UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2023-09-11 14:41

Félszáz éremmel zárta az ORV-n az évadot a magyar utánpótlás

Méltó módon zárta a magyar kajak-kenu utánpótlás az idei évadot: a fiatalok összesen 50 érmet szereztek a lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyén.

Valóságos víziparádét rendeztek a magyar utánpótláskorú kajak-kenusok az idei nyáron: a fiatalok az U23-as és ifjúsági világbajnokságon és a korosztályok Európa-bajnokságán is bizonyították, nincsen párjuk, hiszen csak az említett két eseményen összesen 74 érmet szereztek, közte több mint 40 arannyal. Nem kérdés, a nemzetek versenyében is diadalmaskodtak, ráadásul többen a felnőttek között is megmutatták a tudásukat, elég csak az Európa Játékokra vagy az augusztusi vb-re gondolni. 

A hazai maratonistákat sem szabad elfelejteni: a szakág korosztályos képviselői sem pihentek az elmúlt hónapokban, előbb Európa-, majd világbajnokságon bizonyultak a legeredményesebb csapatnak.

A sűrű idény utolsó jelentős utánpótlásversenyének a lengyelországi Poznan adott otthont, ahol az „utánpótlás utánpótlása” kapott lehetőséget a bizonyításra. Az Olimpiai Reménységek Versenyén az U15-ös, az U16-os és az U17-es korosztályok számára rendeztek versenyeket, a fiatalok 200, 500 és 1000 méteren szálltak vízre egyéni és csapathajókban.

A szokásoknak megfelelően – és a már emlegetett idősebbekhez méltó módon – a magyar fiatalokat az ORV-n sem lehetett megállítani: az óriási, 69 versenyzőt számláló küldöttség az első napon még „csak” továbbjutásoknak örülhetett, pénteken viszont beindult a henger. Kezdésképp 20 érmet sörpörtek be a fiatalok, akik a második döntős napon, szombaton sem lassítottak, sőt egy lapáttal rátettek a produkciójukra, 22 medált szerezve. Vasárnapra is jutott nyolc érem,

így végül félszáznál álltak meg a magyarok, messze a legtöbb érmet begyűjtve a nemzetek között. Viszonyításképp, a második Lengyelország 29-nél, a harmadik Kanada 18-nál állt meg.

Az ORV-n elinduló magyar fiatalok közül ráadásul senki sem indult az U23-as és ifjúsági vb-n és Eb-n, így joggal bízhatunk benne, hogy a folytatásban is hasonlóan remek eredményeket ünnepelhetünk majd az utánpótlásban (is).

(Kiemelt képünkön: az elmúlt napokban gyakori látvány volt Poznanban: magyar fiatalok az ORV dobogójának tetején Forrás: MKKSZ)