UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-09-19 09:09

Kikre érdemes leginkább odafigyelni az U20-asok közül a férfi NB I/A-csoportban?

Összegyűjtöttük, hogy szerintünk kik teljesíthetnek majd a legjobban a 2004-es vagy annál fiatalabb játékosok (utánpótlás-válogatottak) közül a férfi NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokság új évadában.

1. HAJDU PÉTER (2004, BUDAPESTI HONVÉD)

A Kőbányán nevelkedett, 19 éves erőcsatár rögtön az első élvonalbeli évadában nagy szerephez juthatott az újonc Honvédban, ugyanis a múlt szezonabn meccsenként 13,5 percet tölthetett a pályán az alapszakaszban (ezzel a legtöbbet játszó utánpótláskorú játékos volt), ez idő alatt pedig 2,8 pontot átlagolt. Emellett az alapszakaszban és a play-outban is akadtak kiemelkedő, tíz pont feletti teljesítménye, ezzel is nagyban hozzájárulva csapata bennmaradásához. A nyári, debreceni U19-es világbajnokságon szintén jól teljesített: 9,1 pontot és 11-es VAL-mutatót jegyzett a magyar válogatottban. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy Baksa Szabolcs vezetőedző távozásával és Zlatko Jovanovics érkezésevel, vajon továbbra is hasonlóképpen élvezheti-e majd a bizalmat a piros-fehéreknél? 

2. CSUTI KORNÉL (2004, ZALAKERÁMIA ZTE KK)

A zalaegereszegiek fiatal magasembere, Csuti Kornél szintén az U19-es válogatott vezéregyénisége volt a hazai vb-n, sőt pontok (13), lepattanók (7,1) és teljesítményindex (12,4) terén is mieink legjobbjának bizonyult. Továbbá nemrég a felnőttválogatottban is debütálhatott a lengyelországi olimpiai előselejtezőtornán. A 205 centis center fiatal kora ellenére már a negyedik évadát kezdheti meg a felnőttélvonalban. Az eddigi epizódszerepek (5,6 perc és 2,4 pont) után várhatóan nagyobb feladatokat is rábíznak a közeljövőben.

3. MESZLÉNYI RÓBERT (2004, SOPRON KC)

A pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián eltöltött évek után Meszlényi Róbert visszatért Sopronba, ám a sportiskolás kezdetek után ezúttal már a nagycsapatban, a Sopron KC-ban számítanak rá, és nem véletlenül, ugyanis a 19 esztendős hátvéd a debreceni korosztályos vb-n 5,9 pontot, 4,4 lepattanót és 3,9 gólpasszt (legtöbbet a magyarok közül) jegyzett. Az elmúlt évadban pedig kulcsszerepet vállalt az NKA Pécs feljutásában az NB I/A-csoportba – hozzávatőleg tíz pontot (9,6) és 14,1-es VAL-mutatót ért el az alapszakaszban. Mindezek fényében hosszú távon komoly erősítést jelenthet Bors Miklós együttesének.

4. CSÁTALJAY PÉTER (2004, ZALAKERÁMIA ZTE KK)

Csuti Kornélhoz hasonlóan a 18 esztendős hátvéd, Csátaljay Péter is a közelmúltban mutatkozhatott be a felnőttválogatottban, s ezt többek között az U19-es vb-n mutatott produkciójával érdemelte ki (8,3 pont és 3,6 lepattanó). A Sopronban nevelkedett ígéret most nyáron érkezett a ZTE-hez, miután előző állomáshelyén kevés játéklehetőséghez jutott az első osztályban. A felkészülési időszakban eddig több meccsen is kezdőként kapott szerepet Lubomir Ruzicka alakulatában.

5. HALMAI DÁNIEL (2004, KOMÉTA KAPOSVÁRI KK)

Ötös listánk egyetlen tagja Halmai Dániel, aki nem szerepelt az U19-es világbajnokságon, azonban érdekesség, hogy a fiatal irányító Kaposváron éppen a korosztályos válogatott eddigi trénerével, Váradi Kornéllal dolgozhat majd együtt, aki újonnan érkezett a somogyiak kispadjára. A legutóbbi évadban Halmai 2,5 pontot átlagolt meccsenként, ugyanakkor a felkészülési időszakban az NKA Pécs elleni meccsen például 12 pontos teljesítménnyel vétette észre magát, így minden bizonnyal rá is érdemes lesz odafigyelni az új idényben.

(Kiemelt képen, balról: Csátaljay Péter, Meszlényi Róbert, Hajdu Péter és Csuti Kornél Forrás: Zalakerámia ZTE KK és Budapesti Honvéd)