UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-05-28 19:36

A Sopron a junior fiú-, a Szekszárd a serdülő leánybajnok

A házigazda Soproni Sportiskola – a döntőben a Budapesti Honvédot legyőzve – megvédte címét a junior fiú kosarasok országos döntőjében, míg a serdülő lányok miskolci fináléját az Atomerőmű KSC Szekszárd nyerte, a hazai pályán játszó DVTK-t felülmúlva az aranyéremért.

Mint arról beszámoltunk, a Soproni Sportiskola és a Budapesti Honvéd jutott be az U18-as fiúk vasárnapi fináléjába – előbbi az NKA Pécset, utóbbi a DEAC-ot verte szombaton a Novomatic Arénában.

A házigazda soproniak parádésan kezdték a döntőt: a nyolcadik perchez érve már 13–0-ra vezettek. Majd a rossz kezdés után a Honvéd sorozatban tíz bedobott ponttal reagált (13–10). Ezután Flasár Botond és Tallós Levente vezérletével igyekezett ismét ellépni a címvédő (24–15). Sipos Péter tanítványai – Laczházi Bence Botonddal az élen – továbbra is jól tartották magukat, és újra kiegyenlítettek (24–24), végül a nagyszünetre is egállal mehettek a felek (32–32). 

A fordulást követően Flasár Botond mellett Keller Bendegúz is oroszlánrészt vállalt a pontgyártásban, s ennek köszönhetően a harmadik felvonás derekára Carlos Vallejo együttese 11 ponttal lépett meg (46–35). A piros-fehéreknek viszont ezúttal is sikerült közelebb jönni: 54–48-as állásnál rajtolt a negyedik negyed. A záró szakasz első felében öt-tíz pont között ingázott a különbség, öt perccel a vége előtt Major Bulcsú sikeres triplája után öt pont volt közte (64–59). A végjátékban – többek között – Tóth Dániel és Tallós Levente pontjai révén

a Sopron már nem adott esélyt a Honvédnak: 80–69-es győzelemmel otthon tartotta a trófeát, ezzel megvédve bajnoki címét.

A döntő legjobbjaként Flasár Botond 24 ponttal, 14 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt.

A bronzéremért az NKA Pécs 64–59-re legyőzte a DEAC-ot. További sorrend: 5. KASI, 6. Kecskemét, 7. Vasas Akadémia, 8. Atomerőmű SE.

Címet védtek hazai pályán a soproni junior fiúk Forrás: Soproni Sportiskola

Eközben a serdülő lányok nyolcas döntőjében a házigazda DVTK Akadémia és az Atomerőmű KSC Szekszárd vívott meg az aranyéremért – a Miskolc a Csata DSE/A-n, míg a Szekszárd a BEAC-on jutott túl az elődöntőben.

A DVTK nyitott jobban az aranycsatát (11–3); kezdésként Mogyoródi Lili és Oross Anna is remekelt a hazai piros-fehérek részéről, akik így már 20–5-re is vezettek. Majd Hencsik Adrienn vezérletével szépen lassan felzárkózott Harsányi Mária csapata (20–13). A Tolna megyeiek 21–0-ás szériát produkáltak ebben a periódusban, így a második etap felénél 26–20-ra már ők álltak jobban. Ezt követően sikerült megtörni a hosszú „kosárcsendet" Ambrus Erzsébet tanítványainak, de az első félidő végén így is a Szekszárdnál volt az előny (32–28).

A nagyszünet után a Diósgyőr – elsősorban Drótos Szonja révén – folyamatosan kapaszkodott, de a kék-fehérek őrizték minimális fórjukat (41–37). A harmadik negyed végéhez érve a hazaiak át is vették (47–46), ám ez csak átmenetinek bizonyult. Szekszárdi részről Hencsik továbbra is remekelt támadásban, valamint Pomsár Anna is csatlakozott hozzá, így nyolc perccel a befejezés előtt öt ponttal már újra a vendégek vezettek (52–47). Majd nem sokkal később már 12-re növelték a különbséget (59–47). Az utolsó percekben a DVTK-nak sikerült még közelebb jönni, de

az Atomerőmű KSC Szekszárd játékosai már nem engedték ki a kezükből az aranyat, s 65–61-re megnyerve a finálét ünnepelhettek bajnoki címet. 

A mezőny legjobbjaként Hencsik Adrienn 25 ponttal, 7 gólpasszal, 4 lepattanóval és 2 szerzett labdával járult hozzá a győzelemhez.

A Harsányi Mária vezette szekszárdiak győztek a serdülő lányok országos döntőjében Forrás: Atomerőmű KSC Szekszárd

A harmadik helyet a BEAC-Újbuda szerezte meg, miután 57–47-re legyőzte a Csata DSE/A-t a bronzcsatában. További sorrend: 5. Csata DSE/B, 6. NKA Pécs, 7. UNI Győr NKA, 8. Soproni Darazsak Sportakadémia.

(Kiemelt képen: a Sopron (balra) otthon tartotta a junior fiúbajnoki címet, míg a Szekszárd serdülő leánycsapata legyőzte a házigazda miskolciakat az aranyért Forrás: Soproni Sportiskola, illetve Fireplace Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság „A" Döntő 2023/Facebook)