UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-07-06 09:04

A nyáron szerződtetett Czékus Ádám játéka passzolhat a Kisvárdához

A nyáron szerződtetett Czékus elmondása szerint olyan csatár, aki sokat fut és agresszívan támadja a labdát, ez pedig passzolhat a Kisvárda letámadásra építő játékához.

A Kisvárda Master Good június 19-én kötött megállapodást Czékus Ádámmal. A húszéves csatár a Merkantil Bank Ligában nyújtott figyelemre méltó teljesítményt, 36 bajnokin tíz gólt szerzett, ezzel ő volt a Békéscsaba Előre házi gólkirálya. Pályafutása új löketet vehet, hiszen a honi élvonalban mutathatja meg magát. Az idáig megtett lépcsőfokokról a játékos avatta be portálunkat.

"Hét évesen kezdtem el focizni a szülőföldemen, a Szerbiában található Kishegyesen, majd kilenc évesen Topolyára kerültem. Tizenhárom évesen megragadtam egy lehetőséget, a gyulai Grosics Akadémián folytattam a pályafutásomat. Ez óriási váltás volt az életemben, hiszen addig a szüleimmel éltem, kiskamaszként kerültem el otthonról. A kollégista lét eleinte kihívást jelentett, meg kellett birkóznom a nehézségekkel, a szülők hiányával, de megszoktam és vettem az akadályt. Az U14-ben remek idényem volt, harminchét gólt szereztem, erre pedig felfigyelt a Budapest Honvéd, én pedig belevágtam a budapesti kalandba. A kispesti időszak ugyan nem a terveim szerint alakult, keveset játszottam, ezzel együtt minden téren sokat fejlődtem. Mivel játszani akartam, a váltás mellett döntöttem, a Ferencvároshoz igazoltam, ahol az U17-ben, az U19-ben, majd a második csapatban kaptam szerepet. Bár nem volt kimagasló az utolsó idényem, egy Békéscsaba elleni edzőmeccsen jól ment a játék és felkeltettem az ellenfél szakmai stábjának érdeklődését  így kerültem a csabaiakhoz. Éreztem, meg kell ragadnom a másodosztályú szereplés lehetőségét, s utólag bebizonyosodott: jó döntést hoztam, amikor elfogadtam az Előre ajánlatát. Rengeteget tanultam a felnőttfutballban, az NB II-ben megkaptam a kiképzést, megtapasztaltam, miként lehet érvényesülni a fizikális ellenfelekkel szemben.

Szerencsére nem csak tapasztalatot és rutint, hanem gólokat is szereztem, tízet lőttem az idényben, úgyhogy egyénileg jól sikerült az évad.

Csapatszinten sajnos nem tudtuk kihozni magunkból, ami bennünk volt, nehezen éltem meg, hogy míg nekem megy a játék, az eredmények nem jönnek. Csapatjátékosnak tartom magam, az együttes sikerének rendelek alá mindent, bármit megteszek a győzelemért, úgyhogy az egyéni villanásoknak sem tudtam igazán örülni - emlékszem, a Budafok elleni duplám után is letört voltam, mert csak egy pontot ért a két találat."

A tehetséges csatár számára egyértelmű volt, hogy nem tart az NB III-ba a csapattal. Már öt-hat fordulóval a bajnokság vége előtt befutott a játékos menedzseréhez a Kisvárda megkeresése, ám a támadó csak a bajnokság vége előtt közvetlenül tudta meg, az NB I-ből van kérője. Noha több csapat érdeklődött iránta, nem volt nehéz meghoznia a döntést: a szabolcsiaknál szeretné folytatni pályafutását.

"Amikor Kisvárdára látogattam terepszemlére, mindent megfelelőnek találtam a fejlődéshez. Az infrastruktúra meggyőző volt, amint az is, amit felvázolt a klub vezérkara. Sok meccsét láttam a csapatnak, s tetszett, amit láttam. Az a stílus, amit az együttes képvisel, közel áll hozzám, ezért úgy éreztem, könnyen be tudnék illeszkedni, jó helyen lennék a fejlődésem szempontjából.

Olyan csatár vagyok, aki sokat fut és agresszívan támadja a labdát, ez pedig szerintem passzol a Kisvárda presszingelésre építő játékához.

Az előzetes várakozásaim beigazolódni látszanak: a beilleszkedésem jól halad, a társak elfogadnak, kedvesek velem, támogató az itteni közeg. Az első edzések tapasztalata alapján sokkal gyorsabb a játék irama, mint az NB II-ben volt, lendületesebbek a társak, erősebbek a passzok, de szerintem jó úton haladok, hogy felvegyem a ritmust. Az idényben szeretnék minél többet a pályán lenni, középcsatárként gólokkal szeretném segíteni a csapatot. Ehhez kemény munkára lesz szükségem, minden egyes nap a futballnak alárendelve kell élnem az életem."

(Kiemelt képünkön: Czékus Ádám Forrás: kisvardafc.hu)