UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-06-11 19:51

Az NKA Pécs otthon tartotta a kadét fiúbajnoki címet

Házigazdaként az NKA Pécs – a döntőben a Soproni Sportiskola csapatát legyőzve – megvédte bajnoki címét a kadét fiú kosárlabda-bajnokságban.

Miután a szombati elődöntőkben előbb a Soproni Sportiskola előbb 100–60-ra verte a DEAC-ot, majd a házigazda és regnáló bajnok NKA Pécs pedig 70–61-re legyőzte a Vasas Akadémiát, így vasárnap délután Sopron–Pécs finálét rendeztek a Nemzeti Kosárlabda Akadémián a kadét fiúk országos döntőjében.

A bajnoki címről döntő mérkőzést a soproniak nyitották jobban (4–0), ugyanakkor a hazai pályán szereplő mecsekiek is hamar belelendültek, mi több, az első negyed kétharmadánál 10–6-ra már ők vezettek. Misa Popadics együttese – Tallós Leventével az élen – igyekezett tartani a lépést, de a másik oldalon – többek között – Lukácsi Gábor és Mezőfi Márk úgyszintén remekelt támadásban, s ezzel 20–16-os hazai előnnyel ért véget a nyitó felvonás. Majd folytatódott a Lukácsi-parádé: a pécsiek irányítója sorozatban tíz pontot dobott a második etap elején, és megduplázta csapata vezetését (32–24). Ez azonban cseppet sem törte meg az ellenfelet, amelynél Tallós mellé Palotai Máté is felzárkózott pontgyártásban, így a különbség villámgyorsan háromra olvadt (37–34). A nagyszünet előtti utolsó percekben viszont újra Bojan Salatics tanítányai domináltak: a Lukácsi Gábor, Mezőfi Márk, Teszárik Márton trió egymásutánban szerezte a kosarakat, minek köszönhetően az NKA Pécs 46–35-ös fórral vonulhatott be az öltözőbe.

Az NKA Pécs hazai pályán megvédte U16-os bajnoki címét Forrás: NKA Pécs

A fordulást követően Kovács Áron vezérletével a Sopron hamar két pontra faragta félidei nagyobb hátrányát (50–48), de kiegyenlíteni nem sikerült, a harmadik negyed végére ismét megnőtt a pécsiek előnye (61–52). Amíg az egyik oldalon Kovács, addig a másikon Lukácsi pontjaival indult a záró szakasz – eközben a differencia állandósulni látszott (67–59). Négy perccel a vége előtt Somogyi Zsombor triplája után már a 13 ponttal álltak jobban a házigazdák, és karnyújtásnyira kerültek a címvédéstől. A Sopron ekkor sem adta fel: Nyikos Balázs, Palotai Máté és Kovács Áron révén 10–0-ás szériát produkáltak a vendégek az utolsó perchez érve (77–74). A fordításra azonban végül nem futotta az erejükből, Teszárik Márton hat pontot is szerzett a legvégén, s ezzel

az NKA Pécs 85–79-es győzelmet aratott, otthon tartva a trófeát, valamint megvédve tavalyi bajnoki elsőségét.

A döntő legjobbjaként Lukácsi Gábor 33 pontot, 10 gólpasszt, 4 lepattanót, 2 szerzett labdát, illetve 39-es VAL-mutatót ért el.

KADÉT FIÚ ORSZÁGOS DÖNTŐ, PÉCS
Finálé:
NKA Pécs–Soproni Sportiskola 85–79 (20–16, 26–19, 15–17, 24–27)
Bronzmérkőzés:
Vasas Akadémia–DEAC 68–59
Az ötödik helyért:
Budapesti Honvéd–MAFC 70–67
A hetedik helyért:
KASI–AKMÉ Körmendi Törpördögök 92–76

(Kiemelt kép forrása: NKA Pécs)