UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2023-09-19 15:58

A kiváló csapatmorál segítette vb-címhez az U20-as lányokat

Az aranyérmes magyar lányok nemcsak vízilabdából vizsgáztak jelesre az U20-as világbajnokságon, hanem egymásért küzdésből és lelkesedésből is.

Először nyert U20-as világbajnokságot a magyar női korosztályos vízilabda-válogatott. Mint arról beszámoltunk, a lányok a múlt héten a portugáliai Coimbrában rendezett vb-n meccsről meccsre jobb játékkal rukkoltak ki, a döntőben pedig 13–10-re győzték le a címvédő spanyolokat.

Azt előzetesen is tudni lehetett, hogy a vb-trófeára hat válogatott pályázhat reálisan. Hogy most miért a magyar csapatnak jött ki a lépés, arra az együttest irányító Benczur Márton a következő magyarázatot adja:

Csapatként mi voltunk a legjobbak. És ezt nem szakmai oldalról megközelítve mondom, hanem arra gondolok, hogy elképesztően egységes közösséggé formálódtak a lányok. Ebből persze aztán a vízben is születtek szép dolgok támadásban és védekezésben egyaránt. Öröm volt látni, hogy bármilyen lélektani helyzetbe került a társaság, nem tört meg, nem bizonytalanodott el, hanem csak ment, és csinálta a dolgát. Az összes játékosunk megtette, amit kell, és több kitűnő egyéni teljesítményt láthattunk. Ezért nem is szeretnék senkit külön dicsérni a játéka alapján, viszont Szegedi Pannit muszáj kiemelni, mert csapatkapitányként óriási szerepet vállalt abban, hogy ilyen közösségünk formálódjon.

Három évbe telt, amíg ez a válogatott ilyen lett, és most nagyon jó érzés, hatalmas büszkeség a csapat tagjának lenni.
A csapatkapitány Szegedi Panni kitűnő vezére volt a világbajnok válogatottnak Forrás: waterpolo.hu

Benczur szerint a magyar sportágtörténelmi sikernek örülni kell, de érdemes a helyén kezelni a vb-címet.

Most nem szabad azt gondolni, hogy mi klasszisokkal jobban tudunk lőni, passzolni vagy blokkolni, mint bárki más. Látjuk, hogy miben kell fejlődnünk, és tekintettel a korosztályra, kijelenthetem: mindenben. Ugyanakkor az is kiderült, hogy

ha kellően egységesen, fegyelmezetten és nagy szívvel tudunk játszani, akkor bármire képesek vagyunk.

Az aranyérem elsősorban a lányok érdeme, de nagyon sokat dolgozott a szakmai stáb is, a hazai szövetség pedig minden segítséget, támogatást megadott az eredményes felkészüléshez. És a siker azért is közös, mert ebben az összes elődünk benne van. Azok a korábbi válogatott pólósok, akiknek a játékát látták a lányok, akiktől bármilyen formában tanultak valamit klubedzéseken, meccseken, és akiknek a személye különösen motiváló a fiatalabbaknak.”

Az U20-as világbajnok csapat öröme Forrás: FPN

Az idén is pazarul szerepeltek a leány korosztályos vízilabda-válogatottak a világeseményeken. Az U20-asok vb-diadala mellett az U17-esek Sike József irányításával Eb-t nyertek, az U15-ösök pedig Csicsáky Vince szakmai felügyelete mellett bronzérmet érdemeltek ki a kontinenstornájukon.

Úgy vélem, most a női utánpótlás-válogatottak szövetségi kapitánya, Biros Péter vezetésével dolgozó stábok szakmailag felkészültek, és nagyon ígéretes korosztályokkal találkoztak össze. Olyan lányokkal, akik tudnak nyerni. Persze, a világeseményeken némi szerencse is kell az első helyhez, de nálunk megvannak az olyan képességű játékosok, akikkel ott tudunk lenni a legjobbak között. Fontos, hogy megmaradjon a támogató rendszer és a közösség a lányok körül, valamint a türelem és a bizalom az irányukba.”

A tréner az utánpótlás-neveléssel kapcsolatban kiemeli: a fő cél továbbra is az, hogy a lányok a felnőttválogatottban legyenek minél hamarabb meghatározó játékosok. És abban egyetért, hogy a vb-győztes csapatból – amelyben már vannak a „nagyoknál” is bevetett ígéretek – többen is jó úton haladnak ebben az irányba.

„A lányoknak rengeteget kell még dolgozniuk, de tudják, hány kiló plusz izom, mennyivel gyorsabb gondolkodás vagy pontosabb mozgás kell még ahhoz, hogy odakerüljenek a felnőttválogatottba. Remélem, hogy nem is fogják elfelejteni. A világbajnoki cím után minden nagyon szép, de amikor egy hideg, havas, decemberi reggelen be kell menniük edzeni a sátorba, akkor is eszükbe kell, hogy jusson, miért dolgoznak.”

ŐK TIZENÖTEN

Az U20-as világbajnok magyar válogatott kerete:
Aubéli Tekla, Dömsödi Dalma, Fekete Flóra, Golopencza Nóra, Golopencza Szonja, Hajdú Kata, Irmes Rozália, Kardos Laura, Kóka Zelma, Mácsai Eszter, Neszmély Boglárka, Sümegi Nóra, Szegedi Panni, Tiba Panna, Varró Eszter

(Kiemelt képünkön: a válogatott csapategysége példás volt a vb-n Forrás: FPN)