UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-05-19 20:01

Jan Pavlík szépen búcsúzna a paksi junior fiúk élén az országos döntőben

A keresztjátékban a PVSK-t legyőzve vívta ki az országos döntőbe jutást az Atomerőmű SE U18-as fiú kosárlabdacsapata. A paksi klubtól az évad végén elköszönő Jan Pavlík együttese jelenleg már gőzerővel készül a jövő hét végi, soproni nyolcas döntőre. Mindeközben pedig az ASE juniorjai közül egyre többen az NB I/A-csoportos felnőttcsapatban is bizonyíthatnak.

Emlékezhetünk arra, egy évvel ezelőtt az Atomerőmű SE kadét fiú kosarasai bravúros teljesítménnyel szereztek ezüstérmet a pécsi korosztályos országos döntőben, amelyben egyedüliként csak a házigazda NKA Pécs tudta megelőzni Jan Pavlík tanítványait. A cseh származású tréner az U16-os évek után ebben az évadban az U18-as korosztályban is továbbvitte a rendkívül ígéretes paksi fiúkat, akik idén ismét országos döntőben lesznek érdekeltek, miután a legjobb nyolcba kerülésért összesítésben 42 pontos különbséggel nyerték meg a PVSK elleni, selejtezős párharcot. A junior fiúk országos döntőjét jövő héten, péntektől vasárnapig Sopronban rendezik. Az ASE ellenfele a rájátszást másodikként záró DEAC lesz a negyeddöntőben.

Büszke vagyok a fiúkra, hogy a viszonylag fiatal csapatunkkal – hiszen a keret nagyobb részét elsőéves junior alkotják – sikerült ismét beverekedni magunkat az országos döntőbe

– kezdte Jan Pavlík vezetőedző az Utánpótlássportnak. – Mondhatni, a nehezebb úton keresztül jutottunk el a nyolcas döntőig, hiszen az alapszakaszban – a Vasas, a DEAC, a Honvéd és a Kecskemét mögött – csak ötödikek lettünk, aminek persze nem örültünk, de rendkívül erős csoportba kerültünk. Egyébként ebből a csoportból végül öt csapat is bejutott a döntőbe. Szóval így az alsó ágról kellett kivívnunk az A-döntős szereplést, és ezt szerencsére sikerült is magabiztosan abszolválni: a Fehér rájátszáscsoport megnyerése után a keresztjáték sem jelentett gondot.

Bebizonyosodott, tényleg a legjobb nyolc közé tartozik a csapatunk. Most már gőzerővel készülünk az országos döntőre, amelynek az elmúlt évektől eltérően idén más a lebonyolítási rendszere, szóval egy meccs dönt a kezdetektől fogva, nincs csoportkör.

Azon leszünk, hogy mindent kiadjunk magunkból, szeretnénk meglepetést okozni a DEAC ellen. Meglátjuk, egy meccsen bármi megtörténhet…”

Jan Pavlík Forrás: Atomerőmű SE

A juniorok közül egyre többen már a Csirke Ferenc vezette, élvonalbeli felnőttcsapattal készülhetnek, s a tavaszi szezonban a 2005-ös születésű Géringer Gergő mellett az egyaránt 2006-os Kékesi Kolos, Pavlík Botond és Kupai László már be is mutatkozhatott az NB I/A-csoportban. Géringer és Kékesi a nyári Eb-re készülő U18-as válogatottnak is a tagja.

„Mivel sok sérült volt az első csapat keretében, így nyilván, a körülmények is közrejátszottak abban, hogy megkapták a lehetőséget.

Ugyanakkor a hozzáállásuk és az elvégzett munkájuk alapján valamennyien kiérdemelték, hogy debütálhassanak. Első körben, még az ősszel Kolos és Gergő került fel a „nagyokhoz”, majd az elmúlt időszakban már Botond és Laci is csatlakozott hozzájuk

– mondta. – Tényleg látszik a fejlődésükön, hogy sokat profitálnak a felnőttedzésekből, és a pályára lépés pedig önmagában hatalmas motivációt jelent a srácoknak a továbbiakra. Emellett az NB I/B Zöld csoportos (a felnőttharmadosztály – A szerk.) bonyhádi együttesünkben tizenhat-tizenhétévesen már nekik kellett vinni a főszerepet, és ott is jól helytálltak ebben az évadban. Több helyen kellett teljesíteniük párhuzamosan, de úgy tűnik, ez csak jót tett a fejlődésüknek.”

A paksiak junior fiúcsapata gőzerővel készül az országos döntőre Forrás: Atomerőmű SE

Mint nemrégiben kiderült, Jan Pavlík az idény végeztével elköszön az Atomerőmű SE-től, és visszatér Csehországba, Brnóban folytatja, így a szakember extra izgatottsággal várhatja a közelgő U18-as országos döntőt, hiszen azt követően elbúcsúzik a paksiaktól.

(Kiemelt kép forrása: Atomerőmű SE)