UtánpótlásSport
2024. május 17.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-07-28 09:00

Szombaton megkezdődik a litvániai U20-as női Európa-bajnokság

Szombat délután a házigazda litvánok ellen kezdi meg szereplését a magyar válogatott az U20-as női kosárlabda Európa-bajnokságon Klaipedában. Tursics Krisztián szövetségi edzővel beszélgettünk a rajt előtt.

Mint arról beszámoltunk, az osztrákok elleni, fölényes győzelemmel zárta a felkészülési meccsek sorát az U20-as női kosárlabda-válogatott a korosztályos Európa-bajnokság előtt, amely szombaton rajtol a litvániai Vilniusban és Klaipedában. A Tursics Krisztián vezette magyar lányok összességében az edzőmeccseken kétszer-kétszer legyőzték a szlovénokat és az osztrákokat, felülmúlták a lengyeleket, kikaptak idegenben a franciáktól, valamint egy-egy győzelmet és vereséget tudtak felmutatni az olaszok vendégeként.

„Jól sikerült a felkészülésünk, szépen haladtunk lépésről-lépésre az öthetes edzőtábor alatt, elvégeztük a tervezett munkát, sikerült kialakítani mind támadásban, mind védekezésben azt a taktikai repertoárt, amelyet az Eb-n alkalmazni szeretnénk – mondta Tursics Krisztián szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – Az utolsó héten már a finomhangolásoké volt a főszerep, a fizikai terhelésből már kevesebbet kaptak a lányok, ugyanakkor elkezdtünk specializáltan készülni az első két ellenfelünkre, a litvánokra és a finnekre.

Mindent egybevéve, az edzőmeccseink jól szolgálták a felkészülésünket, hiszen találkoztunk topcsapatokkal, illetve gyengébb válogatottakkal is. A nyolc mérkőzésünkből egyedül a második olaszok elleni találkozóval nem voltam elégedett.

Nem is a vereség ténye zavart, hanem az, hogy nem a megfelelő fókuszáltsággal játszottunk. Ellenben az összes többi meccs elérte a célját, jól dolgoztunk."

A mieink a hazai pályán szereplő Litvániával, Finnországgal és Franciaországgal szerepelnek közös csoportban. A csoportkörnek csupán rangsoroló szerepe van, mind a négy együttes továbbjut majd a nyolcaddöntőbe.

Nagyon erős csoportból indulva vágunk neki a tornának, hiszen a tavalyi U18-as Európa-bajnok, házigazda litvánok mellett a szintén a közvetlen elitbe tartozó, az utánpótlás Eb-ken rendre érmesként záró franciák is mellettünk szerepelnek.

Nem könnyű a feladat, ráadásul rögtön a hazai litvánok ellen nyitjuk a tornát, szóval már az elejétől fogva nagyon élesnek kell lennünk.

Összességében, ha a nyolc közé jutást elérné a csapat, akkor a kitűzött célt teljesítenénk, és jó eredménynek tekinthető.

Minden továbbiról majd csak a negyeddöntőbe kerülés kiharcolása után érdemes beszélni."

A 13 fős keretből a legvégén a bokasérüléssel szenvedő Gyöngyösi Janka maradt ki. Íme, a magyar csapat névsora:

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE:
Dúl Terka, Holcz Rebeka, Horváth Dóra, Katona Boglárka, Laczkó Sára, Miklós Melinda, Milkovics Réka, Oláh Fruzsina, Rakita Lili, Sitku Zsuzsanna, Strausz Edina, Telegdy Zsófia.
A magyar csapat programja a csoportkörben:
Július 29., szombat 17:00
Magyarország–Litvánia
Július 30. vasárnap 14:30
Magyarország–Finnország
Augusztus 1., hétfő 12:00
Magyarország–Francaiország

(Kiemelt képen: az U20-as női válogatott Forrás: UBS Foligno Basket/Facebook)