UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Vízilabda Úszás Kézilabda

2023-08-08 09:00

A hónap utánpótlásedzője: kézilabda-, úszó- és vízilabdatréner a júliusi díj három jelöltje

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj júliusi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Juhász Zsolt vízilabda-, Sirkóné Kocsis Márta úszó- és Szilágyi Zoltán kézilabdaedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 200 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

Íme, július hónap jelöltjei!

JUHÁSZ ZSOLT az U15-ös fiú vízilabda-válogatott szövetségi edzője, a Szegedi Vízipóló Suli ifjúsági fiúcsapatának edzője, a Szegedi Vízilabda Egylet, valamint a Szegedi Vízipóló Suli általános és szakmai igazgatója. A most 38 éves szakember a játékos-pályafutását Szentesen kezdte, majd pólózott a Szegedben, az OSC-ben és a Budapesti Honvédban is. A Szegeddel 2008-ban LEN-kupát nyert, emellett háromszoros Magyar-kupa, valamint Universiade-győztes. Aktív pályafutását 2020-ban a Honvédban fejezte be, majd dr. Molnár Tamás, a Szegedi VE háromszoros olimpiai bajnok ügyvezető igazgatójának felkérésére a Tisza-parti klubnál vállalt csapatmenedzseri munkakört, és a fiú serdülőcsapat edzője lett. A 2020/21-es évadban a korosztálynál fiatalabb játékosokkal szereplő Szegedi Vízipóló Suli a hatodik helyet szerezte meg a serdülőbajnokságban, majd a következő évadban már az első helyen végzett. Juhász Zsolt gárdája ezzel sporttörténelmi tettet hajtott végre Szegeden, hiszen a város az első bajnoki címét ünnepelhette férfi vízilabdában. A szakember arra az egyik legbüszkébb, hogy amióta a szegedi klubban dolgozik, 37 utánpótláskorú játékos mutatkozott be az ob I-ben, és a jelenlegi 14 fős felnőttkeretnek öt ifjúsági korú pólós a tagja. Az általa egyesületi szinten edzett fiatalok közül Lakatos Soma U20-as, Leinweber Olivér és Pörge Zsombor U18-as világbajnok, Gedra Botond pedig U15-ös Európa-bajnok. Az U15-ös fiú vízilabda-válogatott szövetségi edzői posztját 2021 novembere óta tölti be, miután Cseh Sándor, az MVLSZ férfi utánpótlásának szakmai igazgatója felkérte a szerepkörre.

Ami a júliusi eredményeket illeti, az U15-ös fiú vízilabda-válogatott a korosztály podgoricai Európa-bajnokságán a csoportban három vereséggel kezdett. Juhász Zsolt együttese kikapott a montenegróiaktól, a spanyoloktól és az olaszoktól is.

A csapat az Eb-t az új lebonyolításnak köszönhetően folytathatta, és az egyenes kiesés szakaszban már remekelt a torna elején maga alatt lévő társaság. A folytatásban a hollandokat, majd a horvátokat győzte le a csapat, az elődöntőben a szerbeken jutott túl sima 11–6-tal, majd a döntőben a házigazda montenegróiak elleni 10–8-as siker után emelhette magasba az Eb-trófeát.

Juhász így nyilatkozott:

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy miután a gyerekek padlón voltak, és a medence szélén sírtak, kilencvenhat órával később Európa-bajnokok lettek! A vízilabda egyébként olyan speciális ágazata a sportnak, amelynek valóban az életre is kell nevelnie. Amikor ezt mondom, arra gondolok, hogy a szegedi felnőttcsapatunk háromnegyede egyetemista vagy már diplomás, és az utánpótlás-játékosaink szinte mindegyike négyes átlag fölötti tanuló az iskolában. Ebben is mérem a munkám sikerességét. Nemcsak a vízben, hanem az életben is tovább kell vinni a hagyományt, amelyet az elődeink elkezdtek. Emellett természetesen én is az elvégzett munkában hiszek, viszont azt csak is szeretetben éri meg csinálni.”
Juhász Zsolt (a bal szélen) irányításával felállt a padlóról, és Eb-aranyat nyert az U15-ös fiú vízilabda-válogatott Forrás: LEN
Juhász Zsolt (a bal szélen) irányításával felállt a padlóról, és Eb-aranyat nyert az U15-ös fiú vízilabda-válogatott Forrás: LEN

