UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-08-26 09:01

Tóth Milán ausztriai tapasztalatokkal felvértezve célozza meg az NB I-et

A 21 éves középcsatár, Tóth Milán az előző évadot a Sturm Graz második csapatánál töltötte, amelyben alapemberként tizennégy gólig jutott. Az idén nyáron viszont hazatért, és három plusz egy éves szerződést kötött az NB I-be visszajutást megcélzó Vasassal.

A 21 esztendős, négyszeres U21-es válogatott Tóth Milán az idén augusztusban hazatért Magyarországra, és az NB II-es Vasashoz igazolt, amelynek színeiben már meg is szerezte az első gólját. A fiatal középcsatár a Haladás színeiben korábban három idényben is szerepelt a hazai másodosztályban. A 2021/22-es évadban harmincnégy mérkőzésen tizenegy gólig jutott, majd tavaly nyáron leigazolta a Sturm Graz, amelynek a második csapatában játszott. A stájer klubban huszonhét mérkőzésen lépett pályára a másodosztályban, ezeken tizenhárom gólt szerzett és négy gólpasszt osztott ki.

– Mikor döntötted el, hogy visszatérsz Magyarországra?

– Még egy év hátra volt a szerződésemből a Sturm Graznál, de az első csapat edzője közölte, hogy nem számol velem a felnőtteknél. Ekkor jött az ajánlat a Vasastól, Nagy Miklós sportigazgató felvázolt egy tervet, ami rögtön megtetszett. Minden változás és minden hasonlóan nagy döntés nehéz, és ez most sem volt másképpen. De úgy éreztem, lépnem kell, és bele kell vágjak életem új fejezetébe.  

– Hogyan fogadtak az új csapattársaid?

– Mindenki rendes volt, befogadó közösségbe érkeztem, nekem pedig szerencsére nincsenek nehézségeim az új társaságba való beilleszkedéssel. Néhány hete vagyok csak a Vasas játékosa, de máris elmondhatom, nagyon szeretek itt lenni.

– Már van tapasztalatod az osztrák és a magyar második vonalból is. Mi az, amiben a leginkább különbözik a kettő?

–Az egyetlen lényeges terület az intenzitás. Itthon mindenképpen az előnyömre szolgál, hogy már megszoktam az Ausztriában jellemző magasabb tempót. A játék minőségében ugyanakkor véleményem szerint nincs nagy különbség. Itt is, ott is olyan játékostársakkal voltam és vagyok körülvéve, akik mindig száz százalékot nyújtanak.

– A külföldön eltöltött éved során a személyiséged is fejlődött? Változtál valamiben?

– Korábban több edzőm is úgy látta, és szembesített is vele, hogy a pályán túlságosan el tudnak ragadni az érzelmek. Úgy érzem, ezt le tudtam vetkőzni a kint töltött egy esztendőben.

– Mit tartasz a legnagyobb erősségednek a pályán?

– Azt, hogy gyorsan meg tudok hozni jó döntéseket, ezáltal váratlan megmozdulásokra vagyok képes. Viszont nagyon sok téren szeretnék még fejlődni, és jobbat kihozni saját magamból.

– Mivel lennél elégedett a bajnokság végén?

– A rövidtávú célom az, hogy minél hamarabb beverekedjem magamat a kezdőcsapatba, és ott meg is szilárdítsam a helyemet. Csapatszinten nem is lehet más a célkitűzésünk, mint hogy visszajussunk az első osztályba. Ha ez összejön, szeretnék kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtani az NB I-ben. Illetve nem titok: szeretnék még külföldön játszani.

(Kiemelt képünkön: Tóth Milán Forrás: Vasas FC)