UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda U21-es férfi kézilabda-világbajnokság

2023-06-29 21:07

U21-es férfi kézilabda-vb: 18 év után elődöntőben a magyar válogatott!

Öt góllal verte a horvát csapatot a magyar válogatott az U21-es férfi kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében, így 18 év után újra bejutott a torna legjobb négy együttese közé.

Jó előjelekkel várta a negyeddöntős összecsapását a junior férfi kézilabda-válogatott a német-görög közös rendezésű U21-es világbajnokságon, hiszen mind az öt korábbi mérkőzését magabiztos teljesítménnyel nyerte meg. A legjobb nyolc között Horvátország következett, amely a németek mögött másodikként jutott tovább a középdöntőből.

Míg a vb korábbi meccsein többször is előfordult, hogy visszafogottan kezdett a magyar csapat, és hátrányból kell felállnia, addig a horvátok ellen szinte minden úgy alakult az első negyedórában, ahogyan azt a pirosban játszó fiatalok szerették volna. A gólcsendes első percek után gyorsan elhúztak 2–0-ra, amit még kiegyenlített az ellenfél, ám onnantól fokozatosan építette fel az előnyét a Sótonyi László szövetségi edző által vezetett gárda. Ebben nagy szerepe volt Sztraka Dánielnek, aki fürge megoldásaival borsot tört az ellenfél orra alá, három percen belül pedig háromszor is beköszönt a meccs első szakaszában. A 19. percre már hat góllal húztak el a magyarok, ám a játékrész második felében egyre többet hibáztak támadásban, főleg az utolsó tíz percben – ekkor mindössze kétszer találtak be. Ellenben a horvátok elkapták a fonalat, és az utolsó hat percet 5–0-ra megnyerve kiegyenlítettek (13–13); új meccs kezdődött a szünet után.

A második félidő magyar szempontból kétperces büntetéssel, míg a horvátoknak hetessel indult, amivel a meccsen először átvehették volna a vezetést, ám Palasics Kristóf útját állta a próbálkozásnak. A vezetést ezt követően még egyszer megszerezte Ónodi-Jánoskúti Máté, a 37. percben viszont összejött a horvát előny, amire egyből szép átlövéssel válaszolt Ilic Zoran. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, a magyarok futottak az eredmény után, a kétgólos különbség helyett azonban az 50. percben is egyenlítés következett: a horvátok hibája után Krakovszki Zsolt roboghatott ziccerig, amit kíméletlenül kihasznált – az első gólt jegyezhettük fel a jobbszélsőinktől. Egálról, pontosabban 21–21-ről kezdődhetett meg az utolsó tíz perc, aminek első fontos momentuma Palasics bravúrja volt; nem először hárított fontos pillanatban a nyártól a spanyol La Riojához csatlakozó kapus. Mellette Ónodi-Jánoskuti lépett elő vezérré, két mutatós gólja közé támadóhibát harcolt ki, így öt perccel a vége előtt 23–21 állt az eredményjelzőn. Erre Ludmán Marcell szintén átlövéssel tett rá újabb lapáttal, majd ismét a ferencvárosi jobbátlövő villant, a labdaszerzése után vette be az üres kaput.

Az utolsó percekben három-négygólos előnyből játszottak a fiatalok, végül Papp Tamás duplázott; 28–23 lett a végeredmény. A magyar junior férfi kézilabda-válogatott 2005 után jutott be újra a korosztályos világbajnokság elődöntőjébe, ezt az eredményt a torna története során negyedik alkalommal érte el.

„Majdnem sikerült megverni magunkat a kihagyott ziccerekkel, ám végül krízishelyzetben is megmutatta a csapat, hogy győztes mentalitású. Talpra álltunk, tartásunk volt, és végül a hajrában bebiztosítottuk a sikert”

– mondta Sótonyi László a mérkőzés után.

A fiatalok szombaton Izlanddal találkoznak az elődöntőben.

U21-es férfi világbajnokság, negyeddöntő
Magyarország–Horvátroszág 28–23 (13–13)
Berlin, játékvezetők: K. Gasmi, R. Gasmi (franciák).
MAGYARORSZÁG: Mikler, Palasics (kapusok), Fazekas 2, Ilic 3, Imre, Karai 2, Krakovszki Zs. 1, Ludmán 2, Lukács 4 (2), Papp 4, Pergel 1, Sisa 1, Sztraka 3, Temesvári, Tárnoki, Ónodi-Jánoskúti 5. Edző: Sótonyi László.
HORVÁTORSZÁG: Kuzmanovic, Mandic (kapusok), Barbic, Bozicevic, Car 1, Dujic 3, Hrsak 1, Komljenovic 2, Lisac 2, Lulic 1, Malin 1, Rauzan 7, Sestak 1, Strkovic, Vuleta 4, Zubac. Edző: Andrija Nikolic.
Kiállítások: 8, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 3/2, ill. 1/0.

Férfi U21-es világbajnokság, Németország-Görögország, 2023. június 20.-július 2.

Csoportbeosztás:
A-csoport: Franciaország, Lengyelország, Horvátország, Egyesült Államok
B-csoport: Algéria, Németország, Tunézia, Líbia
C-csoport: Portugália, Brazília, Kuvait, Costa Rica
D-csoport: Spanyolország, Feröer-szigetek, Japán, Angola
E-csoport: Magyarország, Dánia, Argentína, Norvégia
F-csoport: Svédország, Szlovénia, Bahrein, Grönland
G-csoport: Szerbia, Izland, Chile, Marokkó
H-csoport: Egyiptom, Görögország, Kuba, Szaúd-Arábia

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Június 20., kedd
12:15 Magyarország–Argentína 30–22
Június 22., csütörtök
12:15 Magyarország–Norvégia 31–22
Június 23., péntek
19:15 Magyarország–Dánia 33–28

A magyar válogatott középdöntői:
Június 25., vasárnap
16:30 Magyarország–Bahrein 27–21
Június 26., hétfő
16:30 Magyarország–Svédország 29–26

A világbajnokság negyeddöntői:
Feröer-szigetek–Szerbia 27–30
Németország–Dánia később

Izland–Portugália 32–28
Magyarország–Horvátország

A világbajnokság elődöntői:
Július 1., szombat
Szerbia–Németország/Dánia
Magyarország–Izland

A mérkőzések időpontja 15:30 és 18:00.

A döntőt és a bronzmérkőzést július 2-án, vasárnap rendezik.

A juniorválogatott 18 fős vb-kerete:
Kapusok: Mikler Krisztián (BFKA-Veszprém), Palasics Kristóf (NEKA), Takács Ákos (PLER-Budapest)
Jobbszélsők: Imre Bence (FTC), Krakovszki Zsolt (NEKA)
Jobbátlövők: Ilic Zoran (Telekom Veszprém), Ónodi-Jánoskúti Máté (FTC), Temesvári Gábor (NEKA)
Irányítók: Fazekas Gergő (Wisla Plock, lengyel), Lukács Péter (Telekom Veszprém), Sztraka Dániel (NEKA)
Beállók: Karai Miklós (NEKA), Papp Tamás (NEKA)
Balátlövők: Ludmán Marcell (Fejér B.Á.L.-Veszprém), Pergel Andrej (Telekom Veszprém), Tárnoki Márkó (NEKA)
Balszélsők: Krakovszki Bence (NEKA), Sisa Erhárd (NEKA)

(Kiemelt képünk forrása: IHF)