UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2023-05-15 16:11

Bauer Blanka jegyet váltott a felnőtt nemzetközi élmezőnybe

A Budapesti Honvéd 17 éves öttusázója, Bauer Blanka élete első három felnőtt-világkupaversenyén is döntős volt, és a párizsi olimpia lebeg a szeme előtt.

A korosztályos világversenyeken már bizonyított, és az idén a felnőttek között is kitűnően szerepel a Budapesti Honvéd 17 éves öttusázója, Bauer Blanka.

A még csak az U19-es korosztályhoz tartozó ígéret azt a bravúrt hajtotta végre a felnőttek között, hogy

élete első három világkupaversenyének mindegyikén a döntőbe jutott.
Bauer Blanka nagyszerűen teljesít az első felnőtt versenyszezonjában Fotó: UIPM / Aistė Ridikaitė

Kairóban a 17., Budapesten a 15., a múlt hét végén Szófiában pedig ugyancsak a 17. helyezést érdemelte ki. Blanka közelmúltbeli szerepléseiről az edzéseit koordináló trénert, Bátonyi Balázst kérdeztük.

„Ha azt nézzük, hogy Blankának ez az első versenyszezonja a felnőttek között, akkor mondhatjuk, hogy eddig szépen, tisztességesen helytállt, hiszen nemcsak a három világkupaversenyen, hanem a Peridot fedett pályás nemzetközi versenyen is döntős volt. Ezeken a versenyeken a korábbi években a női válogatott kerettagoknak is sokszor meggyűlt a bajuk azzal, hogy a selejtezőből továbbjussanak. Csupán amiatt lehet kicsit keserű a szájízünk, hogy a magyar válogatási elvek szerint nem került be a felnőtt Eb-keretbe. Az viszont örömteli, hogy nagyon közel van a legjobbakhoz.

Sőt, a fizikai számokban a világ legjobbjai közé tartozik.

A technikai számokban is jó, de azokban még megmutatkozik a rutintalansága. Ezek a versenyek rendkívül hasznos tapasztalatszerzési lehetőségek voltak a számára. A szezon előtt kicsit talán bizonytalan volt abban, hogy képes lesz-e megállni a helyét a felnőttmezőnyben, de bizonyított, és már elhiszi, hogy itt is van keresnivalója.”

Bátonyi Balázs és tanítványa, Bauer Blanka merész, de nem lehetetlen célért dolgozik Fotó: UIPM / Aistė Ridikaitė

A szakember elmondta, hogy Blanka bár még csak júliusban lesz 18 éves, az idén nem véletlenül vetette bele magát a felnőttek közötti versengésbe.

„Szeretnénk kijutni a párizsi olimpiára. Ez a cél megköveteli tőlünk, hogy már az idén is a felnőttek között versenyezzünk. A célunk merész, de nem gondoljuk lehetetlennek az elérését. Dolgozunk érte, és meglátjuk, hogy hova jutunk a következő évben.

Ha Blanka ilyen ütemben fejlődik tovább, akkor van esélye arra, hogy ő legyen a párizsi olimpián induló két magyar női versenyző egyike.

Mint mondtam, a fizikai számokban nagyon jó, de ha lovaglásban javul, és a vívása stabilabb lesz, akkor minden nagyobb versenyen a dobogóért harcolhat.”

(Kiemelt képünkön: Bauer Blanka Fotó: Buza Virág/MÖSZ)