UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Európa Játékok Sportlövészet Ökölvívás Öttusa

2023-06-28 21:11

Hámori Luca olimpiai kvótás ökölvívásban, Mészáros Eszter ötödik sportlövészetben

A nők 66 kilogrammos kategóriájában szereplő Hámori Luca (22) bejutott az elődöntőbe, ezzel szerdán olimpiai kvótát szerzett az Európa Játékok Nowy Targban zajló ökölvívótornáján. A sportlövők között a juniorkorú Mészáros Eszter (20) és Pekler Zalán párosa ötödik lett az összetett puska vegyes csapatversenyében Wroclawban.

Mint arról beszámoltunk, első magyar női ökölvívóként szerzett olimpiai kvótát a 22 éves Hámori Luca, aki a lengyelországi Európa Játékokon bejutott a legjobb négy közé.

A kőszegi sportoló magabiztosan kezdett a 66 kilogrammosok mezőnyében, cseh és norvég rivális legyőzésével jutott a negyeddöntőbe, melyben Luna Amaro Beelooval csapott össze. A holland ellenfelét is egyhangú pontozással múlta felül, így bejutott a legjobb négy közé, egyúttal sporttörténelmi sikert aratott, hiszen

az első magyar női ökölvívóként jutott ki az olimpiára.

Hámori ellenfele az elődöntőben a belga Derieuw lesz.

Elmondhatatlanul boldog vagyok. Ezért dolgoztam, ez volt az álmom, mindenkinek köszönöm, az edzőimnek, a családomnak, mindenkinek

– nyilatkozta örömittasan az MTI-nek Hámori. – Meccsről meccsre haladtam, mindig csak a következőre koncentráltam és sikerült megszereznem azt, amire gyerekkorom óta vágytam. A holland lányt nem ismertem, de láttam az itteni nyolcaddöntős meccsét és kidolgoztuk a jó taktikát, ami tökéletesen működött. Csak attól tartottam kicsit, hogy meginthetnek, pedig nem én voltam a szabálytalan, mindig befogta a kezem, de mindegy, nem számít."

Hámori Luca bátyja, Ádám hosszú éveken át volt magyar válogatott, ám nem sikerült kijutnia az olimpiára.

„Ő is itt van, az egész családom.

Azt mondta nekem, hogy neki nem sikerült, de azt akarja, hogy nekem sikerüljön és érjem el a közös álmunkat.

Ezért is boldog vagyok, ő adja nekem a legnagyobb erőt, kicsi koromtól ő volt a példaképem, nehéz most mit mondanom" – mondta elcsukló hangon a fiatal, majd hozzátette, két mérkőzése még hátra van az Európa Játékokon és reméli, az aranyérem is az övé lesz.

Hámori Luca Forrás: olimpia.hu

A magyar fiatalok közül szerdán még

a 20 esztendős sportlövő Mészáros Eszter is érdekelt volt, aki Pekler Zalán oldalán az ötödik helyen zárt

a kisöbű szabadpuska összetett vegyes csapatversenyében az Európa Játékok Wroclawban zajló viadalán. Az MTI tudósítása szerint a légpuskában aranyérmes Pekler, Mészáros csapat 881 kört teljesített, amivel az ötödik helyen végzett és bejutott legjobb nyolcat felvonultató második szakaszba, amelyben a magyar páros kicsit visszafogottabban lőtt, 579 körrel zárt és ötödik lett. Mészáros Eszteréknek ezúttal nem volt szerencséjük, mivel csak kevesebb belső tízeseikkel szorultak a negyedik dánok mögé, akik a bronzmérkőzésbe jutottak.

A férfi öttusázók versenyében a 21 éves Koleszár Mihály 10. helyen ért célba az elődöntőjében, így egy hellyel maradt le a 18-as döntőről.

(Kiemelt képen: Hámori Luca Forrás: olimpia.hu)