UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-06-30 09:03

Az OTP Bank Liga klubjainak többsége szerződtetett a nyáron utánpótláskorú magyart

Az átigazolási időszak kellős közepén áttekintettük, mindeddig mely utánpótláskorú játékosokat szerződtették az élvonalbeli egyesületek.

Az átigazolási időszak június 15-től szeptember 6-ig tart Magyarországon. Az OTP Bank Liga csapatai kivétel nélkül megkezdték felkészülésüket a következő évadra, ennek apropóján pedig megvizsgáltuk, mindeddig hány utánpótláskorú fiatalt szerződtettek.

A bajnok Ferencváros talán legfontosabb igazolása Baráth Péter. Az előző szezont a DVSC játékosaként a zöld-fehéreknél töltő középpályás a tavasszal meggyőzte az FTC vezérkarát szerződtetésének fontosságáról, s miután a két klub dűlőre jutott egymással a váltás részleteiről, a 21 éves válogatott labdarúgó elkötelezte magát a rekordbajnokhoz – a Transfermarkt szerint 1.2 millió euróért szerezhette meg. A zöldek nemrégiben profi szerződést kötöttek Kokovai Csongorral is, ám egyelőre nehéz elképzelni, hogy a 18 éves védekező középpályásra Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző az első keretnél számítson.

Az Európa-konferencialigában érdekelt Kecskemét Szendrei Ákos személyében vett kölcsön utánpótláskorút, a megállapodás értelmében egy évet játszik az előző évad ezüstérmesénél. A DAC kötelékébe tartozó 20 éves támadó az előző szezont a másodosztályú ETO FC-nél töltötte, 14 bajnokin öt gólt szerzett. Bár még hivatalos bejelentésről nem szóltak a hírek, a Ferencváros két játékosa, Iyinbor Patrick és Nagy Olivér is engedélyt kapott, hogy Szabó István edzéseit látogassa. Az előző idény bronzérmese, a Debrecen a DVTK-tól igazolt fiatalt, Vajda Botonddal kötött szerződést. A 19 éves korosztályos válogatott szélső az előző évadot az NB II-es Tiszakécskénél töltötte, 15 meccsen három gólpasszt adott. A Mol Magyar Kupát megnyerő ZTE FC Senkó Zsombort szerezte meg a DVTK-tól, az egykori Juventus-nevelésű kapus korábbi állomáshelyén válna meghatározó játékossá – a húszéves korosztályos válogatott tehetséggel készített cikkünket ITT olvashatja el.

A Kisvárda Master Good két fiatalt is szerződtetett. Az NB II előző évadának egyik leggólerősebb, 11-szer betaláló tehetsége, Czékus Ádám a harmadosztályba alászálló Békéscsabától érkezett, a kapus Kovács Marcell pedig a Ferencváros második csapatától. A Mezőkövesd Zsóry a fiatalítás jegyében Illés Bálint játékjogát szerezte meg a DVTK-tól, a középpályás az NB II-ben kilenc meccsen lépett pályára az előző évadban. 

Az újoncok közül a DVTK nem, az MTK Budapest azonban szerződtetett utánpótláskorúakat. Visszatért a kék-fehérek egykori növendéke, a 18 éves balhátvéd, Kovács Patrik, a Merkantil Bank Liga előző évadának legeredményesebb fiatalja, a tizenöt gólos Molnár Rajmunddal pedig kölcsönmegállapodást kötöttek. 

Ami pedig Puskás Akadémia FC-t, a Paksi FC-t, az Újpest FC-t és a Mol Fehérvár FC-t illeti, az említett egyesületek mindeddig nem szerződtettek utánpótláskorú magyar labdarúgót.

(Kiemelt képünkön: Baráth Péter Forrás: fradi.hu)