UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2023-09-06 09:00

Bauer Blanka világcsúccsal jelezte, hogy számolni kell vele

Az olimpiai álmokat dédelgető 18 éves Bauer Blanka nagyszerű világrekorddal és a legjobb magyar helyezéssel hívta fel magára a figyelmet az öttusázók bath-i világbajnokságán.

Augusztus végén az angliai Bathban rendezett olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon a legjobb magyar női eredményt érte el Bauer Blanka azzal, hogy egyéniben a 16. helyen végzett. Az évet még a Budapesti Honvédban kezdő, de időközben UTE-klubszínekre váltó, 18 esztendős versenyző Gulyás Michellel és Barta Lucával csapatban bronzéremnek örülhetett.

Bátonyi Balázs tanítványa leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet a vb-n, hogy

az elődöntőben 10:38:08 perces felnőttvilágcsúcsot állított fel

a kombinált versenyszámban, azaz a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásban.

„A célom az volt, hogy a döntőbe jussak, és olimpiai kvótát szerezzek, ebből az előbbi sikerült. A világcsúcsnak természetesen nagyon örülök. A verseny közben nem gondoltam, hogy ebből ilyen jó eredmény születik, de éreztem, hogy jó formában vagyok, és talán még soha nem ment ennyire jól a lövészet. Amikor a felnőttek között kezdtem versenyezni, még nem tudtam, hogy mennyire reális számomra a kvótaszerzés. Most látom, hogy a fizikai számokban mindenkivel felveszem a versenyt, és a lovaglásban, valamint a vívásban is gyorsan fejlődöm.

Versengő szellem vagyok, mindig a legjobbra törekszem, és az eredményeim, valamint a tapasztalataim alapján már elhiszem, hogy ott lehetek jövőre Párizsban.
A 18 éves Bauer Blanka a felnőttek között is mind eredményesebb Fotó: Buza Virág/MÖSZ

Hogy Blanka fiatal kora ellenére megérett az örkarikás játékokon való részvételre, azt az edzője is megerősíti.

„Nem turistának készülünk Párizsba, tehát nemcsak az a célunk, hogy eljussunk az olimpiára, hanem az is: onnan szép eredménnyel jöjjünk haza – mondja Bátonyi. – Nagyon bizakodóak vagyunk, mert Blanka még nem érte el a képességeinek határát. Az idén minden téren rengeteget fejlődött, és ha továbbra is ebben az ütemben tudunk haladni, akkor nagy dolgokra lehetünk képesek. Az olimpiára két magyar női öttusázó mehet. Egyelőre Gulyás Michelle-nek van kvótája, másnak nincs. Blanka a világranglistán a harmadik legjobb magyar, és ezzel a világbajnoki döntővel az olimpiai rangsorban is értékes pontokkal gazdagodott. Kvótát direktben, azaz a versenyeken elért helyezéssel, valamint az olimpiai rangsorban betöltött pozícióval lehet kiérdemelni.”

A tréner szerint azonban a fiatalság nem válik a tanítványa előnyére az olimpiai kvalifikációban, mellyel kapcsolatban tisztázatlan kérdések is akadnak még.

„Lement négy kvalifikációs verseny, és még mindig nincs elfogadott válogatási elvünk. Jócskán benne vagyunk a kvótaszerzős időszakban, de egyelőre nem tudjuk, nem ismerjük, hogy a szövetségi kapitány, illetve az elnökség mi alapján fogja megnevezni a két párizsi indulót. Én nagyon bízom a versenyzőmben. Viszont Martinek János felnőtt szövetségi kapitány nagyjából három hónappal ezelőtt azt javasolta, hogy Blanka maradjon az ifimezőnyben, mert még lesz ideje a felnőttek között bizonyítani. Ezzel szemben a legutóbbi világbajnokságon ő érte el a legjobb magyar helyezést. Arról nem is beszélve, hogy felnőttversenyeken tud leginkább hasznos tapasztalatokat szerezni. Azért váltottunk klubot a májusi, szófiai világkupaverseny után, mert úgy láttuk, hogy az UTE-ben sokkal jobb lehetőségek kínálkoznak számunkra, nagyobb támogatottságot kapunk a célunk eléréséhez. És ha az idei teljesítményeket nézem, akkor azt mondhatom, hogy Blanka jelenleg a második számú magyar női versenyző a klubtársa, Gulyás Michelle mögött.”

(Kiemelt képünkön: Bauer Blanka Fotó: Buza Virág/MÖSZ)