UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2023-06-23 16:58

Az Eb-t megnyerte, de a vb-csapatba nem fér be Erdős Rita

Néhány napja hiába védte meg a junior Európa-bajnoki címét Erdős Rita, a korosztály legjobb magyar női öttusázója nem került be a vb-csapatba, mert a válogatók alatt sérült volt.

Az eredmények alapján nyugodtan állíthatjuk, hogy jelenleg Erdős Rita a legjobb juniorkorú női öttusázó Magyarországon. 

A Trion SC 20 éves kiválósága a múlt hét végén egyéniben megnyerte az isztambuli junior Európa-bajnokságot, ezzel címet védett, hiszen tavaly Barcelonában sem talált legyőzőre a korosztálya kontinensviadalán. Nem mellesleg a múlt ősszel a lengyelországi junior-világbajnokságon is ezüstérmet érdemelt ki.  

Az idén szeptemberben Litvániában rendezik a junior-vb-t, és a hazai öttusaszövetség keddi szakmai bizottsági ülésén az a döntés született, hogy Erdős

nem indulhat egyéniben a megméretésen,

csupán váltóban kap lehetőséget. 

Erdős Rita a múlt héten a második egyéni Eb-aranyát szerezte, de újabb vb-éremről nem álmodozhat Forrás: TMPF

Mindennek hátterében az áll, hogy a sokra hivatott fiatal az év elején komolyabb térdsérülést szenvedett, két hónapot teljesen kihagyott, így csupán két válogatóversenyen tudott részt venni, és azokon sem brillírozott. Az egyiken például lecsúszott a keze a nedves akadályról, és az időeredménye nem tartozott a legjobbak közé. Azt mondja, nem kapott több esélyt. Minderre a legutóbbi Eb-n tudott válaszolni azzal, hogy a negyedik leggyorsabbként teljesítette a pályát a kontinensen.  

Végtére is, a hazai válogatási rangsorban Erdős az ötödik helyen zárt, és egyéniben elvileg az első négy mehet a világversenyekre. Tehát a papíron legjobb magyar lánynak maradt a váltó. Az első számú ígéret azonban ez Eb-n mégis ott volt egyéniben.  

Hogy erre mi adott lehetőséget és

a világbajnokságon miért nem tudnak önálló helyet biztosítani a már egészséges kétszeres Eb-győztesnek, vb-ezüstérmesnek,

azt a hazai szövetség szűk három hónapja kinevezett főtitkárától, Mizsér Attilától kérdeztük. 

„Rita esete mindannyiunk számára szomorú tanulság – kezdi a szöuli olimpia bajnoka. – A válogatási alapelveket követjük akkor, amikor azt mondjuk, hogy ő nem lehet egyéni induló a junior-világbajnokságon. Az Eb-n úgy kapott lehetőséget az egyéni szereplésre, hogy Geleta Balázs edző és a tanítványa, Dobronyi Dorina átadta neki az indulási jogot. Április eleje óta vagyok főtitkár, és hogy miért így születtek meg a válogatási alapelvek, azt nem tudom, de láthatóan nagy zűrzavart keltettek. A jövő évre vonatkozó válogatási elveket úgy kell kidolgozni, hogy az átlátható legyen, mindenki elfogadja és utána senki ne akarjon változtatni rajta.

Megértem Rita csalódottságát, de az a fair play arcul csapása lenne, ha egy kvalifikált versenyzőt nem engednénk egyéniben a vb-re.

Hogyan mondod meg annak, aki minden válogatási alapelvnek megfelelve kiharcolta az indulási jogot, hogy te mégis lépj hátrébb, és mondj le életed nagy lehetőségéről? A probléma összetett, a helyzet szerencsétlen, és ugyanúgy vannak érvek, mint ellenérvek. Az biztos, hogy az elmúlt évekre jellemző következetlenséget a válogatási alapelveket tekintve is meg kell szüntetnünk. Viszont egy válogatási rendszernek mindig is voltak nyertesei és vesztesei is. Mindenkinek meg kell tanulni alázatosan nyerni és emelt fővel veszíteni.” 

Mizsér Attila mindenki számára egyértelmű válogatási rendszer létrehozását szorgalmazza Fotó: Buza Virág/MÖSZ

Egyébként a válogatási elvek megfontoltabb, egyértelműbb kiírására már korábban is lett volna apropó, mert hasonló történetet többet is találunk a közelmúltban. Például Erdős szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt ugyanabben a helyzetben találta magát. Ezek szerint azt követően sem történt érdemi változás a kiválasztásban. 

„Pont a négy évvel ezelőtti eset miatt nem lepett meg a mostani döntés, de ugyanolyan rosszul érint – mondja Erdős Rita. – Úgy tudtam, hogy a válogatás csak az Eb-re volt kiírva, és két fix hely jár a válogatóversenyek alapján, egyet fenntartanak a világkupán kiemelkedően szereplőnek, a negyedik pedig pont a sérülések, betegségek miatt marad szubjektív. És itt a korábban elért eredmények is számítanak. De bármilyen is legyen a válogatás,

azt gondolom, hogy az Európa-bajnoki szereplésnek befolyásolnia kellene a döntést.

A sérülésemről tudtak, volt orvosi igazolásom, sőt, direkt a keretorvoshoz mentem el, hogy ebből se legyen probléma. A sérülésemmel kapcsolatban felhívtam a szövetségi kapitányt, ő az akkori főtitkárhoz irányított, aki azt kérte, írjak levelet a szakmai bizottságnak. Ezt akkor el is küldtem, majd kb. két hónappal később azt mondták, hogy nem kapták meg. Nem tudom, hogy mit tehetnénk.” 

Erdős Rita az Eb-n a negyedik legjobb volt a lovaglást leváltó akadálypályán Forrás: TMPF

A jelenlegi állás szerint Dobronyi Dorina, Dulai Kinga, Gyugyi Laura és Tóth Dorka Sára képviseli a magyar színeket a junior-vb-n. A névsort majd júliusban, az elnökségi ülésen fogadhatják el véglegesen. Mizsér Attila továbbá elmondta, hogy a jövő évi válogatási alapelvek lefektetése a felnőtt szövetségi kapitány, Martinek János és az utánpótlás-kapitány feladata lesz. Viszont egyelőre az utóbbi poszt annak ellenére áll üresen egy ideje, hogy már két, egyébként nagyon sikeres korosztályos Eb-n is túl van a magyar válogatott. 

„Az idén eddig megbízott csapatvezetőkkel dolgoztunk a korosztályos világversenyeken – folytatja Mizsér. – Utánpótlás-kapitány jelenleg nincs, de elkészült a pályázat kiírása, és az ősztől már ennek nyertese fogja koordinálni a jövő évet. Ilyen pályázat eddig sajnálatos módon nem volt. A főtitkári feladataim között tartom számon, hogy kinyissuk az ajtót több edző előtt is. Azért abban biztos voltam, hogy ez az átmeneti állapot nem okoz fennakadást, és nem befolyásolja a korosztályos Eb vagy vb eredményességét. A versenyzésre minden fiatalunk felkészült, és ez meg is látszott a teljesítményükön.”  

Az eredmények valóban azt mutatják, hogy minden fiatal felkészült a versenyzésre. De közülük vajon hányan vannak lélekben is felkészítve arra, hogy esetlegesen nem fognak versenyezni? 

Pénteken Erdős Rita a következőt osztotta meg közösségi oldalán az üggyel kapcsolatban:

(Kiemelt képünkön: Erdős Rita Forrás: TMPF)