UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-05-02 16:14

Kovács Ferenc Soma U20-as magyar csúcsot futott 10 km-en Oderzóban

A 18 éves Kovács Ferenc Soma megdöntötte a 10 km-es utcai futás U20-as magyar rekordját az olaszországi Oderzóban.

Az Észak-Olaszországban fekvő Oderzo településén rendezett, nagy hagyományú utcai futóversenyen a veszprémi SVSE 18 éves atlétája, Kovács Ferenc Soma is rajthoz állt május elsején.

A Tóthné Stupián Anikó által edzett fiatalt eddig a középtávfutásban elért kiváló eredményeiről ismertük, de most 10 kilométeren tette próbára magát, és az esőtől sem mentes Bronze-kategóriás viadalon 29:51 perccel a nyolcadik helyen ért célba. 

Kovács ezzel új U20-as magyar csúcsot ért el,

hiszen a korosztályban a 10 km-es utcai futás eddigi rekordját Bene Barnabás tartotta a 2005-ben, egyébként szintén Olaszországban, Bolzanóban teljesített 30:13 perces időeredményével.

Kovács Ferenc Soma (jobbra kékben, 18) és Szögi István (balra fehérben, 12) is kifutotta magát Oderzóban Forrás: Oderzo Città Archeologica/Facebook

„Ettől még nem gondolom magamról azt, hogy tíz kilométeres futó vagyok, de örülök az eredménynek – kezdi Kovács Ferenc Soma. – A fedett pályás szezon után hasonló edzésmódszerrel kezdtünk el dolgozni, mint az Ingebrigtsen testvérek. A fókuszba az állóképesség fejlesztése került, és ennek a szakasznak a lezárásaként szerettünk volna egy olyan versenyt, amely reális képet ad az aktuális fizikai állapotomról. A helyzet új volt a számomra, mert korábban még nem indultam utcai tíz kilométeren, nem készülünk erre a távra.

Néha úgy éreztem magam, mintha Forma1-es pilóta lennék Monacóban. A verseny útvonala nagyon szép, történelmi épületek között, néhol macskaköveken vezetett, és az emberek a hangulatos éttermek, kávézók teraszáról szurkoltak nekünk.

Egy kör nagyjából 1070 méter volt, ebből kellett megtennünk kilencet, és még egy picit. Csúcsdöntésre nem készültem, de örülök, hogy magyar U20-as rekordot értem el. Egy középtávfutó esetében jó, ha minél szélesebb tartományban mozog. Nem mondom, hogy futás közben nem fordult meg a fejemben, hogy többet erre nem vállalkozom, mert négy és nyolc kilométer között elég kemény volt a verseny, de összességében nagyon élveztem.”

Az oderzói megméretésen a magyar felnőttek közül Szögi István is ott volt, és 29:20 perccel a negyedik lett. Míg a nők 5 kilométerén Wagner-Gyürkés Viktória 15:25-tel az előkelő harmadik helyen ért célba.

A verseny részletes eredményei ITT érhetők el.

(Kiemelt képünkön: Kovács Ferenc Soma Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)