UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-09-12 21:04

Kikre érdemes leginkább odafigyelni az U20-asok közül a női NB I/A-csoportban?

Összegyűjtöttük, hogy szerintünk kik teljesíthetnek majd a legjobban a 2004-es vagy annál fiatalabb játékosok (utánpótlás-válogatottak) közül a női NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokság új évadában.

1. GYÖNGYÖSI JANKA (2004, Serco Uni Győr)

A pályafutását Sopronban kezdő, majd az elmúlt éveket a Csata színeiben töltő Gyöngyösi Janka a nyáron a tavalyi ezüstérmeshez, az Euroliga főtábláján szereplő Győr együtteséhez igazolt. A 19 éves, korosztályos válogatott (bokasérülés miatt azonban nem lehetett ott a nyári U20-as Eb-n) reménység már a negyedik szezonját kezdi meg a felnőttélvonalban. A hármas és négyes poszton bevethető fiatal az előző évadban 7,7 pontot, 1,9 lepattanót és 1,6 gólpasszt átlagolt a Ludovika Csatában, és első számű U20-asként várhatóan a Cziczás László vezette Győrben is komoly feladatok várnak rá.

2. TOMAN PETRA (2005, DVTK Hun-therm)

A szintén Csata-nevelés Toman Petra (18) a második idényét kezdheti meg Miskolcon, ám az elsőt teljes egészében ki kellett hagynia, miután a múlt nyári, debreceni U17-es világbajnokságon – amelyen a magyar válogatott legjobbja és csapatkapitánya volt – térdszalagszakadást szenvedett. A korosztálya legnagyobb hazai tehetségének tartott Toman mostanra felépült, és felkészülési meccsen már be is mutatkozhatott az Euroliga selejtezőjében érdekelt DVTK mezében, hosszú távon pedig mindenképpen nagy erőssége lehet Völgyi Péter csapatának.

3. LACZKÓ SÁRA (2004, NKA Universitas Pécs)

A képzeletbeli dobogónk harmadik fokára Laczkó Sára, a pécsiek 18 esztendős irányítója fért fel, aki mintegy meccsenkénti tíz ponttal (9,4), a mieink harmadik legjobb pontdobójaként zárta a nyári U20-as Európa-bajnokságot. Az előző évadban a 22 alapszakasz-fordulóból 20-szor is ő kezdett a PEAC-ban, s ezeken a találkozókon 3 pontot és 3,8-as VAL-mutatót átlagolt.

4. BAA DOMINIKA (2004, TFSE-MTK)

A TFSE-MTK 19 éves játékosának, Baa Dominikának kisebb sérülés miatt ugyancsak ki kellett hagynia az idei U20-as Eb-t, szerencsére ez a probléma már a múlté, a felkészülési időszakban már újra hadra foghatónak bizonyult Hegedűs Péter alakulatában. A Nagykanizsán nevelkedett hátvéd tavasszal tért vissza súlyos térdsérüléséből, és előbb az alapszakasz végén, majd a rájátszásban is jó teljesítményekkel vétette észre magát.

5. MILKOVICS RÉKA (2004, E.ON ELTE BEAC)

Az U20-as válogatott Milkovics Rékának (19) minden szempontból bevált a tavalyi klubváltás, miután nevelőegyesületét, a Győrt elhagyva a fővárosba, a Mészárosné Kovács Andrea vezette BEAC-hoz igazolt (kölcsönben). Ugyanis a Rába-parti epizódszerepek után a fiatal hátvéd Újbudán sok játéklehetőséghez juthatott, ezzel pedig hellyel-közzel élni is tudott: 4,8 pontot átlagolva, remek triplaszázalékkal (45%) abszolválta első teljes évadát a felnőtt első osztályban.

(Kiemelt képen: Gyöngyösi Janka (balra) és Toman Petra Forrás: Serco Uni Győr, illetve DVTK Hun-therm)