Pintér Noah, az Eb-győztes U15-ös nemzeti együttes csapatkapitánya ezt mondta tréneréről:

„Zsolt bá’ különleges edző, akivel mindenki élvezi a közös a munkát. Nemcsak szakmailag, hanem emberileg is felnézünk rá, és a motiválás terén nem ismerek nála jobbat. Amikor már szinte senki, ő akkor is bízott és hitt bennünk, tartotta a játékosokban lelket. Nélküle biztosan nem sikerült volna Európa-bajnoki címet szereznünk. Örülök, hogy ismerem, hálás vagyok, hogy ezt a csodát együtt értük el és éltük át.”

SIRKÓNÉ KOCSIS MÁRTA, a Tatabányai Vízmű SE 55 esztendős úszóedzője 11 évig úszott, s a kiugró eredmények nélküli versenyzői pályafutása közben, 1994-től edzője mellett kezdett el oktatni Tatabányán. A TF sportszervezői szakán túl elvégezte az úszásoktatóit is, és az egyesületnél a nagyobbak versenyzői csoportjával indult a szakmai munkája. Utána kiscsoportokkal is dolgozott a békakorosztálytól kezdve, s a klubnak folyamatosan volt válogatott versenyzője. A nevesebbek között említette Orbán Ábelt, az országos csúcstartó Dibusz Kittit és Kugli Dorkát, a legeredményesebb tanítványa azonban az a Jackl Vivien, akit egy évtizeddel ezelőtt, négy és fél esztendősen tanított meg úszni, s jó ideje a magyar úszósport legnagyobb ígéretei közé tartozik. Vele 2013 óta máig együtt dolgozik, s az októberben is még csak 15. születésnapját ünneplő lány szüleinek annak idején Kocsis Márta maga javasolta, hogy próbálkozzanak meg a versenyúszással. Úgy vélte, nagyon ügyes a gyerek, aki igen hamar megtanult úszni, nagyszerű a vízfekvése, kivételesen jól terhelhető, s az állóképessége is kiváló. Vivien 2018 óta ússza gyakorlatilag folyamatosan az országos csúcsokat, szinte számolatlanul nyerte és nyeri a magyar bajnoki címeket; 200 vegyesen, 200 pillangón és legerősebb számában, 400 vegyesen korosztályos csúcstartó. Nevét ország(-világ) a leginkább akkor ismerhette meg, amikor 2021-ben, 13 évesen megdöntötte Egerszegi Krisztina 34 (!) esztendőn át fennállt korosztályos rekordját a 400-as távon. A nemzetközi sikereknek sincs híján, tavaly bronzérmes volt az ifi Eb-n, az idén viszont már az aranyat akasztották a nyakába a korosztályos kontinensviadalon a hosszabbik vegyes műfajban. Közös céljuk az olimpiai részvétel, ezt már jövőre Párizsban, de legkésőbb a 2028-as Los Angeles-i játékokon elérhetik.

A július elején Belgrádban rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon Jackl Vivien 4:40.66 perces idővel nemcsak egyéni csúcsot elérve nyert nagy fölénnyel 400 m vegyesen, s döntötte meg két korosztályban is az országos rekordot, hanem egyúttal két másodpercnyire megközelítette az olimpiai A szintet, tovább erősítve a párizsi ötkarikás részvétel esélyét. Ugyanitt óriási egyéni csúccsal lett ötödik 200 m pillangón.

A július végi EYOF-on, a 14–18 évesek európai csúcstalálkozóján még inkább parádézott Kocsis Márta tanítványa: a maribori mezőny egyik legfiatalabbjaként, egyúttal a magyar csapat legeredményesebbjeként első lett 400 vegyesen és 200 háton, illetve második 400 és 800 gyorson, újabb egyéni rekordokkal. 

