UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2023-08-18 18:29

Eredményes nyarat zártak a magyar fiatalok

Bár fontos események még maradtak a nyárra, a világversenyeknek már vége a korosztályos triatlonozók számára; a magyar érmeket is hozó hónapokra a hazai szövetség utánpótlás-szakágvezetőjével, Pocsai Balázzsal tekintettünk vissza.

A tavalyi év legnagyobb korosztályos magyar triatlonsikerét a novemberi U23-as világbajnokságon ezüstérmet szerző Kiss Gergely szállította, 2023-ban viszont a nyári időszak sem telt el anélkül, hogy az utánpótlás világversenyen dobogóra álljon.

Júliusban és augusztusban versenydömpinget figyelhettünk, ami az U23-as és junior-világbajnoksággal kezdődött, amelyen a mixváltó érte el a legjobb eredményt (5.), míg egyéniben a juniorok között az értékes helyezések ellenére több alkalommal is balszerencsés fordulat sújtotta a magyarokat. Az ifjúsági Eb-n aztán már az első érmek is megérkeztek: Szalai Fannit nem lehetett egyéniben megállítani, másnap pedig a mixváltó ért oda a második helyre. A nyári menetet az U23-as és junior Eb-n zárták a fiatalok: a két ezüstérem Hóbor Zalán és a mixváltó nevéhez fűződik.

„Végig láttam a fiatalokon a motivációt és a koncentrációt, jó eredményekért utaztak ki a versenyekre – kezdi az MTSZ utánpótlás-szakágvezetője, Pocsai Balázs. –

Ami a legnagyobb öröm, hogy a versenyzőink az érmek mellett is remek eredményeket érnek el, mindenki a mezőny első feléhez tartozik; ez hosszútávon nagyon fontos, bármelyik sportolónkból lehet a későbbiekben olimpikon, hiszen közel vannak egymáshoz, mindannyian tehetségesek.

Az ifi után a junior Eb-n is mindenki bekerült az A-döntőbe; még viccelődtünk is picit, hogy csak egy időpontra kell majd figyelnünk a kategóriákban. Rövidtávú versenyről volt szó az utóbbiban, nem erre készülnek elsősorban a fiatalok, hiszen az ötkarikás távra edzenek, ehhez képest ügyesen megbirkóztak vele, a lányoknál sem álltunk messze a dobogótól. Nagyon elégedettek lehetünk eddig ezzel az évvel. Az U23-asoknál picit kevesebb szerencsénk volt, de rájuk vár még szeptemberben világbajnokság, amire már gőzerővel megy a felkészülés.”

De vajon mennyire érte meglepetésként a stábot az – előző évhez képest végbe menő – javulás?

„Őszintén szólva számítottunk rá, hogy többen is odaérhetnek a legjobbak közé. Az év első felében elért eredmények, bemutatott produkciók alapján joggal bizakodtunk. Összességében nagyon büszkék vagyunk mindenkire, jó a hangulat a csapatnál!”

(Kiemelt képünkön: a magyar juniorcsapat Forrás: MTSZ)