UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-10-07 09:02

Kárpáti Máté eljátszott a mezőnnyel

Az úszók 14-19 éves korosztályának nyílt vízi Európa-bajnokságán hamisítatlan szenzációval szolgált Kárpáti Máté, aki világversenyes újonc létére elképesztően nagy fölénnyel nyert 5 kilométeren a legifjabbak között.

A korfui nyílt vízi úszó utánpótlás Eb négy magyar aranyérme közül a legváratlanabb gyaníthatóan Kárpáti Mátéé volt, aki maga sem számított ekkora sikerre, sőt...

„Nekem már az is nagy szám volt, hogy egyáltalán kijutottam. Amikor láttam, hogy nem nagyon jönnek velem, akkor robbantottam, és sikerült elmenni tőlük. Hallottam, ahogy apukám kiabál, meg mindenki más, csodálatos érzés volt” – idézte vissza a célba érkezését követő első gondolatait az UTE versenyzője, akinek Magyarovits Zoltán és Szántó István az edzője.

Hogy mit kell tudni róla?  

A kérdés már pusztán azért is jogos, mert a görögországi kontinensviadal előtt csak szűk szakmai körben ismerhették a nevét. Azzal együtt is, hogy a márciusi, medencés hosszú távú országos bajnokságon bő fél perces előnnyel nyert ötezer méteren a legfiatalabbak, az U14-15-ösök között.

„Tizenöt éves leszek november 12-én, az UTE-ban úszom, s a Kölcsey Ferenc Gimnázium kilencedikes tanulója vagyok – mondta fel tömören a kötelező önéletrajzi leckét, hogy aztán bővebben is nyilatkozzon honlapunknak. – A suli jól megy, a törit szeretem a legjobban, jó tanulni és jó is vagyok benne.”

Kárpáti Máté öröme a célban Forrás: European Aquatics

És persze egészen kiváló a vízben is, ahogyan a hálás szavak sem idegenek tőle:

„Zoli bá’ nem volt kinn velünk Korfun, SMS-ben gratulált, én pedig megköszöntem neki, hogy ilyen jól sikerült a felkészítésem. Otthon, az Eb előtt azt beszéltük, hogy a top 6-ban benne kéne lennem, mert akkor a válogatottság jövőre is marad.

A dobogóra is számítottunk azért, de hogy Európa-bajnok leszek az első Eb-men, fel sem merült...

Érmet akartam, az igaz, ezért mentem, de az arany minden álmomat felülmúlta.”

Ezért sokat is tett a Jón-tenger vizében, ahol hamar az élre vágott, fél távig bírták vele a tempót a többiek, a végén a magyar talentum elképesztő fölénnyel, 28 másodperc különbséggel diadalmaskodott.

„A harmadik körben iramot váltottam, és ott nagyon elmentem a mezőnytől, de nem foglalkoztam azzal, hogy végül hol végezhetek. A negyedik körben gondoltam rá először, hogy valószínűleg ez megvan...”

Máté nemcsak a nyílt vízzel ápol jó kapcsolatot.

„Medencében is versenyzek, igazából a gyorstávokat kedvelem, vagyis az 50-et, a 100-at és a 200-at nem annyira, de 400-tól felfelé 1500-ig jól megy, meg a 200 és a 400 vegyes is. És persze megmarad mindkettő, a medence és a nyílt víz egyaránt. Jövőre is kicsi leszek még, a top 2-ben jó lenne ott lenni, mert akkor a világbajnokságra is kvalifikálnám magam, és hát a 2024-es medencés ifi eb-re is jó lenne kijutni...”

Gellért Gábor utánpótlás-kapitány elmondása szerint Máté már az Eb előtti edzőtáborban jelezte, hogy sokra viheti.

„Nagyon komoly erődemonstrációkat tartott, ahogy látványos győzelem volt az övé Korfun is. Két és fél kilométer után teljesen állva hagyta a többieket, már most más kategóriának számít saját korosztályában. Teljes mértékben fölötte áll a mezőnynek, roppant tehetséges versenyző, aki nagyon jól alkalmazkodik a versenykörülményekhez.”

És most már jóval többen ismerik a nevét az uszodákon kívül is...

(Kiemelt képen: Szántó István és Kárpáti Máté Fotó: Szabó Judit)