UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-07-14 09:02

A megfelelő ütemben, jól halad az U20-as női válogatott Eb-felkészülése

A közelgő korosztályos Európa-bajnokságra készülve az U20-as női kosárlabda-válogatott Franciaországban szerepelt felkészülési tornán, és két győzelem mellett egy vereséggel zárt. Rakita Lilit, a válogatott meghatározó játékosát, egyben kezdő irányítóját kérdeztük a tapasztalatokról.

A Tursics Krisztián vezette U20-as női válogatott túl van az öthetes Európa-bajnoki felkészülés felén, és ennek keretében a csapat már öt felkészülési meccset is lejátszott. Előbb a mieink kétszer legyőzték hazai pályán a szlovénokat, majd legutóbb a franciáknál vendégeskedtek, és két győzelemmel mellett egy vereséggel végeztek a Bourg-en-Bresse-ben tartott nemzetközi felkészülési tornán. A magyar lányok előbb 60–48-ra verték a lengyeleket, majd 75–58-ra kikaptak a házigazda franciáktól, s végül fölényesen, 80–49-re nyertek az osztrákok ellen.

Napról napra egyre jobban összecsiszolódunk mind pályán, mind azon kívül, szóval remek a hangulat a csapatban. Úgy érzem, sokat léptünk előre az elmúlt három hétben

 – kezdte Rakita Lili, a válogatott kezdő irányítója az Utánpótlássportnak. – A múlt heti, franciaországi torna összességében jól sikerült számunkra, tanulságos meccseken vagyunk túl.

Ugyan kikaptunk a franciáktól, de ezzel együtt is verhető ellenfélnek tűntek, ami mindenképpen biztató, mert az Európa-bajnokság csoportkörében ismét találkozunk majd velük, ráadásul az Eb egyik legnagyobb esélyeséről is beszélhetünk esetükben.

Felkészülési meccsről lévén szó értelemszerűen nem a végeredmény volt ezúttal a legfontosabb, hanem hogy az edzéseken gyakoroltakat sikerüljön átültetni a meccseken."

Eddigi öt felkészülési meccséből négyet is megnyert az U20-as női válogatott Forrás: wbasket.hu

„A franciaországi túra után a héten folytattuk tovább a munkát, és péntek délután pedig utazunk Rómába, ahol újabb két meccset játszunk, ezúttal az olaszokkal. Fontos lesz, hogy a tapasztalatok alapján ismét előre tudjunk lépni. A kezdetekhez képest most már sokkal jobban érezzük egymást a pályán, a labda nélküli mozgások egyre jobban működnek. Ugyanakkor mivel nem vagyuk igazán magas csapat, így a lepattanózásban, a kizárásokban még sokat kell javulnunk, valamint keményebben, agresszívebben kell fellépnünk védekezésben. Igazi futós, gyors csapat lehet a miénk. Mindent egybevéve, jól halad az Eb-felkészülésünk."

Az U20-as női Európa-bajnokságot július 29. és augusztus 6. között Litvániában (Vilnius és Klaipeda) rendezik. A mieink a már említett franciákkal, a házigazda litvánokkal és a finnekkel szerepelnek közös csoportban.

(Kiemelt kép forrása: wbasket.hu)