Sirkóné Kocsis Márta így fogalmazott a jelölését követően: 

„Az úszás alapsport, a legjobb dolog a világon. Minden izmot megmozgat, mindenre jó. Aki csak tud, tanuljon meg úszni! Ha a gyerek egy-két-három évig úszik, olyan állóképességet, tüdőt, izomzatot szerez, ami bármilyen sportnak az alapja vagy éppen a kiegészítője lehet. Őszintén szólva nem leszek nagyon szomorú, és nem fog összedőlni a világ, ha Vivien 15 évesen még nem úszik az olimpián, a távolabbi cél a fontos: 2028-ra úgy felkészülni, hogy négyszáz vegyesen olimpiai döntőben szerepeljen. Ott pedig már minden megtörténhet...”
Sirkóné Kocsis Márta és tanítványa, a sikert sikerre halmozó úszó, Jackl Vivien Forrás: MÚSZ

Az ifjúsági Európa-bajnok és EYOF-győztes Jackl Vivient kérdeztük mesteréről:

 „Nagyon jó edző, kevesen vagyunk a csoportban, úgyhogy az edzések nagyjából rám vannak írva, így tudok egyedül is készülni. Minden versenyre eljön velem, elég szigorú, de hát neki az a dolga, hogy szigorú legyen. Ez az egész év nehéz volt, de különösen a július volt nagyon sűrű. Megérte azonban a fáradozás, mindent megnyertem, amit lehetett, örülök is neki nagyon. A nagy cél mindenképpen az olimpia.”

SZILÁGYI ZOLTÁN a junior leány kézilabda-válogatott 50 éves szövetségi edzője, a felnőtt női NB I-ben szereplő DVSC-Schaeffler csapatának vezetőedzője több mint húsz éve, 2001-ben kezdett edzősködni Dabason, eleinte kezdő csoportú gyerekekkel foglalkozott, akiket végül egészen a felnőtt korosztályig elkísért. A dabasi férfi NB I/B-s kézilabdacsapat irányítását 2007-ben vette át, nyolc és fél éven át volt az együttes vezetőedzője. Vácra 2016-ban került, ahol öt éven át dolgozott az élvonalbeli női csapattal. Ezt követően Debrecenbe költözött; a női élvonalban szereplő DVSC-nél a harmadik évadát kezdi az ősszel. A hajdúságiakkal a 2022/23-as bajnokságban és Magyar-kupában egyaránt bronzérmet szerzett, az eggyel korábbi kiírásban szintén odaért a csapatával a bajnoki dobogó alsó fokára. A Debrecennel és a Váccal is megjárta az Európa-ligát. A junior leány kézilabda-válogatottat 2022 szeptembere óta irányítja szövetségi edzőként.

Júliusban sorozatban harmadik alkalommal nyerte meg az U19-es kézilabda Európa-bajnokságot a magyar junior leányválogatott, amely a romániai kontinensviadalon hibátlan teljesítménnyel, hét győzelemmel szerezte meg az aranyérmet.

A Szilágyi Zoltán irányította fiatalok a döntőben a félidei háromgólos hátrányból felállva 35–26-ra verték a dánokat. Az Eb legjobb játékosának az irányítót Simon Petrát választották, a torna csapatába pedig a kapus Zaj Klára is bekerült.

Szilágyi Zoltán a szakmájával kapcsolatban a következőket mondta:

„Mindig azok az utánpótláskorú játékosok jutnak el a legtovább, akikben megvan a megfelelő szorgalom és alázat. Ez még a tehetségnél is fontosabb. A hozzáállásnak a kialakításában pedig az edzők is kulcsszereplők. Ha különbséget kellene tenni a felnőtt és a korosztályos közeg között, akkor azt mondanám: az utánpótlásban talán még több támogatásra van szükségük a játékosoknak a pályán és azon kívül is.”
Szilágyi Zoltán a magasban, miután ismét Európa-bajnok lett az U19-es leány kézilabda-válogatott Forrás: EHF

Az U19-es Európa-bajnoki aranyéremben elévülhetetlen érdemeket szerző, a döntőben nyolc gólt szerző Csíkos Luca így beszélt a válogatott tréneréről:

„Szeptember óta készülök együtt Zolival, még NEKA-játékosként találkoztam vele először. Rengeteg új impulzus ért, más taktikai feladatokkal ismerkedtem meg. Szeretek vele együtt dolgozni; jó hangulatúak az edzések, miközben a kellő szigor is megvan. A pályán kívül is tudunk vele beszélgetni, ami sokat segít a csapatkohézió kialakulásában.”