UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-06-20 12:54

Az Izland elleni vereség ellenére sikeres felkészülésen van túl az U21-es válogatott

Kata Mihály szerint sikeresnek tekinthető a 2023-as év az U21-es válogatott szempontjából, az Eb-selejtezőre hangoló korosztályos együttes ugyanis csapatjáték terén előrelépett, s nyolcból hat tesztmeccsét megnyerte.

Mint arról beszámoltunk, az U21-es labdarúgó-válogatott a Bozsik Arénában rendezett hétfő esti felkészülési mérkőzésen egygólos vereséget szenvedett Izland korosztályos csapatától (0–1). Bár sokáig úgy tűnt, gól nélküli döntetlent játszanak a felek, a 78. percben emberhátrányba kerülő magyar csapat a hosszabbítás második percében egy jobb oldali beadást követően gólt kapott, nem bírta megingás nélkül kibekkelni a hajrát.

Az U21-es válogatottat immár harmadik éve erősítő Kata Mihály a meccs után elmondta, Izland kellemetlen ellenfél volt, de felkészültek belőle, az együttest nem érte meglepetésként a harcmodora – az Eb-selejtezős csoportellenfelek közül Skóciáéra hasonlíthatott a stílusa.

"Az elején jobban kezdtünk, agresszívan nekiestünk Izlandnak, labdát szereztünk, ám utána a vendégcsapat átvette az irányítást és egyre magabiztosabban hozta ki a labdát. Nem akarom az időjárásra fogni, de úgy tűnt, a csapat nehezen kezeli harmincfokos meleget. Máskor intenzívebben futballozunk, ezért sem tudtunk nyomást helyezni ellenfelünkre. A második félidő végén a kiállítás után bepréseltek minket a kapunk elé, így sajnos várható volt a végén, hogy kapunk egy gólt."

Kata Mihály az Izland elleni tesztmeccs egyik legjobbja volt, sokszor szerzett labdát Forrás: mlsz.hu

Vereség ide vagy oda, a Gera Zoltán szövetségi edző által irányított korosztályos gárda az elbukott Eb-selejtezős főpróba ellenére sikeresnek mondható felkészülési időszakon van túl, a társaság az idő előrehaladtával ugyanis egyre jobban összeszokott.

"Egy éve hangolunk a szeptemberben rajtoló Eb-selejtezőre, a programba remekül illeszkedett a most véget ért kéthetes összetartás és a két előkészületi meccs. Ritkán találkozunk, általában néhány havonta gyakorolhatunk együtt, úgyhogy meg kell becsülni minden egyes együtt töltött napot. Kemény munka zajlik az edzéseken, hogy összeszokjunk, hiszen a legtöbben más-más csapatokból érkezünk a korosztályos válogatotthoz, de látható egy folyamat, csapatjáték terén előreléptünk. A társaság egyik legidősebb tagja vagyok, három éve pedig az egyik legfiatalabbja voltam. Próbálok segíteni az újoncoknak, mert tudom, milyen az, amikor meg kell birkózni azzal, hogy te vagy a legkisebb. Befogadó a csapat, jó közösséget alkotunk, amelyben nincsenek egyénieskedő alakok, és akik a csapatérdek fölé helyeznék a sajátjukat. Sikeres évnek tartom a kétezerhuszonhármast, mert sok győzelmet arattunk, nyolcból hat tesztemccsen nyertünk, nem lehetünk elégedetlenek. A felkészülés alatt csak ritkán nyertünk nagyobb különbséggel, általában eggyel múltuk felül az ellenfeleket. Csapatunk stabilan védekezik, képes hátul nullára lehozni a meccset, ez pedig kulcsfontosságú lehet a jövőben, ahogyan az is, hogy jó helyen szerez labdát, átmenetekből gördülékenyen alakít ki helyzetet."

Az MTK 21 éves középpályása elmondta, a felkészülés tapasztalataiból kiindulva bizakodó a tétmeccsekkel kapcsolatban, azt azonban leszögezte, nehéz csoportba került Magyarország.

"Reálisan kell látni az erőviszonyokat, de a felnőttválogatott példájából kiindulva el kell hinnünk, hogy bármelyik országot el lehet kapni egy-egy összecsapáson. A spanyol és a belga válogatott más szintet képvisel, mint a csoport többi vetélytársa, extra teljesítmény kell ellenük az érvényesüléshez, ám Kazahsztán, Skócia és Málta mellett őket is el kell kapnunk. Mindegyik meccsen győzelmi szándékkal lépünk pályára, egyiken sem akarunk döntetlenre játszani, mert a továbbjutást tűztük ki célul."

(Kiemelt képünkön: Kata Mihály Forrás: mlsz.hu)