UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-10-02 19:38

Mélyponton a fiatalok játékideje az NB I-ben

A labdarúgó NB I nyolcadik fordulójában mindössze 310 percet kaptak a 2003-as születésű, vagy annál fiatalabb magyar játékosok – ez a 2023/24-es évadban az eddigi legkevesebb.

A hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság nyolcadik fordulójának szemléjével folytatjuk a 2003-ban, vagy annál később született magyar futballisták játéklehetőségéről szóló sorozatunkat. Az adatokat az MLSZ Adatbank szolgáltatta.

Szerdán halasztott mérkőzéseket játszottak: az 1. fordulóból a Ferencváros–Kecskemét, a 2. fordulóból a Paks–Debrecen találkozót pótolták. A Groupama Arénában a hazaiak csapatában Lisztes Krisztián kezdett, és 57 percet töltött a pályán, míg a vendégek Szendrei Ákossal álltak fel, aki 61 percet játszott. (Ezeket az adatokat értelemszerűen nem a nyolcadik, hanem a sorsolásnak megfelelő fordulóhoz könyveljük.)

A 8. forduló nyitányán a Zalaegerszeg fogadta a Puskás Akadémiát. Az 1–1-es döntetlennel végződött mérkőzésen a vendégek kezdőcsapatában szerepelt Gruber Zsombor, akit 73 perc után cseréltek le. A hazai csapat ennél szerényebb adattal büszkélkedhet, hiszen csak a 89. percben állt be Németh Dániel, a korábban többször kezdő Senkó Zsombor pedig a keretben sem volt.

Szombaton három meccset rendeztek, amelyből kettőn – a Paks–Mezőkövesd és a Debrecen–Újpest összecsapáson – nem kapott lehetőséget egyetlen 2003-ban, vagy annál később született labdarugó sem.

Az MTK Budapest–Ferencváros találkozón a hazaiak közül ismét végig a pályán volt Kovács Mátyás és a második félidőre becserélték Kovács Patrikot.

A zöld-fehérek ezúttal utánpótlás-játékos nélkül győztek 6–1-re.

Vasárnap fiatalok nélkül mérkőzött a Fehérvár és a Kisvárda, amelyen a hazaiak örülhettek a 3–1-es győzelemnek.

A forduló utolsó mérkőzését a Diósgyőr és a Kecskemét vívta (3–1). A miskolci együttes az utolsó 10 percre cserélte be két fiatalját, Bényei Ágostont és Jurek Gábort. Szabó István, a kecskemétiek trénere a félidőben küldte pályára Szendrei Ákost, a 65. percben pedig Nagy Olivér állt be.

A bajnokság negyedéhez közeledve érdemes megvizsgálni, hogyan is áll az NB I a fiatalperceket tekintve. Az alábbi ábrán egyértelműen látszik, hogy meglehetősen nagy a szórás fordulónként.

Ez annak a következménye, hogy csak néhány 2003-as, vagy annál fiatalabb játékos szerepel a stabilan kezdőcsapatokban, a többi korosztályos labdarúgó csak esetlegesen jut lehetőséghez.

* A csillaggal jelölt forduló adatai nem teljesek, a Ferencváros–Mezőkövesd (4. forduló) mérkőzést később játsszák le.

A fiatalok játékidejének átlaga a 2023/24-es NB I eddig lejátszott nyolc fordulójában 544 perc, ami kifejezetten alacsony, ha az előző évad 1033 percével hasonlítjuk össze. Sőt jelenleg romló tendenciát figyelhetünk meg, hiszen a számadat három forduló óta csökken, és a legkevesebb lehetőséget éppen a nyolcadikban (310 perc) kapták a utánpótlás-játékosok.
A 2003-AS VAGY ANNÁL FIATALABB MAGYAR LABDARÚGÓK JÁTÉKPERCEI AZ NB I 2023/24-ES ÉVADÁNAK 8. FORDULÓJÁBAN: 310

Csapatonként

MTK: 90+45 = 135
Kecskemét: 45+35 = 80
Puskás Akadémia: 73
Diósgyőr: 10+10 = 20
Zalaegerszeg: 2

Játékosonként
Kovács Mátyás: 90
Gruber Zsombor: 73
Kovács Patrik: 45
Szendrei Ákos: 45
Nagy Olivér: 35
Bényei Ágoston: 10
Jurek Gábor: 10
Németh Dániel: 2
ÖSSZESEN: 310 perc

(Kiemelt képünkön: Kovács Mátyás, az MTK Budapest fiatal labdarúgója Forrás: MTK)