UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-07-22 19:31

Ahány testvér, annyi Eb-érem a Horváth családban

A Horváth családban a párbajtőröző Ádámnak, Márknak és Lottinak is van már érme kadét Európa-bajnokságról.

Ádám, Márk és Lotti testvérek, immáron mindhárman a Ferencvárosban párbajtőröznek és mindhármuknak van már Európa-bajnoki érme. Nem is akármilyen!

A 16 éves Márk és a 14 esztendős Lotti a legutóbbi, tallinni kadét Eb-n volt az aranyérmes válogatott tagja,

míg egyéniben előbbi az előkelő hetedik, utóbbi a dicséretes nyolcadik helyen zárt. Ráadásul Lotti még újoncként, azaz két korosztállyal fiatalabbként harcolta ki a válogatottságot a kadétok között.

A 18 éves Ádám pedig a tavalyi, újvidéki kadét Eb-ről büszkélkedhet csapatezüsttel.

A vívást természetesen a fivérek kezdték korábban, majd több sportág kipróbálása után a húguk is a páston érezte magát a legjobban. A testvéreket az óbudai kezdetektől fogva Kovács Attila edzi, aki már-már családtagnak számít Horváthéknál, és ha a fiatalokról kérdezik, elsősorban a mentalitásukat emeli ki.

A tiszta fej és a példás hozzáállás segítette Lottit is ahhoz, hogy már 14 évesen kadét Eb-arany díszelegjen a vitrinjében.

„Tavaly év elején, amikor elkezdődtek a válogatók, nem gondoltam volna, hogy ott leszek az Eb-n, és így fogok szerepelni – mondja a reménység. – De talán pont azért, mert fiatalabb voltam, felszabadultan tudtam vívni. Nagyon örülök a sikereknek, és remélem, még sok ilyenben lesz részem.”

Jó vívók, jó testvérek: Ádám, Lotti és Márk Fotó: Máj Tamás

A két báty biztos benne, hogy húguknak bőven lesz még sikerélménye, mert mindketten úgy fogalmaznak Lottiról, hogy:

Ő a kis hős a családban!

Ádám azt is hozzáteszi, hogy: „Még szeleburdi, de fejben nagyon ott van, koncentrált és jól lát a páston. Akarja a győzelmet és nagyon bátor. Kevés lány van, aki ennyire tökösen tud akciókat végrehajtani.”

Lotti a következő évadban serdülőként vív, a fiúk pedig ismét egy korosztályban, a juniorok között szerepelnek. Ez nem enyhíti közöttük a rivalizációt.

„Edzésen olykor feszült a hangulat a bátyám és köztem – meséli Márk. – Ádámra az edzőnk is azt mondja, hogy olyan, mint egy kivégző tiszt. Akkor megy neki jól a verseny, ha úgy áll oda, hogy most jól elveri a másikat. Egymás ellen ezért néha eldurran az agyunk, de a végén mindig kibékülünk. A versenyen pedig örülünk egymás sikereinek. Fontosak a sikerélmények, mert csak így tudjuk élvezni a sportot, és én csak addig szeretném ezt csinálni, ameddig jól érzem magamat benne.”

„Márk sokkal ügyesebb nálam, és a mozgása is lazább, mint az enyém – jelenti ki Ádám, aki legidősebbként, egyben legbölcsebbként sosem mondana rosszat testvéreiről. – Benne nagy potenciált látok. Ha egyszer együtt vívhatnánk a felnőttválogatottban, az álomszerű lenne.”

Hogy a sokra hivatott testvérek valóra váltsák álmaikat, azért a támogató szülők is mindent megtesznek. A következő évadban mindhárman szeretnének ismét ott lenni a korosztályos világeseményeken, miközben Ádámot új kihívás is várja: tanulmányait és a pályafutását az Egyesült Államokban folytatja szeptembertől.

(Kiemelt képünkön balról: Márk, Ádám, Kovács Attila és Lotti Fotó: Máj Tamás)