszabbításos, nagy csata után 78–70-es sikerrel hódította el a trófeát. A végső győzelemig vezető úton Nemes Péter tanítványai ezt megelőzően a címvédő NKA Pécset és a második kiemelt Budapesti Honvédot verték a negyed-, illetve az elődöntőben.

Mostanra igazán összeérett ez a társaság. Alapvetően is jó képességű játékosok gyűltek össze ebben a korosztályban, ehhez pedig az elmúlt években rendre kemény, szisztematikus munka is párosult,

ugyanúgy a korábbi edzők irányítása alatt is, mint jelenleg, és mindez most érett be igazán” – mondta az Utánpótlássportnak Nemes Péter, aki januárban vette át az U20-as fiúk irányítását, miután az addigi vezetőedző, Andjelko Mandics az élvonalbeli felnőttcsapat kispadjára ült le, David Dedek menesztését követően.

„Hatalmas pluszt jelentett a fiúknak, hogy miután tavaly kiharcolták a feljutást a Zöld csoportból, az U23-as csapatunk színeiben ebben az évadban már az NB I/B Piros csoportjában szerepelhetnek. Így az U20-as keret nagy része a felnőttmásodosztályban is hétről hétre gyűjtheti a fontos tapasztalatokat, s ez kimondottan pozitív hatással van a játékosok fejlődésére, ami szerencsére visszaköszönt az országos döntőben is. Az egész évadban dupla terhelés alatt játszottak a fiúk, a saját korosztályuk mellett minőségi felnőtt ellenfelekkel szemben is kipróbálhatták magukat.”

A mostani sikerrel 19 évnyi szünet után először ünnepelhetett bajnoki címet debreceni csapat a korosztályos bajnokságok valamelyikében.

„Nagyon nehéz utunk volt a döntőig, hiszen a legjobb nyolc között rögtön az egyik, hanem a legnagyobb esélyest, a címvédő NKA Pécset kaptuk, de mint ahogyan ezen a meccsen, úgy a későbbiekben is:

a srácok minden áron győzni akartak!

– nyilatkozta a tréner. –

A nyolcas döntő előtt négy-öt csapat is reális esélyekkel pályázott a bajnoki címre, ráadásul ebből hármat meg kellett vernünk. Reálisan nézve a Honvéd és a Pécs is az ország három legerősebb csapata közé tartozott, és tisztában voltunk vele, ha döntőzni szeretnénk, mindkettőn túl kell jutnunk.

A másik ágról a papírforma alapján a Falcót vártam volna a fináléba, de a Sopron végül abszolúte megérdemelten lett döntős. Nagyjából végig irányítottuk a meccset a döntőben, viszont a negyedik negyed második felében – a legrosszabbkor – akadt egy ötperces rövidzárlatunk, ezt pedig a Sopron meg is büntette, kiharcolva a hosszabbítást. Ez után a ráadásra már szépen összeszedtük magunkat, megdolgoztunk a győzelemért, és a legnagyobb örömünkre végül meg is szereztük a történelmi jelentőségi bajnoki aranyat.”

A debreceniek közül Kovács Ákos és Kenéz Csaba is bekerült a nyolcas döntő All Star-ötösébe.

(Kiemelt kép forrása: DEAC KA)