UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2023-10-14 11:20

A fejlődés mindenek felett áll az FTC női szakágában

Petrovics Mátyás már utánpótlás szakmai igazgatóként segíti az FTC női vízilabda-szakosztályát, amely egyre eredményesebb nevelőmunkát végez.

Nemrégiben Petrovics Mátyást nevezték ki a Ferencváros női vízilabda-szakosztályának utánpótlás szakmai igazgatói posztjára. A női válogatott korábbi szövetségi kapitánya tizenkét évet töltött el a BVSC-ben, míg az előző évadban a zöld-fehérekhez csatlakozott, és a leány serdülőcsapatot irányította. A szakember olyan utánpótlás-nevelő rendszert képzel el az FTC-ben, amelyben a korosztályok egymásra épülnek, és amelyben egyértelművé válik, hogyan szeretnének egy kislányt eljuttatni a felnőttvízilabdáig.

A Ferencváros egyébként hivatalosan 2017 őszén alapította meg az első női vízilabdacsapatát, és azóta nemcsak a felnőttegyüttes, hanem a női utánpótlás-nevelés is egyre eredményesebb a zöld-fehér klubban.

„Most a legfontosabb, hogy egyre több kislány vízilabdázik a Ferencvárosban, jelenleg megközelítőleg száz igazolt utánpótlás-játékosunk van – mondja Petrovics Mátyás. – Ide hat-hét év alatt eljutni jó dolog, és azon vagyunk, hogy a létszám gyarapodjon, ugyanakkor a mennyiséget minőséggel is megtöltsük.

Jól szervezett, strukturált munkát szeretnénk végrehajtani.

A női vízilabdának van egy olyan specifikuma is, hogy aki már ifiként jó játékos, az tagja a felnőttcsapatnak. Tehát nekünk gyakorlatilag a serdülő korosztály végére vagy az ifjúsági elejére-közepére olyan játékost kell neveljünk, aki már a felnőttek között is képes megállni a helyét.”

Az FTC-nevelés Gulyás-Oldal Emma már három korosztályos világversenyen nyert aranyat Forrás: fardi.hu

Azt FTC-ben ebből a szempontból élen járó példa a kapus Neszmély Boglárka, aki már a klub saját nevelésű játékosaként jutott el a felnőttválogatottig és U20-as világbajnoki aranyig. Ugyanúgy a Ferencváros neveltje Gulyás-Oldal Emma, aki 16 esztendősen már kétszeres Eb- és egyszeres vb-győztes az utánpótlásban, továbbá az egyesületnek Kiss Emma Gitta, Paján Zille és Szalkai Hanga személyében három játékosa is van, aki tagja volt az idén U15-ös Európa-bajnoki bronzérmet nyert leányválogatottnak. És a nemzetközi sikerek mellett az FTC a korosztályos bajnokságokban is egyre eredményesebb.

„Sokan mondják, hogy az eredmény nem számít az utánpótlásban, én ezzel nem értek egyet – folytatja a szakember. – A gyerekek és az edzők is szeretnek nyerni, de

az eredményesség nem mehet a fejlődés rovására.

A kollégáimtól is azt várom el, hogy ne egy eredményt hajszoljunk a hétvégéken, hanem mindig a fejlődés álljon előtérben. Jelenleg vannak olyan klubok a női szakágban, amelyek erősebbek nálunk és jobb eredményekkel büszkélkednek. Van közöttük olyan, amelyik akár követendő példa is lehet számunkra, másokat pedig pont azért jó nézni, mert mi teljesen másképp gondolkodunk. Azon dolgozunk, hogy női utánpótlás-nevelésben is a legsikeresebb klubok közé tartozzunk.”

(Kiemelt képünkön: az FTC leány serdülőcsapata a negyedik helyen zárt a legutóbbi bajnokságban Forrás: fradi.hu)