UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Ökölvívás

2023-06-22 16:59

Májusban Ács József ökölvívótréner A hónap utánpótlásedzője

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője májusi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Ács József ökölvívóedzőé lett.

A tavaly alapított díj idei ötödik – egyben a szeptemberben kezdődött második évad kilencedik – kiírásának három jelöltje Ács József ökölvívó-, Molnár Dezső evezős- és Nyéki Balázs vízilabdaedző volt. A kuratórium döntése alapján a májusi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – az ifjúsági fiú ökölvívó-válogatott 40 éves vezetőedzője vehette át.

Ács tizenkét éven át bokszolt, ez idő alatt felnőtt országos bajnoki címet is nyert, folyamatosan helyet kapott a válogatottban. Az edzői végzettség megszerzése után, 2012-ben az UTE-ban kezdett fiatalokkal foglalkozni. Két évvel később került át a Madárfészek Ökölvívó Akadémiára, amelynek azóta is trénere. A junior fiúválogatottnál 2018-ban állt munkába vezetőedzőként, két évig irányította a korosztályt, majd 2022-ben az ifjúsági fiúválogatott élére került, és ezt a feladatot látja el jelenleg is, sőt: immár a korosztályos leány nemzeti csapatért is felel. Az akadémián folyamatosan válogatottversenyzőkkel dolgozhat, a tanítványai közül többen is bekerültek a felnőtt nemzeti együttesbe, világversenyeken is szerepelhettek. Közülük Szatmári Petra felnőtt Eb-ezüstérmes lett, Kiss Levente pedig minden korosztályban szerzett érmet világversenyen. A juniorválogatott Ács vezetésével a 2018-as és a 2019-es Eb-ről is érmekkel tért haza, míg a tavaly novemberi ifjúsági világbajnokságon Gémes Levente bejutott a döntőbe, és ezüstéremmel zárt. A válogatottakkal elért sikerek kapcsán a szakember szerényen fogalmaz: „A legnagyobb érdem a klubedzőké, én csak besegítettem nekik kicsit.”

Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Bíró Milán, a Porsche Hungaria PR-menedzsere, a győztes Ács József, Bertók Róbert, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség szakmai igazgatója és Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója Fotó: Mura László

Ami a májusi eredményeket illeti: a hónap elején zárult, jereváni ifjúsági Európa-bajnokságon az esemény történetének legjobb magyar szereplését produkálták fiataljaink. Hét éremmel tért haza a küldöttség, ezek közül négyet a lányok, hármat a fiúk nyertek. Utóbbiak sikerére ráadásul négy évet kellett várni, hiszen legutóbb a 2019-es ifi Eb-n tapsolhattunk magyar dobogósnak a szakágban. Most Nileborg Krisztián ezüst-, Oláh Levente és Zsigó Csaba pedig bronzérmes lett az örményországi korosztályos kontinensviadalon.

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Molnár Zoltán elnök és Csabai Edvin sportigazgató, a Porsche Hungariát Bíró Milán PR-menedzser, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük a sportági szövetség nevében Bertók Róbert szakmai igazgató méltatta a díjazottat.

„Nagy boldogság, hogy bokszedzőt ünnepelhetünk, hiszen a magyar ökölvívás, amely hajdanán a nemzetközi mezőny legjobbjai közé tartozott, a közelmúltban nem kápráztatott el bennünket kiugró sikerekkel. De Ács József és kollégái munkájának eredményeit látva biztos vagyok benne: a jövőben sok örömben lesz részünk” – összegzett Molnár Zoltán.

A hónap utánpótlásedzője májusban: Ács József Fotó: Mura László

Bíró Milán a nevelőedzők pedagógiai szerepének fontosságát hangsúlyozta, Bertók Róbert pedig így fogalmazott: „Jó irányba tartunk az utánpótlás-nevelés területén, és erre Ács József tevékenysége is bizonyság. Számomra mindig sokat elárul egy mesterről, hogyan viselkedik a szorító sarkában, és Józsi ebből a szempontból is példát mutat, miközben rendre azt tapasztalom: a tanítványai őszintén felnéznek rá. Az egész sportág nevében kijelenthetem: rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy elnyerte a díjat.”

A díjazott elmondta, ezzel az elismeréssel – versenyzőinek diadalai után – újabb motivációt kapott, ami a tréneri szakmában elengedhetetlen. Majd így folytatta:

Meggyőződésem, hogy minden versenyzőhöz a lelkén át vezet az út. A lélekhez tartozik egy kulcs, amit, ha az edző megtalál, a siker útja megnyílik.

Ez a bokszra, amelyben rengeteg a hátrányos helyzetű fiatal, különösképpen igaz. Igyekszem mindig ennek szellemében dolgozni.”

(Kiemelt képünkön: A díjazott Ács József (balról) és Bertók Róbert, az ökölvívó-szövetség szakmai igazgatója Fotó: Mura László)