UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-06-15 14:15

Milyen formában várják a felnőttválogatott utánpótláskorú játékosai a júniusi Eb-selejtezőket?

Megnéztük, milyen formában van a Montenegró, illetve a Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő magyar felnőttválogatott három utánpótláskorú labdarúgója, Balogh Botond, Kerkez Milos és Baráth Péter.

Emlékezetes mérkőzés volt a magyar felnőttválogatott legutóbbi, Bulgária elleni Eb-selejtezője, hiszen remek játékkal múlta felül Bulgáriát (3–0). Az összecsapásra Marco Rossi négy utánpótláskorú, tehát 2002. január 1-jén vagy az után született futballistát hívott meg a keretbe, ám a júniusi kerethirdetés alkalmával már csak három fiatalnak postázott meghívót. Ezúttal kimaradt a névsorból az U21-es korosztályos csapatnál számításba vett Hegyi Krisztián, illetve a bokaműtéten átesett Németh András. Ugyanakkor ismét ott van a keretben a bal oldalon már-már alapembernek számító Kerkez Milos, a középhátvéd Balogh Botond, valamint Baráth Péter, aki a legutóbb az U21-esekkel tartott.

Cikkünkben körbejárjuk, milyen formában vannak az utánpótláskorú játékosok, avagy milyen teljesítményt nyújtottak, illetve mennyi lehetőséget kaptak a Bulgária elleni március 27-i összecsapás óta. 

Kerkez Milos kapcsán bátran állíthatjuk, hogy a 19 éves balhátvéd nemzetközi szinten teljesített (az elmúlt hónapokban is). Az említett mrkőzés óta tizenegy tétmérkőzésen lépett pályára, s egy kivételével az összeset végigjátszotta. A Fortuna Sittard elleni bajnokin nem akármilyen gólt szerzett, a saját térfeléről indulva szlalomozott a kapuig, majd a gyengébbnek számító jobb lábával kilőtte a kapu bal alsó sarkát – a találatot a hónap legszebbjének választották az AZ-nál. Míg a teljesítmény-értékelést szolgáló InStat indexe az idényre vetítve 246-os, addig az utóbbi mérkőzéseken 255 volt az átlagos értéke. Az utóbbi időben lényegesen több kapura lövéssel próbálkozott, többet volt játékban, több kulcspasszal kísérletezett, számottevően magasabb százalékban nyerte a támadó párharcait, hatékonyabban cselezett, illetve szerelt, ugyanakkor kevesebb labdát szerzett. Nem a véletlen műve tehát, hogy összeboronálták európai sztárcsapatokkal, melyek közül a sajtóhírek alapján a portugál Benfica tűnik a legkitartóbb kérőnek.

Kerkez Milos alighanem kezdőként kap lehetőséget mindkét Európa-bajnoki selejtezőn, válogatott meccseinek száma hatról nyolcra nőhet.

Ami Balogh Botondot illeti, a 21. születésnapját a minap ünneplő belső védőnek van oka az örömre, hiszen a teljes idényt egészségesen dolgozta végig, ugyanakkor az évad hajrájában kevesebb lehetőséget kapott. Az egyszeres felnőttválogatott bekk a bolgárok elleni találkozó óta négy Serie B-mérkőzésen lépett pályára, kétszer kezdett, kétszer pedig becserélték. Míg a teljesítmény-értékelést szolgáló InStat indexe az idényre vetítve 199, addig az említett mérkőzéseken 198 volt az átlagos értéke. A mérések szerint pontosabban passzolt, lényegesen kevsebb labdát adott el, hatékonyabban vívta meg a támadó párharcait, ám a védekező párharcait kisebb arányban nyerte meg, kevesebb párharcot vívott meg, valamint kevesebb labdát szerzett. A védőt 2025 nyaráig köti szerződés a rájátszásban elbukó Parmánál, amelynél az utóbbi idényekhez képest több játéklehetőséget kapott, ám ebben a korban fontos lenne, hogy még több időt töltsön a pályán. Marco Rossi szövetségi kapitány bizalmát élvezi, ám nem valószínű, hogy az olasz szakember megbontja Lang Ádám, Willi Orbán és Szalai Attila hármasát a védelemben,

Balogh Botond nagy eséllyel a cserék közé lesz nevezve Montenegró, valamint Litvánia ellen is.

A 21 éves Baráth Péter a tavasszal a Debrecen kölcsönjátékosaként a Ferencvárosnál futballozott, a  magyar rekordbajnok pedig elégedett volt a teljesítményével, az idény végén átigazolási díj ellenében szerződtette. Az egyszeres felnőttválogatott középpályás a bolgárok elleni mérkőzés idején, mint említettük, az U21-es válogatottal játszott felkészülési mérkőzést, s azóta hét tétmeccsen lépett pályára klubjában, négyszer kezdőként vetették be. A teljesítmény-értékelést szolgáló InStat indexe az idényre vetítve 206, ám az utóbbi meccseket figyelembe véve 218 volt az átlagos értéke, egyre jobb formában láthattuk az idény végén – mindez azért is örömteli, mert a játékos a Ferencvároshoz érkezve sérüléssel bajlódott, s az idő előrehaladtával egyre inkább elkapta a fonalat. A mérések szerint több kulcspasszal próbálkozott, hatékonyabban vívta meg meg párharcait és a fejpárbajait, kevesebbszer vesztett labdát és hatékonyabban szerelt, ugyanakkor kevesebb labdát szerzett, kevsebb lövésre és cselre vállalkozott és az ellenfél terfelén is kevesebb labdát szerzett vissza. Az FTC-nél egyre több lehetőséget kap, meghatározó játékosa lehet a jövő csapatának. Csakúgy a válogatottnak, amelyben gyakran számítanak rá.

Bár a belső középpályás posztján Schäfer András és Vécsei Bálint sem bevethető, többen is Baráth Péter előtt állnak a sorban, ezért valószínűleg csere lesz a júniusi Eb-selejtezőkön.

(Kiemelt képünkön: Kerkez Milos a válogatottban Fotó: Kovács Tamás/MTI)