UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-05-05 15:23

Összeszokott edzőpáros segítette vb-aranyhoz Pelle Domonkost

A kadétvilágbajnok párbajtőröző, Pelle Domonkos sokat köszönhet két felkészült edzőjének, László Istvánnak és Peterdi Andrásnak.

Áprilisban pályafutása eddigi legnagyobb sikerét ért el a 16 éves párbajtőröző, Pelle Domonkos azzal, hogy kadétvilágbajnoki címet szerzett Plovdivban.

Az ígéretes vívó azt megelőzően februárban egyéni bronzot és csapataranyat érdemelt ki a korosztály tallinni Eb-jén, így nem sok hiányérzete lehet az utolsó kadétévével kapcsolatban.

Hogy az év eleji világversenyeken Domonkos kiválóan szerepel, abban a két edzője, László István és Peterdi András is joggal bízott. A trénereknek jelentős szerepe van a sikerekben, hiszen a Budapesti Honvédban remek hangulatban és kitűnő összhangban irányítják a sokra hivatott párbajtőrőző felkészülését.

Balról: Peterdi András, a kadétvilágbajnok Pelle Domonkos és László István Forrás: hunfencing.hu

„Demokrácia van – szögezi le László István. – Ketten kétszer annyit látunk, és a ránk háruló feladatokat is kétfelé tudjuk osztani.

Fontos, hogy megbízunk egymásban, és együtt nemcsak a versenyzőket tudjuk jobban kezelni, de többet is nyújhatunk nekik, mint külön-külön.

„Nagyon jó, hogy a vébén is ketten voltunk kint, mert két teljesen más szögből néztük az asszókat – mondja a kadét fiú párbajtőr-válogatott keretedzői posztját is betöltő Peterdi András. – És még az asszók közbeni egy percek alatt is meg tudtuk beszélni a látottakat, amelyekből gyorsan felépíthettük a stratégiánkat. A mindennapokban és a versenyeken is jól együtt tudunk dolgozni.”

A két szakembernek Domonkosról is hasonló véleménye van, valamint a mesterek a folytatásról is egyformán gondolkodnak.

„Domonkos fejben nagyon tiszta versenyző – vélekedik László. – Sokat dolgozik, szorgalmas, és képes a vesztes helyzetekből is felállni. Beszéltük vele, hogy a sikert sokszor nehezebb feldolgozni, mint a kudarcot. Most kell picit rálépni a tyúkszemére, és menni tovább, mert a csillagos ég a határ a számára.”

„Ma már nem annyira vallják, mint régen, de azt gondolom, még mindig előny, ha valaki balkezes – folytatja Peterdi. – Domonkos lát a páston, és ez nem nagyon tanítható. Érti a vívás filozófiáját, és hamar felismeri, hogy milyen akciókkal lehet az ellenfelet megzavarni. Észreveszi, hogy melyek az áttörhető gyengepontok, és ezt a vébén is bizonyította. Nagyon szép eredményeket ért el, de még csak az út elején jár. Minden csoda három napig tart, úgyhogy keményen kell dolgoznia tovább a juniorok között is.”

(Kiemelt képünkön: Pelle Domonkos Forrás: FIE)