UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-10-05 09:05

„Nem csak magunknak csináljuk” – Rátgéber László a pécsi Nemzeti Akadémia első öt éve után

Rátgéber László, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai vezetője, a sportág legendás – egyebek mellett Euroliga-győztes és kilencszeres magyar bajnok – edzője szerint a pécsi kiemelt utánpótlás-nevelőműhely fennállása első öt évében beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

Öt évvel ezelőtt, 2018. október 11-én adták át a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, és a Rátgéber László fémjelezte, központi elitképző intézmény a létrejötte óta az eredményekben és minden más téren is élen jár a hazai sportági utánpótlás-nevelésben. A műhely fél évtized alatt hét korosztályos bajnoki címmel, számos utánpótlás-válogatott játékossal, továbbá a nigériai származású James Nnaji (19) személyében jelenleg a Barcelonában játszó, az idei NBA-drafton is kiválasztott korábbi akadémistával büszkélkedhet.

Felvetődik a kérdés: mégis mennyire sikerült az öt év alatt megalapozni, meghonosítani a kezdetben vágyott, európai színvonalú kosárlabda-kultúrát?

„Szépen haladunk – kezdi a számvetést Rátgéber László, az akadémia szakmai és stratégiai igazgatója. – A megnyitásunk évében nem toboroztunk, mert sokáig nem tudtuk pontosan, hogy mikor fogunk elindulni. Aztán a következő két évre rányomta a bélyegét a Covid. Ez visszafogta a lendületünket, de úgy érzem, a most elkezdődött szezonban már hetven-nyolcvan százalékban az elképzeléseinknek megfelelően történnek a dolgok. Még sok, főleg szervezési munkánk van az akadémia alatti korosztályokkal, mivel a mostani szezontól mindkét felnőttcsapatunk az élvonalban szerepel, és ez a kihívás az akadémia klinikáját jelenti. Egyben azt bizonyítja, hogy nagy lépéseket tettünk meg az elmúlt öt évben, ahogy az is:

női vonalon újból olyan tizenhat éves lányok jutnak majd játéklehetőséghez egy éremesélyes felnőttcsapatban, mint nemrégiben Juhász Dorka, Kiss Virág vagy Wentzel Nóra. Nagy valószínűséggel ők lesznek azok, akik főszereplőként kijuttatják nemzeti csapatunkat 1980 óta először az olimpiára.

Mindeközben a férfimezőnyben az akadémiáról várhatóan több, mint tíz utánpótláskorú kosarasa debütálhat az NB I-ben, és nemcsak nálunk, hanem a Sopronban, a Körmendben és az Oroszlány csapatában is. Amit teszünk, azt

nem csak magunknak csináljuk, hanem az egész kosárlabdasportnak."
Rátgéber László Fotó: Koncz Márton/Nemzeti Sport

Mostanra a pécsiek a nemzetközi kosárlabdaéletben is jelentős presztízst harcoltak ki maguknak: szeptemberben az NKA Pécs ismét – immár a második évben – vendégül láthatta Európa elitjét. A Barcelona, a Stellazzurra Roma meg az Olimpia Milano U16-os fiúcsapata is a mecsekiekhez látogatott, és a nívós felkészülési tornán a Rátgéber-tanítványok a kontinens topcsapatai ellen is helytálltak.

„Egy ilyen tornán találkozunk az élcsapatok utánpótlásával, és

bizony megkérdezzük a Barcelonát vagy a Real Madridot, hogy náluk a csapat fele miért külföldi? Azt mondják azért, hogy a spanyolok jobbak legyenek. Nekünk sem ártana megpróbálkozni hasonló recepttel,

mivel a nemzetközi eredményeink azt sugallják, hogy drasztikusan bele kell avatkozni a folyamatokba. Nem adminisztratívan kell megfelelni a jelennek, hanem muszáj széleslátókörűen elkezdeni használni a know how-t.

A gyerekek esetében a mosoly a legfontosabb, akadémiai szinten pedig már azt kell nézni, hogy ki hány játékost nevel ki. Az eredményjelző tábla az utánpótlásban ezért becsapós.

Nyilván győzelemre kell tanítani a fiatalokat, de ennek elérése érdekében nem szabad olyan stratégiákat használni, amelyek gátolják a fejlődésüket.”

(Kiemelt kép forrása: NKA Pécs)