UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-10-08 20:41

Toman Petra visszatért és valóra vált a gyerekkori álma az Euroliga-debütálással

A DVTK 18 éves kosárlabdázójával, Toman Petrával az után beszélgettünk, hogy súlyos térdsérüléséből visszatérve az elmúlt hetekben mind jobb formát mutat az NB I/A-csoportban, mi több, nemrégiben az Euroligában is bemutatkozhatott, ezzel pedig gyerekkori álma vált valóra a fiatalnak.

A Csata DSE-ben nevelkedett, 2005-ös születésű Toman Petra még tavaly nyáron igazolt a DVTK-hoz, ám a miskolci bemutatkozásra több mint egy évet kellett várnia, ugyanis a tavalyi U17-es vb-n elszenvedett térdszalagszakadása miatt műtét, majd hosszú rehabilitáció várt rá, s ezt követően néhány héttel ezelőtt tért vissza a korosztálya egyik, hanem legnagyobb hazai reménységének tartott bedobó. A felnőttélvonal első két fordulójában 4 pontot, 4,5 lepattanót és 2,5 szerzett labdát átlagolt az euroligás Diósgyőr színeiben.

„Nagyon jól érzem magam jelenleg.

Visszatérve a pályára, az elmúlt időszakban rengeteg pozitív impulzus, élmény ért, és ezeknek köszönhetően mostanában szinte folyton, megállás nélkül csak mosolygok 

– kezdte Toman az Utánpótlássportnak. – Jó érzés újra játszani, nagyon régóta vártam már, hogy eljöjjön ez a pillanat. A teljes értékű, kontaktos edzéseket mindössze egy bő hónapja kezdhettem el, szóval most még abban a fázisban járok, hogy minden lehetőségnek nagyon tudok örülni, igyekszem építkezni belőle, és mihamarabb formába lendülni. Most a szezon elején ráadásul a megszokottól eltérő poszton, négyesként számítottak rám, s ezt is meg kellett szoknom, de úgy érzem, hosszú távon ez is csak az előnyömre válhat. A fejlődésem szempontjából mindenképpen értékes lehet, hogy ebben a pozícióban is kipróbálhattam magam. A csapatban egyébként remekül érzem magam, igazi támogató közösséget alkotunk, ezáltal napról napra húzzuk előre a másikat, és ez a pozitív közeg pedig engem is magával ragad.”

Toman Petra Forrás: DVTK

A hosszú kihagyást követően első alkalommal az Euroliga selejtezőjében, a London Lions ellen léphetett pályára tétmérkőzésen.

Gyerekkori álmom volt, hogy egyszer majd pályára léphessek az Euroligában, és ez pedig most megvalósult, hatalmas boldogság töltött el a debütáláskor

– különösen így, hogy a sérülésből visszatérve éppen az Euroliga-selejtezője volt az első tétmeccsem. Értelemszerűen az évad során az Euroligában kisebb lesz a szerepem, mint a bajnokságban U20-asként, ugyanakkor ez így van rendjén, számomra most még a tapasztalatszerzés a legfontosabb, hogy belekóstoljak az európai topszint közegébe. Azon vagyok, hogy az idősebb, rutinosabb társaktól minél többet ellessek. Igazából az Euroligában minden pályán töltött percet ajándék – mondta Petra, aki az A-csoport mellett az NB I/B-ben pedig vezérszerepben bizonyíthat – az első két játéknapon 17,5 pontot átlagolt. – Annyi biztos, a meccsrutint még vissza kell szereznem, a gyors döntéshozatalokban javulnom kell, az azonnali, ösztönös reakciók még nem jöttek vissza igazán, de meccsről meccsre jobb lesz ez is, illetve a fizikai állapotom úgyszintén.”

(Kiemelt kép forrása: DVTK)