UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-10-04 14:01

„Nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az utánpótlás-eredményekből” – Chema Rodriguez

A magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodriguez a Nemzeti Sportnak adott interjút, amelyben a hazai utánpótlásról is beszélt.

Nyolc utánpótláskorú kézilabdázó is lehetőséget kapott a bizonyításra a magyar felnőtt férfiválogatott tavaszi, utolsó Eb-selejtezően. Litvánia és Grúzia ellen is megmutatták a fiatalok, hogy van keresnivalójuk az első csapatban, az Utánpótlássportnak pedig a szövetségi kapitány, Chema Rodriguez úgy fogalmazott, a korosztályos játékosok bizonyítottak az említett két meccsen.

Az azóta már főállásban a válogatottal dolgozó szakember a Nemzeti Sportnak nyilatkozott az együttessel kapcsolatban, az interjú során pedig szóba jött az utánpótlás helyzete is; a nyáron több évtized után szerzett újra U21-es vb-ezüstöt a korosztályos férfiválogatott, amelyben fontos szerepet játszottak a már emlegetett, a felnőttek között is bizonyító fiatalok.

„Engem nem lepett meg, többen már a felnőttválogatottban is feltűntek, egyértelmű, hogy kopogtatnak az ajtón – mondja a spanyol szakvezető arra kérdésre, hogyan értékeli a nyári U21-es ezüstérmet. – 

Nem szabad ugyanakkor messzemenő következtetéseket levonni az utánpótlás-eredményekből, a felnőttmezőny más szint.

Viszont ők jelentik az új generációt, el kell kezdenünk megismertetni őket az A-válogatottnál zajló munkával. Nem könnyű az átmenet, néha fel kell áldozni néhány világversenyt azért, hogy a fiatalok tapasztalatot gyűjtsenek. Sokan úgy tartják, hogy a magyar bajnokság erős, de közben azt is látni kell, hogy a Veszprémben jelenleg csak egy magyar válogatott játszik, és a Szegedben is olyanok, akik már hosszú évek óta tagjai a nemzeti csapat keretének. Az utánuk jövő klubok pedig nem mindig szerepelnek a nemzetközi kupákban. Ez azt eredményezi, hogy a fiatalok a válogatottban kerülhetnek olyan helyzetbe, amilyenben még sohasem voltak a karrierjük során. Nem könnyű ennek megfelelni, időt kell hagynunk nekik, hogy felkészüljenek erre a szintre.”

Az emlegetett fiatalok közül a legtöbben a nyár végén elköszöntek az utánpótlásévektől; a jelenleg is korosztályos kézilabdázók közül egyedül a NEKA-s Molnár Robin (19) volt ott a felnőttválogatott legutóbbi összetartásán.